Kolik můžete ušetřit na energiích s domem s nízkou energetickou náročností?

04.11.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Budete kupovat dům nebo byt? Nezapomeňte se kromě výše splátky hypotéky dívat i na energetický štítek. Kolik ušetříte s nízkou energetickou náročností?

V současné energetické krizi by měli být na pozoru všichni, a zejména pak ti, kteří kupují nemovitost, anebo plánují stavbu nebo rekonstrukci. Jsou to totiž především vlastnosti domu nebo bytu, které určují jeho energetickou náročnost. Ta je posuzována podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií.

Dozvíte se:

Co všechno určuje energetickou náročnost domu?

Účet za energie kromě současné energetické krize ovlivňuje i tvar, lokace a izolace vašeho domu, počet lidí v domácnosti, užívání tepelného čerpadla nebo třeba zavedení fotovoltaiky. Klíčovým ukazatelem je přitom energetický štítek daného domu, který zobrazuje energetickou náročnost budovy. Ten má sloužit zájemcům o nové bydlení i současným majitelům domů, aby měli lepší představu o tom, kolik za užívání svého obydlí ročně zaplatí.

Do hodnocení energetické náročnosti se pak mimo jiné započítávají základní výdaje na vytápění, ohřev a přípravu teplé užitkové vody, osvětlení, chlazení, větrání, úpravu vlhkosti domu či pomocné energie. Objektu je poté přiřazena jedna z energetických tříd.

Čtěte také: Jaký typ tepelného čerpadla použít ve vašem domě?

Srovnání energetické náročnosti budov A a G

Zdroj: Shutterstock

 

Jaké máme energetické třídy?

Systém rozřazuje domy podle jejich energetické náročnosti do sedmi tříd od A do G. Platí při tom, že čím vyšší klasifikační třídu váš dům má, tím přísnější jsou požadavky na jeho energetickou soběstačnost a tím víc v něm ušetříte na měsíčních účtech za energie.

Čtěte také: Požadavky energetických štítků se v roce 2022 změnily. Kde bude problém?

Kolik můžete ušetřit s nízkou energetickou náročností?

 

dům se štítkem G

modelový dům se štítkem A

vytápění

8451 Kč

609 Kč

ohřev teplé vody

1584 Kč

254 Kč

spotřebiče

2833 Kč

711 Kč

připojovací paušál

539 Kč

525 Kč

celkem

13 407 Kč

2099 Kč

Tabulka zobrazuje jednoduché porovnání nákladů na energie v domě se štítkem G a v modelovém domě se štítkem A a moderními technologiemi. Z tabulky poté jasně vyplývá, že v domě s nejnižším energetickým štítkem tedy měsíčně zaplatíte přes 13 tisíc místo 2 tisíc, ročně přes 160 tisíc místo 25 tisíc. Provoz domu se štítkem G je tedy o více než 135 tisíc ročně dražší. Pokud byste si tedy navíc za stejné peníze jako za moderní dům se štítkem A koupili dům se štítkem G, za 30 let byste přišli o více než čtyři miliony korun.

Pro výpočet jsou využity ceny ze srpna 2022 a jako model slouží bungalov, který má rozlohu zhruba 120 m2 zastavěné plochy, žije v něm čtyřčlenná rodina a disponuje technologickým balíkem Nová zelená úsporám.

Je tedy třeba brát v potaz, že takový dům má automaticky zabudovanou fotovoltaiku, bateriové úložiště, decentrální rekuperaci, zesílenou izolaci domu, tepelné čerpadlo, ideální tvar obdélníku s velkým pasivním ziskem z jižní strany apod.

Čtěte také: Jaké dotace můžete získat na fotovoltaiku?

Měsíční splátka hypotéky a zálohy na energie

Je naprosto pochopitelné, že zájemce o nový dům v první řadě zvažuje, zda výsledná měsíční splátka hypotéky odpovídá možnostem jeho rozpočtu. Je ale načase uvažovat o něco komplexněji a připočítat k hypotéce i další nezbytné náklady, kterým se v domě nevyhneme a které dnes dělají ještě větší rozdíly než kdy předtím. Vždy tedy rozhodně připočítejte ke splátce i výdaje za energie a údržbu domu.

Zdroj: Ekonomické stavby

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ