Přídavek na dítě vzroste od 1. ledna 2023 o 30 %. Dosáhne na něj více rodin

27.10.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka oznámil, že od 1. ledna 2023 vzroste přídavek na dítě o 30 %. Je již návrh ministerstva schválen? Kolik dětí na něj má nárok? Nepatří vaše rodina mezi ně?

Počet dětí pobírajících přídavek na dítě v září dosáhl rekordního počtu, kdy jej pobíralo přes 348 tisíc dětí. Počet žádostí stále narůstá. Od začátku roku se o třetinu zvýšil počet dětí podpořených pravidelným přídavkem na dítě. Objem vyplacených přídavků zároveň za stejné období stoupl o 38 %, ale dalších zhruba 90 tisíc rodin o tuto dávku nepožádalo, přestože na tuto dávku má nárok.

Zdroj: Depositphotos

Od ledna 2023 se přídavek na dítě zvýší o 30 %

Jak již uvádíme výše, přídavek na dítě vzroste o 30 %, nyní činí průměrně 1120 Kč na dítě. Od 1. ledna 2023 by se tedy průměrný přídavek na dítě měl zvýšit přibližně na 1450 Kč.

Nicméně samo Ministerstvo práce a sociálních věcí udává, že samotný přídavek na dítě se podle doporučení Národní ekonomické rady vlády od ledna 2023 navýší o 200 Kč měsíčně.

Aktuálně se měsíční výše přídavku na dítě pohybuje v rozmezí od 630 do 1380 Kč.

Celková vyplacená částka v rámci přídavků na dítě od počátku roku 2022 přesáhla 2,7 mld. Kč.

Přídavek na dítě se zvýší, dosáhne na něj i více lidí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) komentoval růst přídavku na dítě takto:

„Přídavek na dítě je pravidelnou podporou pro rodiny, je adresně nasměrován zejména nejpotřebnějším, ale také rodinám s nižšími středními příjmy. Rozhodně není ostuda o tuto formu podpory požádat, i když třeba domácnost nikdy nepotřebovala podporu státu, ale teď musí kvůli inflaci obracet každou korunu.“

Vedle růstu přídavku na dítě je další dobrou zprávou, že na něj dosáhne širší okruh domácností, kvůli valorizaci životního minima. „I proto, že momentálně není rozpočtově únosné navýšení rodičovského příspěvku, na který mají nárok všichni rodiče dětí do čtyř let, rozhodli jsme se zvednout přídavek na dítě. Nabídneme tak ještě vyšší podporu pro více rodin, a to adresně, rodičům dětí nebo studentům do 26 let, kteří nevycházejí se stávajícími příjmy,“ doplnil Jurečka.

Objem vyplacených přídavků na dítě

Zdroj: MPSV

Máte nárok na přídavek na dítě?

Přídavek na dítě je poskytován ve třech úrovních podle věku dítěte. Nárok na přídavek na dítě má nezaopatřené dítě, jestliže rozhodný příjem v rodině nepřevyšuje součin částky životního minima rodiny a koeficientu 3,40 (do 30. 6. 2021 koeficientu 2,70).

Tip: Kalkulačka přídavků na děti

Tedy např. samoživitelka s předškolním dítětem dosáhne na přídavek, pokud její příjem nepřesahuje 22 474 Kč měsíčně, u rodiny se dvěma studenty tato hranice přesahuje 50 tisíc korun, podle věku dětí.

Jak žádat o přídavek na dítě?

Od září je k dispozici zjednodušený formulář, který umožňuje podat žádost přes počítač nebo mobil.

„Už od letošního září je možné o přídavek na dítě žádat velmi jednoduše online, není tedy nutné osobně chodit na úřad. Ti, kdo zvládli online požádat o jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč, vyplní jen několik dalších údajů, např. naskenují doklady o svých příjmech za poslední 3 měsíce. Odstraňujeme bariéry, podání žádosti není složité ani stigmatizující,“ dodal Jurečka.

Zažádali jste o mimořádný jednorázový příspěvek na dítě?

Přibližně 90 tisíc domácností nepožádalo o mimořádný příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč, ačkoliv má nárok, protože je MPSV začalo oslovovat napřímo skrze SMS zprávy.

Ministerstvo udává, že po každém rozeslání výrazně vzroste počet žadatelů o mimořádný příspěvek. „Data ukazují, že bezmála pětina oslovených do týdne požádá o přídavek na dítě. To je aktivní cesta pomoci, kterou chceme postupně pokračovat. Bohužel paralelně čelíme nárůstu falešných webů, které se na první pohled tváří jako portál ministerstva, ale chtějí vylákat z lidí údaje a peníze. Phishingové útoky aktivně a velmi rychle řešíme přímo se správcem domény a policií,“ upozorňuje ministr Jurečka.

Tip: Jak a kde žádat o mimořádný příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč?

Je růst přídavku na dítě jistý?

Návrh předkládá MPSV do připomínkového řízení, následně zamíří novela do poslanecké sněmovny, senátu a návrh musí podepsat prezident.

Do konce roku by měl návrh projít legislativním procesem. Jelikož má podporu i z opozice, očekává se, že návrh projde hladce.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 29 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY