Poslední přání je vhodné vyslovit ještě zaživa. Jaké jsou alternativní způsoby pohřbívání a kolik stojí?

04.10.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


I když klasické hřbitovy stále převládají jako místo pro vytvoření památky zesnulého, stále více narůstá poptávka po alternativnějších a zároveň ekologičtějších metodách. O které se jedná?

Ne každý chce být uložen na klasickém hřbitově obložený svíčkami a smutečními věnci. Proto si lidé ještě za svého života sjednávají místo na lesním hřbitově nebo vyslovují místo, kam chtějí, aby pozůstalí rozptýlili jejich popel.

alternativní metody pohřbívání

Zdroj: Depositphotos

Les vzpomínek

Les vzpomínek je v Česku prvním přírodním hřbitovem svého druhu, kam lze uložit popel k některému z památečních stromů lesa. Rozloučení na tomto místě má osobnější formu než například při klasickém obřadu v krematoriu.

Pozůstalí si mezi sebou vyměňují vzpomínky na zesnulého, mohou zpívat jeho oblíbené písničky, vyzdobit si místo společnými fotografiemi či si uspořádat piknik v trávě. Zesnulému lze také napsat vzkaz, který pozůstalý již nestihl vyslovit.

V Lese vzpomínek se nevyskytují žádné náhrobky. Jména zesnulých jsou vypálená na dřevěných destičkách, které jsou připevněné k památnému stromu, kde je uložen popel zesnulého. Urny, které se v Lese vzpomínek využívají, jsou vyrobené z papíru, a jsou tak snadno rozložitelné. Popel je možné ukládat pouze od dubna do října.

Nájem urnového místa s ostatními službami se sjednává na 10 let a aktuálně vyjde cca na 4760 Kč. Při preferenci staršího či estetičtějšího stromu je cena o tisícovku vyšší.

V současné době je Les vzpomínek budován také v Olomouci a již v polovině roku 2023 by mohl být zahájen jeho provoz. Lesní hřbitovy existují i v dalších městech, již se ale nejedná o tak ekologické formy, jako je právě Les vzpomínek.

Předpokládá se, že zájem o takovéto zhotovení pietního místa bude dále narůstat, proto tento typ hřbitovů plánují i další města.

Tip: Je dobře brát dítě na pohřeb?

Rozptylová loučka

Rozptylové loučky se nacházejí v několika českých městech, například v Brně, Kolíně, Ostravě nebo Zlíně. Ve většině případů jsou vybudovány jako součást klasických hřbitovů.

Jak už název vypovídá, rozptylová loučka slouží k rozptýlení popela zesnulého po louce. Rozptýlení popela mohou zpravidla provádět jen oprávněné osoby, těmi jsou většinou správci hřbitovů. Často je rozptyl proveden na přání zemřelého, které vyslovil ještě během svého života. Ceny za rozptýlení jsou individuální, často se pohybují kolem 2000 Kč.

Vsypová loučka

Podobnou pietní alternativou k rozptylové loučce je tzv. vsypová loučka. Rozdíl je akorát v tom, že se popel zesnulého vsype do vykopané jámy v zemi. Na dané místo pak lze umístit pamětní desku nebo jinou formu upomínky. Některé vsypové loučky se nechávají i bez označení místa jménem zemřelé osoby. Cena za vsyp se pohybuje v podobné cenové relaci jako za rozptýlení popela po loučce.

Tip: Co se stane s důchodem po vaší smrti?

Dočká se Česko také kompostování zemřelých osob?

Zatím je takzvané „kompostování“ zemřelých prováděno v USA, konkrétně ve státu Washington. Firma Recompose, která tuto ekologickou variantu nabízí, vznikla v roce 2017 a její podnikatelskou činností je přeměňování lidského těla na půdu

Zájem o tuto variantu je především u lidí, kterým není lhostejná příroda a uvědomují si ekologická negativa související s klasickým pohřbíváním a kremací těla.

Celý proces kompostování trvá přibližně 30 dní a vzniklou půdu si mohou odnést příbuzní zemřelého člověka, kterou mohou využít pro své pěstitelské účely. V přepočtu vychází tato služba na 170 000 Kč.

Bude v Česku během dalších let přijat podobný zákon, který by umožnil organické kompostování zemřelých osob?

Zdroje: lesvzpominek.cz, recompose.life


Čtěte také:

O dědictví I: Kdo a jakým podílem bude dědit bez závěti?

Hledání pokladu je v ČR nelegální, přesto je koníčkem mnoha lidí

Kde můžete pátrat po svých předcích?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY