Od 1. října Česká pošta zdraží platbu inkasa přes SIPO

07.09.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Od 1. října 2022 zavede Česká pošta poplatek za sdružené inkaso plateb (SIPO). Česká pošta si tak za každé zaslání dokladu o provedení platby do vaší e-mailové schránky naúčtuje 5 Kč. Proč Česká pošta zdražuje? A jaké další služby již letos zdražila?

Česká pošta v letošním roce zdražuje již několikátou svoji službu, tentokrát se zpoplatňuje upozornění zaslané na e-mail a platba inkasa přes službu SIPO.

Služba SIPO bude stát 5 Kč, pro řadu občanů ale stojí již 15 Kč

Za službu SIPO s následným potvrzením platby na e-mail si od 1. října 2022 bude Česká pošta účtovat 5 Kč.

Prostřednictvím služby SIPO si klienti České pošty platí účty za energie, nájem či poplatky za televizi či rádio.

Platba za nájem, energie a další služby se každý měsíc automaticky strhne klientu České pošty a ta na e-mail zašle potvrzení.

Jestliže je doklad zaslán v listinné podobě na poštu, zaplatíte 15 Kč.

Již od února je zdražená platba SIPO zadaná jednorázovým příkazem k úhradě v bance. Poplatek vzrostl z 5 Kč na 15 Kč.

Rovněž od března Česká pošta zdražila SIPO pro příjemce plateb, kdy základní cena za položku stoupla o jednu korunu na 4,10 Kč.

Tip: Kolik stojí výplata nemocenských dávek přes Českou poštu?

Proč se služba SIPO zpoplatňuje?

Česká pošta uvádí, že zpoplatnění služby SIPO je důsledkem zvyšujících se nákladů, nicméně ani na opakovaný dotaz serveru Lupa.cz nebyl mluvčí pošty Matyáš Vitík schopen objasnit, jaké konkrétní náklady podniku stouply, aby odůvodňovaly toto zdražení dříve bezplatné služby.

Česká pošta zaslala zprávu o zavedení poplatku všem klientům, kteří službu využívají.

Nicméně Česká pošta jde proti trendu doby, kdy většina bankovních domů má online platby zdarma.

Navíc Česká pošta dlouhodobě vyzývá své klienty k přechodu do online světa a k elektronické komunikaci.

Na druhou stranu se Česká pošta potýká s každoročními zápornými hospodářskými výsledky, v roce 2021 například dosahovala ztráta 681 milionů korun. České poště také nenahrává růst energií a pohonných hmot.

Jak odejít ze služby SIPO?

Smlouvu s poštou k SIPO lze vypovědět pouze písemně i bez udání důvodu. Smluvní vztah skončí k prvnímu dni následujícího měsíce od podání výpovědi. Zdražení se už promítlo i do ceníku SIPO.

Vy si následně stanovte všechny platby spadající do služby SIPO jako trvalý příkaz u vaší banky. Bude to zdarma a budete mít o platbě přehled ve vašem internetovém bankovnictví.

SIPO - Česká pošta

Zdroj: Shutterstock

Co je to SIPO? A co se skrze SIPO hradí?

SIPO neboli Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva je služba, kterou poskytují pobočky České pošty. Jedná se v podstatě o sloučení všech pravidelných měsíčních plateb. Pošta následně rozešle peníze příjemcům.

V současnosti jej využívá přibližně 3 miliony osob, využívají jej především starší lidé. SIPO před nástupem internetového bankovnictví bylo nejběžnějším a nejjednodušším způsobem hrazení inkasa. Proto se této službě rovněž říká „inkaso“.

SIPO se nejčastěji používá při platbě elektřiny, plynu, nájemného, předplatného novin, časopisů či mobilních služeb, rovněž také se prostřednictví služby SIPO hradí televizní a rozhlasové poplatky. Prostřednictvím SIPO lze hradit i daň z nemovitých věcí.

Zdroje: Česká pošta, Lupa.cz
 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: Spotřebitel