Co udělat, aby se vám neprodražily pojistky?

26.08.2022 | , Mutumutu.cz
POJIŠTĚNÍ


Očekává se, že v souvislosti se zdražováním zdraží své služby také pojišťovny. Jak postupovat, abyste neplatili více, než je nutné?

Podle analytika Martina Viktory z EMA půjdou nahoru zejména neživotní pojištění, jako jsou povinná ručení, havarijní pojištění a pojistky nemovitostí, domácností. „Pojistné události se pojišťovnám prodražují, protože ceny oprav i dílů či materiálů rostou,“ vysvětluje Martin Viktora.

Platba pojistného

Zdroj: Depositphotos

Kdy má pojišťovna právo zvýšit cenu?

Pojištění majetku nebo aut se uzavírá zpravidla na jeden rok a automaticky se na další rok prodlužuje. Pojišťovny mají možnost s cenou hýbat jednou ročně na výročí uzavření smlouvy. Jinak je to v případě životních pojištění. Tam se smlouva sjednává na desítky let dopředu včetně konkrétních částek. „S cenou se tak už dá hýbat jen na základě přání klienta. To nicméně neznamená, že by se po podepsání smlouvy už neměli o pojistku zajímat. Naopak v době inflace by sami klienti měli pojistné částky ve svém životním pojištění upravovat tak, aby odpovídaly aktuálním cenám,“ vysvětluje Jindřich Lenz z Mutumutu.

Jak hladce přejít k jiné pojišťovně?

Pokud vám pojišťovna oznámí zvýšení ceny plateb, můžete smlouvu s ní ukončit. Zatím je jen málokdy možné dát výpověď online a je třeba ji podat písemně ve lhůtě, kterou dává pojišťovna od chvíle, kdy se o změně dozvíte. „Pokud vám vaše pojišťovna zavolá nebo pošle dopis s tím, že váš produkt zdraží, vyplatí se zrevidovat své pojistky online, u svého poradce nebo ve srovnávačích, jestli neexistuje výhodnější alternativa. Pokud máte přehled o cenách, není od věci se také pokusit se stávající pojišťovnou vyjednávat,“ říká Lenz.

Tip: Srovnejte si ceny a podmínky pojištění online

Plaťte jen za pojistky, které skutečně potřebujete

U majetkového pojištění je vhodné zkontrolovat, co která rizika obsahují, a následně zvážit, jestli jsou relevantní. Lenz radí se pojistit proti rizikům, která skutečně hrozí. Podle něj například nemá smysl mít svou nemovitost pojištěnou proti povodni, pokud se nachází na kopci nebo daleko od řeky či potoka. Nicméně při čerpání hypotečního úvěru některé banky či fondy (například SFPI) vyžadují pojištění proti povodni po všech žadatelích.

„Buďte pojištění proti takovým rizikům, která jsou pravděpodobná, a na částku, která vám pokryje případné výdaje,“ radí Lenz. To samé podle něj platí v případě neživotního pojištění, včetně toho životního.

 

Pozor na ukončování pojistky

„Stává se, že lidé žijí v domnění, že pojistka automaticky končí s nezaplacením pojistného. V naprosté většině případů to ale tak není. Často pojistky končí po 2–3 měsících po nezaplacení a pojišťovny zpravidla platby za tyto měsíce následně požadují, protože kdyby se během těchto 2–3 měsíců něco stalo, klient by měl na plnění od pojišťovny nárok,“ upozorňuje Lenz. „Vždy je potřeba podívat se nejen na konkrétní smlouvu, ale i typ pojištění. Zejména u pojištění, která se sjednávají na rok, jako například pojištění vozidel, jsou lhůty často delší,“ dodává.

Pokud chcete pojištění ukončit regulérně, mějte se na pozoru. Některé pojišťovny dovolují pojistné smlouvy vypovědět jen v období výročí. Zpravidla požadují, aby jim bylo písemné ukončení smlouvy doručeno nejpozději šest týdnů před datem výročí uzavření pojistky. Pokud tento termín promarníte, budete pravděpodobně muset u stávající pojišťovny vydržet do dalšího výročí. „Odchod mimo výročí pojišťovny umožňují spíše výjimečně a můžou za něj uložit peněžitou sankci. U některých životních pojistek mohou být uloženy smluvní pokuty i při jejich zrušení ve výročí. Najdou se nicméně první vlaštovky, které od této praktiky upustily a klientům dovolí odejít bez důvodu a bez sankcí do druhého dne,“ dodává Lenz.

Tip: Zrušení životního pojištění a daně

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ