Povodeň a záplava jsou pro pojišťovny odlišné jevy. Jak zbytečně nepřijít o peníze?

29.08.2022 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojištění nemovitosti či domácnosti zahrnuje také možnost nechat se pojistit proti rizikům, jako jsou povodně a záplavy. Ne vždy se jedná ale o kompletní balíček nabízený pojišťovnou. Jak vidí povodně a záplavy pojišťovny v Česku?

Mnohdy pod těmito dvěma pojmy vidí lidi totéž, avšak u mnoha pojišťoven jde o dvě rozdílné události. Jak se tedy zajistit, abyste nepřišli zbytečně o pojistné plnění?

Pojišťovnu bude především zajímat to, jakým způsobem se k vám voda do sklepa či obýváku a dalších místností dostala. Proto je potřeba znát rozdíl mezi povodní a záplavou.

Povodeň x záplava a pojištění

Zdroj: Shutterstock

Kdy se podle pojišťovny jedná o záplavu?

Pokud se k vám dostane voda z důvodu, že již několik dní neustále prší a voda se nestačí vsakovat do půdy či odtékat do kanalizace, jedná se o záplavu. Stejně tak v zimě, když je spousta sněhu, který následně pod vlivem vyšších teplot taje a vodu nestačí půda vsakovat. V obou příkladech jde o nedostatečný odtok vody z důvodu atmosférických srážek.

Jedná se tedy o jev, který může postihnout kteroukoliv nemovitost nezávisle na tom, jak daleko je od nějaké vodní plochy, proto by jej pojištěnci neměli v žádném případně podceňovat.

Kdy se podle pojišťovny jedná o povodeň?

Povodeň se vás bude týkat, pokud máte nemovitost nedaleko některé z vodních ploch (potok, řeka, rybník…) a voda se například vlivem přívalových srážek vylije ze svého koryta. Poškodit nemovitost může ovšem i vystoupnutí vody z kanalizace z důvodu zvýšené hladiny řeky.

Tip: Chata v záplavové nebo povodňové oblasti: pojistí vám ji vůbec?

Jak zjistit, zda jste v povodňové oblasti?

Pokud si koupíte nemovitost v povodňové oblasti, tedy s vysokým rizikem vylití vody z vodních ploch, lze předpokládat, že za pojištění utratíte mnohem více, než kdybyste bydleli mimo povodňovou oblast. Může se ovšem stát, že daná pojišťovna nebude chtít nemovitost při velkém povodňovém nebezpečí vůbec pojistit.

To, zda se nacházíte v povodňové oblasti, lze zjistit z online povodňové mapy, kde najdete 3 míry hrozícího rizika.

Na co si dát pozor v pojistné smlouvě?

Pokud si pojištění sjednáte v pondělí odpoledne, neznamená to, že již druhý den v úterý bude platit. Každé sjednané pojištění má tzv. čekací dobu, než začne platit. Jestliže vás tedy postihne povodeň či záplava v tuto dobu, nečekejte od pojišťovny žádnou finanční kompenzaci. Čekací doba je u každé pojišťovny jiná, zpravidla se ale jedná o 10–15 dní od sjednání pojištění.

Pozor je nutné si dát i na výši spoluúčasti plnění. Často právě u událostí, jako je povodeň, mají pojišťovny vyšší míru spoluúčasti než u ostatních rizik. Proto je dobré si tuto informaci předem zjistit, abyste nebyli nemile překvapeni.

Tip: Zanedbáte-li údržbu komína, pojišťovna vám při požáru může zkrátit plnění

Pojištění nemovitosti vs. pojištění domácnosti

Namístě je také dobře znát, co znamená pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. Jelikož právě do těchto pojištění spadají pojistné události, jako jsou povodeň a záplava.

Jestliže vám voda zasáhne například elektroniku a budete mít sjednané pouze pojištění nemovitosti, máte smůlu a plnění od pojišťovny nemůžete čekat. Výhodou je, když si obě pojištění sjednáte naráz u jedné pojišťovny. Často totiž pojišťovny nabízí při sjednání obou pojištění nižší paušální částky.

Pojištění nemovitosti si lze představit jako obal domu a jeho částí, které jsou k němu pevně připojeny a nelze je jen tak přemístit (zdi, střecha, okna, dveře, schody…). Pojištění nemovitosti sjednávají zpravidla jejich majitelé.

Naproti tomu pojištění domácnosti se sjednává za účelem pojistit předměty, které nejsou se samotnou nemovitostí spjaté a lze je libovolně přemisťovat (postel, skříň, stůl, elektronika apod.). Sjednat je může jak majitel nemovitosti, tak nájemce, který v objektu bydlí.

Ne vždy je ale rozdělení jednoznačné. Například kuchyňská linka patří u některých pojišťoven do pojištění nemovitosti a jinde zase do pojištění domácnosti.

Pojištění nemovitosti a domácnosti vám nepomůže vždy. Když vlastní vinou zapříčiníte to, že vám voda zničí podlahu (necháte otevřené okno), žádné odškodnění nečekejte. Pro tyto případy musíte mít sjednané navíc také pojištění odpovědnosti.

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ