Platba složenkou zdraží. Na kolik vás vyjde?

20.10.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Platíte na poště složenkou? Pokud ano, měli byste vědět, že u poštovních poukázek dojde ke zdražení. Kolik si nově připlatíte?

Česká pošta zdražila v říjnu SIPO a další zvýšení cen nás čeká už zanedlouho. Tentokrát sekyra dopadne kromě zásilek i na poštovní poukázky. Pokud je využíváte k platbám, přečtete si, jak budou vypadat jejich nové ceny.

Dozvíte se:

Nové ceny při platbě složenkou

Ceny se budou zvyšovat u všech druhů složenek. Stejně jako předtím přitom bude rozhodující výše částky, kterou takovým způsobem hodláte uhradit.

Typ

Platba do 5000 Kč

Platba od 5001 Kč do 50 000 Kč

Poštovní poukázka typu A

49 Kč

57 Kč

Poštovní poukázka typu B – písemně

42 Kč

52 Kč

Poštovní poukázka typu B – datově

40 Kč

50 Kč

Poštovní poukázka typu C

58 Kč

69 Kč

Poštovní poukázka typu D

117 Kč

139 Kč

Celkově se ceny za poštovní poukázky zvýšily o rovných 5 Kč. I nadále přitom platí, že jsou osvobozeny od DPH stejně jako u s nimi souvisejících doplňkových služeb.

Pokud by se náhodou stalo, že byste měli složenkou platit částku vyšší než 50 000 Kč, je dobré vědět, že každých dalších započatých 10 000 Kč vás bude u typu A, B písemně a B datově stát 7 Kč. U poštovních poukázek typu C a D to pro změnu vyjde na 13 Kč s tím, že v obou případech nedojde k žádnému zvýšení.

Čtěte také: Co dělat, když vám propadne složenka?

Cena poštovních poukázek, složenek 2022 po zdražení

Zdroj: Depositphotos

 

Jakou vybrat poštovní poukázku?

Jestliže potřebujete něco uhradit složenkou a nečiníte tak pravidelně, určitě budete řešit, jaký typ zvolit. Nebudete totiž vybírat podle ceny, ale na základě toho, k čemu jsou určeny. Poštovní poukázka typu A poukazuje peníze na konto, které je vedeno bankou. Dle informací v ceníku služeb může v případě zvláštních smluvních ujednání cenu služby hradit majitel účtu, čili adresát.

Béčko se vplácí převodem z účtu u banky a částku vám pak vyplatí v hotovosti na kterékoliv pobočce České pošty s tím, že se podává buď písemnou formou, anebo se údaje podají datovou formou. Poštovní poukázka C je pak velmi podobná B. Peníze také slouží k výplatě peněz adresátovi na kterékoliv poště.

Speciální složenkou je typ D. Ten totiž slouží k urychlené výplatě. Vplácí se i vyplácí adresátovi v hotovosti ve lhůtě jednoho pracovního dne ode dne podání.

Čtěte také: Česká pošta od 1. listopadu opět podraží. Kolik vás bude stát dopis?

Nové ceny u složenek jakožto doplňkových služeb u psaní a balíků

Podražení se nevyhnou ani složenky, které jsou využívány jako doplňková služba u psaní a balíků. Došlo totiž k nárůstu ceny, která se připočte k celkové částce za službu.

Druh

Doporučené psaní

Cenné psaní

Firemní psaní doporučeně

Poštovní dobírková poukázka A

50 Kč

50 Kč

58 Kč

Poštovní dobírková poukázka C

60 Kč

60 Kč

70 Kč

Ceny se opět zvýšily o rovných 5 Kč s tím, že zde vůbec nezáleží na výši dobírkové částky. Doporučené i cenné psaní jsou pak osvobozeny od DPH. Jinak je to však s doporučeným firemním psaním. To je v naší tabulce uvedeno již s připočítaným DPH.

U balíků je to o něco jednodušší. U balíku do ruky, na poštu, EMS i balíku nad rozměr se u poštovní dobírkové poukázky A bez ohledu na výši poukazované částky připočte ke službě 58 Kč s DPH. U dobírkové složenky C si o pár korun připlatíte. S DPH vás to vyjde ve všech případech na příplatek ve výši 70 Kč.

Od kdy zdraží poštovní poukázky?

Nový ceník České pošty začne platit již za necelé dva týdny, a to od 1. listopadu 2022.

Čtěte také: Česká pošta vám nedoručila balík? Jak a kde si můžete stěžovat?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 32 krát

Články ze sekce: Spotřebitel