Jak funguje neomezené pracovní volno

14.09.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Poslední dobou se rozmáhá nový trend v oblasti zaměstnaneckých benefitů. Je jím neomezené volno. Jak vlastně funguje?

Prvně firmy lákaly na pružnou pracovní dobu, o týden delší dovolenou a později na home office. Tyto zaměstnanecké benefity jsou už však u řady společností standardem. Kvůli konkurenceschopnosti na pracovním trhu se pak pomalu začíná rozmáhat neomezené volno. Jeho přínos navíc potvrzují i společnosti, které tuto zaměstnaneckou výhodu nabízí dlouhodobě.

Dozvíte se:

Jak je dlouhá zákonná dovolená?

Délka zákonné dovolené záleží předně na tom, zdali pracujete v soukromém, anebo státním sektoru.

Zaměstnanci soukromé sféry mají nárok na placenou dovolenou o délce 160 hodin ročně, což odpovídá 20 dnům. Pracovníkům ve veřejném neboli státním sektoru náleží 200 hodin ročně, čili 25 dnů dovolené. Pedagogičtí pracovníci pak mají nárok až na 320 hodin ročně, čili 8 týdnů.

Za dovolenou zaměstnanci náleží náhrada mzdy. Ta se počítá z průměrného hodinového výdělku za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Čtěte také: Jaký je výpočet dovolené v roce 2022?

Neomezené pracovní volno: podmínky, náhrada mzdy

Zdroj: Depositphotos

 

Co je neomezené volno?

Neomezené volno je v podstatě volno nad rámec zákonem stanovené dovolené. Zákoník práce však tento pojem nezná, a právě proto je na zaměstnavateli, aby nastavil jasná pravidla. S tím souvisí nejen nastavení transparentních podmínek pro možnost využití neomezeného volna, což úzce souvisí s pracovní kulturou u zaměstnavatele a také nezbytnou důvěrou, ale i určení toho, do jaké míry bude zaměstnavatel volno proplácet.

Nemělo by se totiž jednat o neplacené volno, ale další placenou dovolenou. Každá firma má však její hrazení nastavené jinak. Za volno může náležet náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku, jako je tomu u klasické dovolené, nebo třeba náhrada mzdy ve výši základní mzdy bez odměn, prémií a osobního ohodnocení.

„Z pohledu zákoníku práce jde o jinou překážku v práci, kterou zaměstnavatel dobrovolně zaměstnanci kompenzuje, i když by podle zákona nemusel. Pokud se však má jednat o plnohodnotné placené volno, pak tuto dobu bude z pohledu mzdy počítat zaměstnavatel jako výkon práce a poskytne za ni mzdu. Takže to bude posuzováno stejně, jako kdyby v ten den zaměstnanec pracoval v kanceláři. Nic sice teoreticky nebrání tomu, aby zaměstnavatel zvolil kompenzaci nižší, nicméně to už by podle mě popíralo smysl tohoto institutu a zřejmě by to dost snižovalo i jeho atraktivitu,“ vysvětluje advokát David Šupej z kanceláře SEDLAKOVA LEGAL.

Čtěte také: Kdy máte nárok na placené volno kvůli lékaři?

Jak zavést ve firmě neomezenou dovolenou?

Zavádění neomezeného volna naštěstí neznamená změnu všech zaměstnaneckých smluv. Zaměstnavatel jej může zavést administrativně podstatně jednodušeji, a to třeba vnitřním předpisem, jak je to možné u jakéhokoliv jiného hromadného benefitu pro zaměstnance.

Podle Davida Šupeje je spíše tou hlavní výzvou v tomto ohledu nastavení, kontrola a organizace práce a s tím související nastavení pravidel neomezeného volna – tedy kdy ano, kdy ne, kdo to schvaluje, že u neomezeného volna neexistuje nic jako přenášení do dalšího roku apod.

TIP: Kalkulačka nároku na dovolenou 2022

Kdy je možné začít čerpat neomezené volno?

Vzhledem k tomu, že jde o zaměstnaneckou výhodu, která je poskytována nad rámec zákoníku práce, je v zásadě na zaměstnavateli, jak si pravidla čerpání nastaví.

„Z praktického pohledu se jeví jako vhodnější začít poskytovat neomezené volno až po vyčerpání řádné dovolené. Jedním z důvodů může být právě i to, aby se nevyčerpané dny řádné dovolené nepřeváděly do dalšího roku. Občas se totiž zapomíná na to, že pokud k tomu není nějaký vážný důvod, řádná dovolená by se měla celá vyčerpat v příslušném kalendářním roce a za dodržení této povinnosti odpovídá podle zákoníku práce zaměstnavatel,“ uzavírá Šupej.

Čtěte také: Jak je to s převodem dovolené do dalšího roku?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU