5 rad, jak ušetřit na energiích v době krize

03.10.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Aktuální energetické krize se bojí snad úplně každý, a lidé proto hledají způsob, jak co nejvíce ušetřit. Právě proto jsme pro vás připravili několik užitečných rad, které vám mohou pomoci šetřit.

Ceny energii jsou přemrštěně vysoké, a přestože má být realizován úsporný tarif a bylo schváleno zastropování cen, pravděpodobně to ani tak nebude stačit. Letošní zima nebude jednoduchá a každému z nás nezbude nic jiného, než začít u sebe. Ušetřit přitom lze naštěstí i opatřeními v domácnostech. Co tedy můžete udělat proto, aby energie „netekly“ zbytečně?

Rady a tipy:

  1. Daleko více vám ušetří jednofázové spotřebiče
  2. Počkejte, až bude pračka plná
  3. Pravidelně čistěte konvici
  4. Nenechávejte v troubě prázdné plechy
  5. Nesprchujte se příliš dlouho

1. Daleko více vám ušetří jednofázové spotřebiče

V domácnostech se často nacházejí staré spotřebiče, které jsou třífázové. Ty zpravidla na svůj chod spotřebují nejen více energie, ale také vyžadují vyšší hodnotu jističe. Nejběžnější jistič v českých domácnostech nese označení 3× 25 A, ale používají se i 3× 32 A, a dokonce i 3× 40 A. Měsíční platba za rezervovaný příkon podle jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem se přitom odvíjí od počtu ampérů. To v případě tarifu D56d může činit i 300 Kč měsíčně navíc (3× 25 A vs. 3× 40 A). Zatímco spotřebiče jako bojlery, míchačky, cirkulárky atd. dříve potřebovaly třífázové zapojení, dnes už to neplatí.

Čtěte také: Komu a jak pomůže úsporný energetický tarif zvládnout vysoké náklady na energie?

2. Počkejte, až bude pračka plná

Volba programu poloviční náplně nebo rychlého mytí v myčce nebo praní v pračce se sice může hodit v případě, kdy chcete mít rychle vypráno anebo umyto, nicméně z hlediska úspory se jedná o poměrně nešťastné řešení.

Dva cykly poloviční náplně ve skutečnosti spotřebují více elektrické energie a vody než jeden celý. Vždy se tedy vyplatí počkat, dokud nebudou spotřebiče opravdu plné. Změnou toho, jak pračku a myčku zapínáme, lze u každého spotřebiče ušetřit až 500 Kč ročně (v případě obou spotřebičů tedy 1000 Kč). Dalších úspor dosáhneme nastavením nižší teploty programů.

Jak ušetřit na elektřině, plynu, topení

Zdroj: Depositphotos

 

3. Pravidelně čistěte konvici

Rychlovarná konvice sice odebírá proud na vaření poměrně krátkou dobu, ale to z ní ještě pořád nedělá energeticky nenáročný spotřebič. Právě proto, pokud je u vás tvrdá voda, pravidelně odstraňujte vodní kámen. Konvice plná vodního kamene sice uvaří stejné množství vody, ale za delší dobu a logicky k tomu potřebuje i více energie.

Čtěte také: 4 investice, které vám pomohou ušetřit na energiích

4. Nenechávejte v troubě prázdné plechy

Trouba odebírá energii podstatně déle než rychlovarná konvice. Více energie přitom při pečení spotřebovává, pokud v ní necháváte prázdné plechy. Blokují totiž proudění vzduchu, což vede nejen k nerovnoměrnému propečení, ale i k vyšší spotřebě energie.

Dále se také vyplatí používat horkovzdušný režim, při kterém stačí nastavit až o 30 stupňů nižší teplotu než při běžném režimu. Neměli bychom také často otevírat dvířka trouby – snižuje se tím vnitřní teplota, což prodlužuje dobu pečení a opět se spotřebovává více energie, aby se teplota vrátila na nastavenou úroveň.

Čtěte také: Jak je to s dotacemi na obnovitelné zdroje energie?

5. Nesprchujte se příliš dlouho

Zkrátíme-li čas ve sprše například z 8 minut na polovinu, může domácnost uspořit až 2000 Kč. Je totiž zapotřebí si uvědomit, že bojler nemusí spotřebovat tolik energie na ohřev vody a že ušetříme také za samotnou vodu. A samozřejmě – nastavení termostatu bojleru na ekologický režim přinese další úspory.

Další tipy, jak ušetřit:

  • Snižte teplotu na termostatu o jeden stupeň. I takto malým snížením teploty lze za topení ušetřit ročně i více než 2000 Kč.
  • Při výběru nového spotřebiče porovnávejte energetické štítky.
  • Zvažte i elektrokotel, a to nejen kvůli nejistému plynu. Díky elektrokotli mají domácnosti nárok na dvoutarifní sazbu (dříve zvanou noční proud). Po většinu dne – třeba i 20 hodin denně – bude proudit elektřina v tzv. nízkém tarifu.

Čtěte také: Vyznáte se v nových energetických štítcích u spotřebičů?

Zdroj: Yello

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ