Konec nepoctivým podnikatelům. Jaká se chystá regulace pro Airbnb a jiné ubytovací platformy?

02.09.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ministerstvo pro místní rozvoj v čele s předsedou poslaneckého klubu Pirátů Jakubem Michálkem plánuje pomocí chystané novely zákona regulovat poskytování krátkodobých pronájmů přes Airbnb a jiné online platformy. Jaké změny se možná již od příštího roku dotknou provozovatelů nabízejících krátkodobé pronájmy?

Motivací ke vzniku chystané novely zákona je především to, že se turisté ve velkých městech ubytovávají v bytech, které jsou zkolaudované pouze k trvalému bydlení. Tím dle Ministerstva pro místní rozvoj narušují klid lidem v sousedních bytech, kteří byt využívají řádně pro své trvalé bydlení.

Návrh zákona má také podpořit poctivé pronajímatele, kteří nabízí své byty k dlouhodobým pronájmům se všemi povinnostmi, které jsou s nájmy spjaty.

Do budoucna by měl být provoz Airbnb regulován také evropskou legislativou, jelikož třeba Airbnb neposkytuje žádná data o příjmech hostitelů finančnímu úřadu. Online platforma se odvolává na to, že by porušila legislativu GDPR.

„Problémem přitom není jen hluk, jsou jím kolikrát i poničené společné prostory, poházené odpadky, nebo dokonce agresivita opilých návštěvníků. Samozřejmě to neplatí plošně. Je mnoho turistů, kteří se chovají slušně, a mnoho pronajímatelů Airbnb, kteří na pořádek svých hostů dbají. Tam, kde to nefunguje, nastává pro místní obyvatele bez nadsázky peklo,“ informuje na svém Facebookovém profilu ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pro lepší pochopení problematiky nájmů a ubytování doporučujeme přečíst náš článek, který se věnuje hlavním rozdílům v těchto dvou odlišných „byznysech“

Regulace Airbnb

Zdroj: Depositphotos

Jak funguje online služba Airbnb?

Airbnb funguje jako online vyhledávací služba pro ty, kteří hledají krátkodobější ubytování. Stačí si zadat pouze destinaci, termín pobytu a zvolit počet osob. Následně se zobrazí výčet ubytovacích možností dle zadaných filtrů.

To by ovšem nefungovalo bez zaregistrovaných hostitelů, kteří nabízí své byty/pokoje ke krátkodobým pronájmům či ubytování. Ti ke svým nabídkám zadávají fotografie, informace o službách a ceně za noc. Zároveň se také u každého hostitele zobrazují recenze od hostů a kalendář s volnou kapacitou. Airbnb vybrané finance od ubytovaných posílá na účet hostitelům přibližně 24 hodin poté, co se hosté ubytovali.

Jde tedy o propojovací online platformu mezi hostiteli a lidmi, kteří hledají ubytování.

Současná negativa služby Airbnb

  • Byty, ve kterých hosté bydlí, nejsou ve většině případů určené pro ubytování (byznys), ale pro trvalé bydlení.
  • Krátkodobý pronájem ve velkých městech zabírá místo lidem, kteří mají zájem o dlouhodobý pronájem.
  • Hluk a nepořádek od ubytovaných hostů.
  • Žádná spolupráce Airbnb s finančním úřadem.

Připomínky k návrhu zákona měly spolky, které se obávaly toho, že by se pronajímané byty zlegalizovaly bez patřičné kolaudace na prostory umožňující ubytování. K tomu podle Ministerstva pro místní rozvoj ovšem dojít nemá. Nadále tedy platí to, že má být nemovitost využívána k tomu, k čemu byla zkolaudována.

Tip: Jak a kdy vám může pronajímatel zvýšit nájem?

Hlavní chystané regulace pro hostitele Airbnb a jiných platforem

Které hlavní novinky by měly zasáhnout do regulace Airbnb a obdobných platforem?

Nová metodika od Ministerstva pro místní rozvoj

V srpnu vydalo Ministerstvo pro místní rozvoj metodiku, ve které je sjednocuje postup stavebních úřadů.

Dle tohoto postupu bude moci hostitel provozovat ubytování v bytě jen tehdy, pokud je tento byt k tomuto účelu zkolaudován. Hostitel tak bude muset splnit stavební předpisy (požární, hygienické…) pro ubytovací služby a získat souhlas společenství vlastníků jednotek.

Jestliže by hostitel provozoval ubytování bez patřičné kolaudace, může být sankciován částkou do výše 5 milionů korun od stavebního úřadu.

Konec aktivit, které vyrušují sousedy 

Z rušení nočního klidu bude viněn provozovatel ubytování, který za takové porušení může dostat pokutu do výše 1 milionu korun. V některých případech může dojít až k odebrání živnostenského oprávnění.

Ubytovatel také musí umožnit vstup do bytu policii, kde se nachází cizinec. V případě neuposlechnutí může být sankciován do výše 50 000 Kč.

Platformy nesmí registrovat nelegální ubytovatele

Online ubytovací platformy budou muset hostitele nejdříve prověřit, zda jde o legálního podnikatele.

Podnikatel tak bude muset mít registrované provozovny v živnostenském rejstříku. Na základě těchto dat také může stavební úřad provést kontrolu kolaudace pro ubytovací služby. Za nabízení nelegálních bytů bude platforma sankciována.

Obce si mohou zvednout částku poplatku za ubytování

V současné době platí, že obce mohou vybírat maximálně 50 Kč na den za každého ubytovaného hosta. Novela zákona by měla tento limit navýšit až na 100 Kč.


Čtěte také:

Na co nezapomenout při odchodu z pronájmu?

Nájem nebo podnájem? Je v tom velký rozdíl

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU