Starobní důchody se zvýší díky výchovnému, kdo na ně dosáhne?

19.09.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Máte děti a jste v důchodu, nebo se do něho teprve chystáte? Pokud ano, v příštím roce se vám výše důchodu navýší o výchovné. Co to je a kolik činí?

V letošním roce se zvyšovaly penze celkem třikrát. Další navýšení nás bude čekat ihned po Novém roce, a to nejen díky zákonné valorizaci, ale i díky výchovnému, se kterým přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím zákona č. 323/2021 Sb. Mnozí důchodci si tak ještě víc polepší.

Dozvíte se:

Co je výchovné?

Výchovné je zvýšení důchodu a také jakási odměna osobám, které převážně pečovaly o děti a vychovávaly je. Zároveň má také kompenzovat snížený důchod, k čemuž došlo právě kvůli nižším příjmům během péče o děti.

Nárok na toto přilepšení však nebudou mít oba rodiče, nýbrž pouze ten, který o dítě pečoval převážně a kterému se kvůli tomu snížila pracovní aktivita. Většinou to tedy budou ženy.

Okresní správa sociálního zabezpečení bude nárok na výchovné řešit podobnými podmínkami, jako jsou ty, které se uplatňují pro snížení důchodového věku u žen. Důležité bude, aby daná osoba před vznikem nároku na starobní důchod osobně pečovala o dítě do dosažení zletilosti minimálně po dobu 10 let. Pokud by však dítě začala vychovávat až potom, co dosáhlo 8 let věku, stačí splnit podmínku 5 let péče, s tím však, že se nepřestala starat před dosažením zletilosti.

Čtěte také: O kolik vzrostou důchody od ledna 2023?

Výchovné – nárok na bonus za vychované dítě 2023

Zdroj: Depositphotos

 

Jak je to s vyplácením výchovného?

Výchovné činí 500 Kč na jedno dítě. Aby se došlo k celkové výši, částka se vždy vynásobí počtem dětí, o které daná osoba pečovala. Pokud jste tedy vychovali 2 děti, náleží vám 1000 Kč, jestliže 3, náleží vám 1500 Kč apod. Nejedná se navíc o příspěvek, který by byl jednorázový.

Podstatou je, že se výchovným navýší procentní výměra důchodu, což je složka penze, která je spíše zásluhová. Promítá se do ní totiž výše vyměřovacího základu (výdělku) a také získaná doba pojištění.

Výchozí částka 500 Kč je platná pro rok 2023. Pro důchody přiznané později bude platit, že výchovné bude procházet stejnou valorizací, jako je tomu u procentní výměry důchodu.

Bude se muset o výchovné žádat?

Někteří budou muset požádat, jiní ne. Např. ženy důchodkyně, kterým se díky dětem snižoval důchodový věk, podávat žádosti nemusí. Ze sociálky jim přijde pouze oznámení o navýšení důchodu. Stejně tak tomu bude i u žen, které podají žádost o důchod do konce roku 2022.

Žádost pak budou muset podávat ženy, kterým se výchova dětí nezapočítala, a muži, kteří vychovávali děti. Specifickou skupinou jsou pak osoby, kterým se transformoval důchod z invalidního do starobního v 65 letech. Ty musí zažádat, ale výchovné dostanou pouze v případě splnění potřebné doby pojištění pro nárok na starobní důchod.

Všichni, kteří budou o starobní důchod žádat od roku 2023, budou muset také podat žádost. Ta se však bude dokládat společně s žádostí o důchod.

Čtěte také: Výchova dětí a důchod v příkladech

Jak se bude podávat žádost?

Tiskopis žádosti je již ke stažení anebo k online vyplnění na stránkách ČSSZ. K dispozici jsou dva formuláře – pro ty, kteří vychovali vlastní dítě, a pro ty, kteří se starali o jiné než vlastní dítě. Nutné pak bude doložit i jejich rodné listy.

Vyplněný tiskopis bude třeba doručit na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, a to buď osobně, poštou, anebo prostřednictvím datové schránky či přes portál ČSSZ.

Příjem žádosti započal již 1. září 2022. V příštím článku se pak podíváme na specifičtější otázky k tématu výchovného.

TIP: Důchodová kalkulačka

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 52 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY