Vzroste minimální mzda ještě letos na 18 200 Kč?

12.09.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje zvýšení minimální mzdy o 2 tisíce korun, což by zvedlo aktuální minimální mzdu z 16 200 Kč na 18 200 Kč. Jaký je aktuální propad platů a mezd v Česku?

V roce 2022 se minimální mzda v Česku zvýšila z 15 200 Kč na 16 200 Kč. Tento nárůst ovšem mnozí vzhledem k vysoké inflaci, vysokým úrokům z hypotéky a zvyšující se energetické krizi považují za nedostatečný. O růstu minimální mzdy jednali 4. 9. na Manifestačním mítinku Proti chudobě odborové svazy, kde měl hlavní slovo předseda ČMKOS Josef Středula. Kvůli drahotě plánují odbory na 8. října demonstraci v Praze.

Zvýšení minimální mzdy 2022

Zdroj: Shutterstock

„Jsme ve složité době, a proto jsme se tady dnes sešli, abychom společně dali politikům, kteří řídí tuto zemi, jasný vzkaz. Že není možné nadále přehlížet složitou situaci rodin, zaměstnanců, důchodců, samoživitelů a podnikatelů. Chceme také poukázat na to, že nedovolíme rozdělovat společnost a štvát jednotlivé skupiny proti sobě. Protože pro nás je důležité, aby společnost fungovala jako celek…“ Tak zněla motivační řeč z úst místopředsedkyně ČMKOS Radky Sokolové.

Vývoj inflace v Česku od ledna 2016 do července 2022

Na grafu je znázorněný strmý růst inflace. V červenci tohoto roku se míra inflace dostala až na 17,5 %. Ceny běžného zboží a služeb tak vzrostly v červenci 2022 o 17,5 % ve srovnání se stejným měsícem v roce 2021. Česká republika je tak jednou z nejhorších zemí, co se míry inflace týče. Nejvyšší míru inflace mají Estonsko s 23,2 %, Lotyšsko s 21,3 % a Litva s 20,9 %.

Dle prognóz ČNB (České národní banky) by se měla míra inflace pomalu snižovat a v první polovině roku 2024 klesnout až k hranici kolem 2 %.

Vývoj inflace 2022

Zdroj: Český statistický úřad

O kolik procent se zvýšily ceny základních potravin oproti minulému roku?

  • Mouka +64,1 %,
  • Chléb +29,9 %,
  • Polotučné mléko +40,2 %,
  • Máslo +60,9 %,
  • Olej +66,2 %.

Tip: Zvýšení cen nájmů dle míry inflace

Dle odborů současná vláda selhala v boji proti inflaci z následujících důvodů:

  • Hrubě podcenila vývoj inflace a její důsledky
  • Pod různými záminkami se již tři čtvrtě roku brání regulaci cen, přičemž odbory ji k tomu vyzvaly již v lednu 2022
  • Ze 124 miliard korun, které letos získal stát navíc na daních díky inflaci, věnuje vláda pouze necelých 60 % na kompenzaci občanům
  • Výdaje na kompenzace jsou výrazně vyšší v ostatních zemích EU než v Česku
  • I kvůli nečinnosti vlády se v ČR vyvinula pádivá inflace, která se bude těžko zastavovat

Zdroj: ČMKOS

Zaměstnancům klesnou mzdy v roce 2022–2023 o 10 %

V souvislosti s vysokou mírou inflace klesnou reálné mzdy a platy v roce 2022–2023 minimálně o 10 %. Dle vyjádření Ministerstva financí bude napjatý trh práce tlačit na růst mezd, který ale nebude dostatečný s vysokou mírou inflace. Průměrná reálná mzda by tak měla v tomto a příštím roce dále klesat.

Průměrná mzda se sice zvýšila ke 40 tisícům korun, reálně ale zaměstnanci zchudli, a to dle ekonomů nejvíce od roku 1993.

Tip: Vypočítejte si svoji čistou mzdu v naší kalkulačce

Minimální mzdu má Česko téměř nejnižší v EU

Minimální mzda je v ČR dle odborů extrémně nízká: Minimální mzdu máme téměř nejnižší v EU. Vyšší ‚minimálku‘ mají třeba i v Portugalsku, Litvě nebo Polsku. A tyto země ani nekrachují, ani nejsou méně konkurenceschopné, jak se nám ‚experti‘ snaží namluvit. Co brání tomu, aby naši zaměstnanci konečně začali brát důstojné mzdy?“

Grafika: Minimální mzda v EU při přepočtu na eura

Minimální mzda v EU

Zdroj: Eurostat

Odbory žádají vládu o zvýšení minimální mzdy na 18 200 Kč

Odboráři tak vyzývají vládu, aby zvýšila ještě v letošním roce minimální mzdu na 18 200 Kč. Což dle slov Josefa Středuly nepokryje vysokou inflaci, ale je to krok, jak zabránit tomu, aby se z Česka stala levná pracující síla.

Zároveň také požadují dřívější odchod do starobního důchodu pro osoby vykonávající práce v náročných profesích zařazených do 3. a 4. kategorií rizika bez toho, aby to mělo být znát na jejich výši důchodu.

Odboráři kvůli nečinnosti vlády plánují na 8. října svolat demonstraci na Václavském náměstí v Praze. Do té doby má vláda dle předsedy ČMKOS Josefa Středuly dostatek času na to, aby učinila kroky proti současnému zdražování a prudkému propadu příjmů zaměstnanců.

Tip: Sledujte nás na Facebooku


Čtěte také:

Peníze na spořicím účtu ničí inflace. Ale kam s nimi?

Jakými způsoby ochránit smlouvy proti inflaci

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU