Jak je to s dotacemi na obnovitelné zdroje energie?

15.09.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vzhledem k vysokým cenám energií roste poptávka po obnovitelných zdrojích energie, kterými jsou např. tepelná čerpadla anebo fotovoltaické elektrárny. Jak je to s dotacemi?

Společnosti, které zajišťují instalaci obnovitelných zdrojů, hlásí poslední měsíce extrémní poptávku. V některých případech jsou čekací lhůty na fotovoltaické panely nebo tepelné čerpadlo i rok a půl. Svůj podíl na tom mají také dotační programy.

Dozvíte se:

Jaké dotace lze získat na soláry nebo tepelné čerpadlo?

Pro domácnosti jsou v tuto chvíli vypsány dva programy, a to z Nové zelené úsporám a tzv. kotlíkové dotace určené pro domácnosti, které chtějí vyměnit starší kotel na tuhá paliva za tepelné čerpadlo. Z Nové zelené je pak možné čerpat podporu i na fotovoltaické systémy.

Pro firmy existuje možnost žádat o dotaci z Národního fondu obnovy. Ti, kteří by chtěli kvůli extrémním cenám plynu vyměnit plynový kotel za tepelné čerpadlo, mají smůlu. Žádný samostatný dotační program pro ně neexistuje.

Čtěte také: Jak je to s žádostí o kotlíkové dotace?

Kolik bude stát nový obnovitelný zdroj energie?

Cenu nelze objektivně jasně určit hned. Nabídku na míru vám vždy připraví hlavně vybraná instalační firma, a to s ohledem na spotřebu konkrétní domácnosti.

Luděk Lošťák, technický ředitel firmy Zero living, dále radí, aby se zájemci o čerpadlo nebo fotovoltaiku vyvarovali jakýmkoliv obecným nabídkám nebo lákadlům typu „cena již od“. Pro stanovení ceny je totiž podle něj nutné prověřit vyúčtování za energie, podívat se na odběr elektřiny, a hlavně využití vysokého a nízkého tarifu.

Z toho odborník zjistí, kolik domácnost platí za kilowatthodinu, kolik energie vlastně spotřebovává a jaký výkon skutečně potřebuje. Bez konkrétního vyčíslení se snadno může stát, že domácnost bude investovat do zbytečně vysokého nebo naopak příliš nízkého výkonu. Po získání samotného projektu pak domácnost může snadněji počítat také s tím, jaké budou skutečné náklady na pořízení obnovitelných zdrojů.

Čtěte také: Fotovoltaika a další eko tipy, díky kterým ušetříte

Dotace na obnovitelné zdroje energie 2022

Zdroj: Depositphotos

 

Kolik peněz můžete získat z dotací?

Nejvyšší dotace pro fotovoltaickou elektrárnu z programu Nová zelená úsporám je 200 000 Kč na jedno číslo popisné. Výše podpory se stanovuje z celkové instalované kapacity FVE, střídače a baterie. „Pokud je elektrárna o více jak 16 panelech a 10 kW baterii, lze čerpat celou tuto částku,“ vysvětluje Luděk Lošťák.

Samostatná podpora je také na tepelné čerpadlo a pohybuje se mezi 80–140 tisíci korunami dle provedení. V tomto případě záleží na parametrech celkového řešení, které je v dotacích specifikováno. Dalších 5000 Kč je dotace na projektovou přípravu. Ale pozor, u dotací vždy platí pravidlo, že nejprve je třeba zaplatit celou investiční a realizační částku, a teprve posléze domácnost může žádat o dotační podporu s doložením, že vše bylo uhrazeno.

Při zvažování úsporného řešení je třeba počítat s dobou dvou až šesti měsíců, do kdy by měla být dotace proplacena. To však navíc pouze v případě, kdy je podpora po formální stránce správně vyřízena.

Čtěte také: Jaké výhody mají tepelná čerpadla? Jaká je jejich návratnost?

Může za mě vyřídit žádost instalační firma?

Ano, může. Pro klienta je to navíc podstatně výhodnější, protože administrativní proces je pro laika poměrně komplikovaný, a pokud navíc v něčem udělá chybu, hrozí, že se celý proces schvalování výrazně protáhne. Právě proto je podle Luďka Lošťáka nejlepší nechat vyřízení dotace díky poskytnutí plné moci přímo na instalační firmě.

„Ta dostává od klienta ve většině případů příspěvek na projektovou přípravu 5000 korun, který je již započítaný v nabídce a následně je hrazen z dotačního programu. Žádné další náklady spojené s žádostí o dotaci by u důvěryhodného dodavatele vznikat neměly,“ dodává Lošťák.

Čtěte také: Jaké dotace na fotovoltaiku mohou využít podnikatelé?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ