Kdo má v roce 2023 nárok na dvě proplacené zubní prohlídky?

05.09.2023 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V roce 2022 se změnila pravidla prohlídek u zubaře. Jak ovlivnila tato novinka pacienty? Můžete pořád přijít na kontrolu k zubaři dvakrát ročně?

Změny v zubních prohlídkách od loňského roku mohou zamotat kdekomu hlavu. Jak to tedy s nimi momentálně je?

Nárok na preventivní prohlídku u zubaře

Zdroj: Shutterstock

Jak probíhaly zubní prohlídky do konce roku 2021?

Do konce roku 2021 mohli přijít pacienti na preventivní prohlídku hrazenou ze zdravotního pojištění jedenkrát ročně. Druhá zubní prohlídka, mylně občas nazývaná ve společnosti jako ta „preventivní“, byla rovněž uhrazena ze zdravotního pojištění.

Její doslovný název zní Péče o registrovaného pojištěnce nad 18 let věku a zahrnuje rovněž všechny úkony jako ta preventivní. Konkrétně kontrolu dentální hygieny, základní vyšetření, motivaci pojištěnce a ošetření běžných nežádoucích stavů.

Zubní prohlídky od roku 2022

Od roku 2022 platí, že pojištěnci starší 18 let mají stále nárok na preventivní prohlídku hrazenou ze zdravotního pojištění jedenkrát ročně. Hlavní změna nastala u tzv. druhých zubních prohlídek, které byly do konce roku 2021 hrazené ze zdravotního pojištění pouze tehdy, když se pojištěnec skutečně na druhou zubní prohlídku dostavil.

V současnosti je druhá prohlídka hrazená tzv. agregovanou úhradou. Tuto změnu proplácení ale pojištěnci nijak nepocítí, týká se především stomatologů.

Tip: Co dělat, když si hledáte nového obvoďáka nebo zubaře, ale všichni mají plno?

Jak funguje agregovaná platba?

Jak už jsme zmínili v předchozím odstavci, druhá zubní prohlídka byla hrazená jen tehdy, když na ni pojištěnec skutečně dorazil. To se ovšem od začátku roku 2022 změnilo a toto pravidlo již neplatí.

V současnosti (od roku 2022) platí to, že zdravotní pojišťovna uhradí stomatologovi za každého registrovaného pojištěnce tzv. měsíční agregovanou platbu, ve které je zahrnutá i druhá zubní prohlídka, a to i tehdy, když se pojištěnec do ordinace vůbec nedostaví. Nově se také vykazuje druhá zubní prohlídka na zdravotní pojišťovnu pod kódem 0095.

Pojištěnci se tak nemusí obávat, že by druhou zubní prohlídku museli hradit sami, stále platí, že je uhrazena ze zdravotního pojištění.

Tip: Jak se bránit, když vám zubař nechce provést 2. zubní prohlídku

Kdy budete platit i za proběhlou preventivní či druhou zubní prohlídku?

Jinak je tomu ovšem tehdy, když zubař během preventivní prohlídky vykoná činnost či použije materiál, který není hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Tehdy si již musí pojištěnec tyto úkony a materiál zaplatit.

Běžná zubní prohlídka je hrazená pouze na základní úkony. A téměř běžně se stane, že je třeba pojištěnci ošetřit během prohlídky zubní kaz, který se po vyvrtání vyplňuje zubní výplní. Například bílé (fotokompozitní) výplně jsou hrazené ze zdravotního pojištění pouze tehdy, když jsou použité na přední zuby (až do trojek).

U zákroku nebo materiálu, který není hrazen ze zdravotního pojištění, nebo pouze částečně, musí zubař pacienta předem informovat o ceně takového zákroku/materiálu a pacient s takovým postupem musí souhlasit.

Pro detailní představu, které zubní výplně a v jakém věku jsou hrazené ze zdravotního pojištění, doporučujeme navštívit stránky Oborové zdravotní pojišťovny.

Kdo má nárok na dvě preventivní prohlídky za rok?

Stejně jako v předchozích letech nadále platí, že na 2 proplacené preventivní prohlídky mají nárok tyto dvě skupiny:

  • Děti a mladiství do 18 let
  • Těhotné ženy

Tip: Další zákroky u zubaře hrazené ze zdravotního pojištění

Pro detailní informace o zubních prohlídkách a dalších výkonech se informujte u svého zubaře nebo na vaší zdravotní pojišťovně.


Čtěte také:

Jaká nepovinná očkování máte hrazená ze zdravotního pojištění?

Které plastické operace zdravotní pojišťovny proplácí?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 193 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ