Úsporný tarif v 6 otázkách

17.10.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Úsporný tarif je tu a domácnostem se konečně dostane alespoň malé pomoci s vysokými cenami za energie. Co o příspěvku tedy potřebujete vědět?

Díky ekonomické a energetické krizi má naprostá většina osob několikanásobně vyšší zálohy na energie. Po velmi dlouhém rozhodování a vymýšlení došlo ke schválení úsporného tarifu, který má alespoň trošku ulehčit domácnostem, kterým jinak hrozí nejen energetická chudoba. Přečtěte si proto několik základních otázek a odpovědí na toto téma:

Otázky:
  1. Od kdy začíná fungovat úsporný tarif a jakou má podobu?
  2. Jak je to s přiznáním úsporného tarifu?
  3. Jak vysoký je příspěvek na elektřinu?
  4. Kde a jak zjistím, jakou mám distribuční sazbu?
  5. Jak je to s odpuštěním poplatku za obnovitelné zdroje?
  6. Úsporný tarif a více odběrných míst

1. Od kdy začíná fungovat úsporný tarif a jakou má podobu?

Úsporný tarif začíná fungovat od 1. října 2022 a s největší pravděpodobností poběží až do konce letošního roku. Pocítíte jej tedy už v říjnových zálohách.

I když se o státní podpoře hovoří jako o tarifu, jde v podstatě o příspěvek podle distribuční sazby domácnosti. Důležité je však vědět, že se vztahuje pouze na elektřinu. Výjimka však platí pro tarif na dobíjení elektromobilů (D27d) a víkendový tarif (D61d). Nárok na tuto úlevu bohužel nemají firmy, a to bez ohledu na distribuční sazbu.

2. Jak je to s přiznáním úsporného tarifu?

Příspěvek bude přiznán každé domácnosti, která má smlouvu s dodavatelem elektřiny. O úsporný tarif není třeba nijak žádat. Státní podpora vám bude poskytnuta a zohledněna v zálohách a fakturách automaticky.

Čtěte také: Ceny energií pro domácnosti a maloodběratele dostaly stopku. Neporostou do konce roku 2023

Úsporný tarif, příspěvek na elektřinu 2022: otázky, odpovědi

Zdroj: Depositphotos

 

3. Jak vysoký je příspěvek na elektřinu?

Výše příspěvku na elektřinu je rozhodující podle toho, jakou má domácnost distribuční sazbu.

Distribuční sazba

Částka

D01d, D02d a D25d

3500 Kč

D26d, D35d, D45d, D56d a D57d

2000 Kč

Do výše příspěvku pak budou placeny vaše neuhrazené, ale i plánované zálohy na elektřinu. Lze jimi dorovnat i nedoplatek z faktury čili dluh, vždy však také maximálně do výše měsíčního úsporného tarifu.

4. Kde a jak zjistím, jakou mám distribuční sazbu?

Distribuční sazbu vždy vyčtete ze smlouvy s dodavatelem elektřiny. Dále by neměla chybět ani na žádném vyúčtování za energie. Pokud váš dodavatel umožňuje přístup do interního systému dálkovým přístupem online, sazbu můžete zjistit i z něj.

Čtěte také: 5 rad, jak ušetřit na energiích v době krize

5. Jak je to s odpuštěním poplatku za obnovitelné zdroje?

Kromě příspěvku na elektřinu prostřednictvím tzv. úsporného tarifu má být další formou státní podpory i odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Tato úleva tentokrát platí nejen pro domácnosti, ale i pro firmy. Spočívá v tom, že dojde k úspoře 599 Kč s DPH za každou megawatthodinu elektřiny. Podle dodavatelů pak jedna domácnost v průměru za rok spotřebuje zhruba 3 MWh. Odpuštění poplatku by jí tak nově mohlo ušetřit okolo 1797 Kč za rok.

Na rozdíl od úsporného tarifu navíc odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje nepotrvá jen do konce roku 2022, ale do konce roku 2023.

6. Úsporný tarif a více odběrných míst

Pokud odebíráte elektřinu na více odběrných místech, určitě vás bude zajímat, zda budete mít od státu nárok pouze na jeden příspěvek, anebo dostanete příspěvek za každé odběrné místo. V praxi se nejčastěji jedná o situace, kdy má odběratel smlouvu na domácnost, kde trvale pobývá, a dále třeba na chatu, kterou využívá k rekreačním účelům. Souběh dále nastává i v situaci, kdy odběratel v jedné nemovitosti žije a druhou pronajímá.

Dobrou zprávou je, že podpora vám v takovém případě bude náležet za každé odběrné místo dle distribuční sazby.

Čtěte také: 4 investice, které vám pomohou ušetřit na energiích

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: Spotřebitel