Přišly vám nové vysoké zálohy za energie? Jak je snížit a co vám je pomůže uhradit?

11.11.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Obdrželi jste dopis či e-mail s novými vysokými zálohami na energie a nevíte, co dál? Podívejte se, jak postupovat pro snížení záloh. Kde a jak žádat o příspěvek na bydlení? A na jaké další sociální dávky máte nárok?

V těchto dnech dostali mnozí zákazníci innogy dopis či e-mail o razantním zvýšení záloh na plyn, 10. listopadu 2022 oznámil ČEZ a E.ON růst cen od 1. ledna 2023. Zdražení se nebude týkat zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou.

Již dříve oznámila zdražení Pražská plynárenská. Stovky tisíc zákazníků tak narazí na zastropované ceny energií, ale i tak mohou platit za energii i desítky tisíc korun měsíčně a zálohy na energie se jim mohou zvednout o stovky procent.

Co dělat, když nebudete mít dostatek financí na pokrytí nákladů na energie a bydlení?

  1. Kontaktujte stávajícího dodavatele
  2. Podívejte se po konkurenci na trhu energií
  3. Příspěvek na bydlení – kdy a jak o něj můžete žádat?
  4. Nemáte nárok na další sociální dávky?

Letošní zima bude finanční zkouškou českých domácností, nejvíce dopadne na majitele velkých nezateplených domů, kteří je obývají sami

Zdroj: Depositphotos

1. Kontaktujte svého dodavatele energií, můžete dostat lepší nabídku

Jestliže vám váš dodavatel energií zaslal dopis či e-mail se zprávou o navýšení záloh a vy s tím nesouhlasíte, zavolejte si na zákaznickou linku. Můžete dostat výhodnější nabídku anebo se třeba lépe domluvit na rozložení záloh.

Ohledně fixace vám neporadíme, protože na ceny energií bude mít klíčový vliv vývoj války na Ukrajině i pokračování vývoje energetické politiky EU a členských států.

2. Jaká je nabídka u jiného dodavatele energií?

Určitě si porovnejte ceny energií u konkurence, která může být lehce nižší. Mějte připravenou roční spotřebu vašeho domu nebo po ruce posledních pár vyúčtování za energie. Udělejte si čas, protože čekání na lince a následné debaty se mohou protáhnout na desítky minut. Nechte si poslat nabídky do vašeho e-mailu a porovnejte si je. Nicméně soustřeďte se na ověřené dodavatele energií.

Při změně dodavatele však počítejte s omezeními ve vaší stávající smlouvě. U produktů na dobu neurčitou je výpovědní lhůta 3 měsíce. U produktů, které máte na dobu určitou, je přechod horší.

3. Příspěvek na bydlení – peníze k pokrytí nákladů na bydlení

Při drahých cenách energií je příspěvek na bydlení tou první dávkou, po které byste měli sáhnout.

Jestliže vaše náklady na bydlení přesahují 30 % (v Praze 35 %) příjmů vaší domácnosti a součin rozhodného příjmu všech posuzovaných osob a koeficientu 0,30 (0,35 pro Prahu) není vyšší než částka normativních nákladů na bydlení, máte nárok na příspěvek na bydlení. Jeho výši i nárok si můžete vypočítat v naší kalkulačce příspěvku na bydlení, který naposled vzrostl od 1. října 2022.

Nárokovat si příspěvek na bydlení lze 3 měsíce zpětněOd 1. července lze zažádat o příspěvek na bydlení jednoduše online.

Jak doložit příjmy domácnosti u příspěvku na bydlení?

Příjmy domácnosti doloží zaměstnanci výplatními páskami za rozhodné období (čtvrtletí). U osob samostatně výdělečně činných se hodnotí čistý příjem, který doloží daňovým přiznáním za předchozí rok.

V případě důchodců, pokud nemají kromě důchodu další příjem, stačí zaškrtnout, že žadatel pobírá důchod a úřad práce si data ověří sám.

Jestliže máte příjmy z nájmu, rovněž se hodnotí i tyto příjmy.

Jak doložit náklady domácnosti u příspěvku na bydlení?

Náklady na bydlení se hodnotí dle dokladů o výši nákladů na energie (typicky vyúčtování záloh za elektřinu, plyn), nájemní smlouvou či dokladem o vlastnictví nemovitosti (výpis z katastru).

Dále se jako náklady na bydlení dokládá potvrzení nákladů na služby (vodné, stočné, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě…).

Pokud žijete s dítětem v domácnosti, do 15 let se dokládá rodný list, jestliže máte již děti odrostlé, které s vámi sdílí domácnost, dokládá se potvrzení o studiu na středních, vyšších a vysokých školách.

Potvrzení o studiu na základní škole je třeba jen tehdy, pokud dítě v daném školním roce dovršilo 15 let.

V případě, že byt užívají další osoby, které se společně nepodílí na uhrazování nákladů na bydlení, je potřeba dodat prohlášení těchto osob o této skutečnosti.

Většinu těchto dokumentů stačí vyfotit mobilním telefonem. Doporučujeme vyfotit celé dokumenty na denním světle, aby byly všechny informace v nich dobře čitelné.

Přehled všech potřebných dokladů najdete na našich stránkách.

Od 1. září 2022 je žadatelům o příspěvek na bydlení umožněno dokládat příjmy a náklady pouze dvakrát ročně, a to za 1. a 3. čtvrtletí kalendářního roku. Příspěvek na bydlení tak bude vyplácen 6 měsíců ve stejné výši. Ostatní čtvrtletí (4. a 2.) zůstávají pro žadatele nepovinná.

Příspěvek na bydlení je pro lidi v nájmu výhodnější, takže pokud máte velkou nezateplenou nemovitost, kde žijete sami, bude pro vás tato zima velmi problematická a nezbývá vám než razantně šetřit, například ještě rychle přejít na pevná paliva či koupit přímotopy či klimatizace, jejichž chod je při současných cenách plynu většinou levnější.

Kolik aktuálně činí stropy na ceny energií?

V říjnu vláda schválila cenové stropy na energie pro domácnosti:

  • 6000 Kč za 1 MWh elektřiny
  • 3000 Kč za 1 MWh plynu

4. Další dávky sociální podpory

V případě, že nemáte z čeho zaplatit drahé energie, jsou tu dávky pro pomoc v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení či mimořádná okamžitá pomoc).

Pokud máte děti, podívejte se, jestli nemáte nárok na přídavky na děti, protože zhruba 90 tisíc rodin stále o tuto dávku nepožádalo, přestože na tuto dávku má nárok. Navíc mají od 1. ledna 2022 přídavky na děti vzrůst o 30 %.

Rodiče, kteří mají 18leté dítě či se jim dítě tento rok narodí, mohou požádat rovněž o jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč. Nutné pro tuto dávku je mít roční příjem rodiny do 1 milionu korun.

Jestliže i tak zkrátka nemáte dostatek financí na pokrytí cen energií, energetické společnosti umožňují stanovit splátkový kalendář, nevyužívejte služeb rychlých úvěrů za vysoký úrok.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY