Jak je to s pojištěním tepelného čerpadla nebo solárních panelů?

28.11.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte tepelné čerpadlo anebo fotovoltaiku, případně pořízení plánujete? Jak je to v takovém případě s pojištěním nemovitosti? A na co byste si měli dát pozor?

Energetická krize je v plném proudu, výrazně roste poptávka po fotovoltaice, a zejména pak po tepelných čerpadlech. Mnozí zájemci, ale už i stávající majitelé však zapomínají na jednu důležitou věc a tou je pojištění. 

Dozvíte se:

Proč řešit pojištění tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky?

Důvod je jednoduchý. Jakmile si necháte nainstalovat tepelné čerpadlo anebo solární panely, automaticky se stávají součástí vašeho majetku, protože náleží k hlavní (obytné) budově anebo budovám vedlejším. Vzhledem k tomu, že pak zvyšují energetickou soběstačnost a celkovou úsporu objektu, navíc ještě zvyšují i hodnotu nemovitosti

Např. výkonnější fotovoltaické panely se mohou pohybovat okolo částky 500 000 Kč. Tato částka poté vstupuje do celkové hodnoty nemovitosti. Pro zjednodušení, máme hodnotu nemovitosti 3 000 000 Kč, přidáme fotovoltaické panely ve výši 500 000 Kč a máme celkovou hodnotu nemovitosti 3 500 000 Kč. V případě, že nedojde k navýšení pojistné částky v pojistné smlouvě, je nemovitost podpojištěna ve výši 16 %

Čtěte také: Kolik stojí tepelná čerpadla?

Pojištění tepelného čerpadla a solárních panelů

Zdroj: Depositphotos

 

Jak se pojišťují solární panely?

Z pohledu pojištění majetku se pojištění fotovoltaických zařízení a tepelných čerpadel neliší od pojištění například klimatizací nebo anténních a satelitních zařízení. Nabídku by vám navíc měla udělat každá pojišťovna, neboť na tuzemském pojistném trhu se jedná o běžný finanční produkt. Pozor byste si však měli dát na jednu věc.

U fotovoltaických panelů záleží na tom, kde je elektrárna instalována. Pokud je na střeše hlavní budovy, vstupuje do celé hodnoty majetku a pojištění nemovitosti by ji mělo automaticky zahrnout. Při stávající smlouvě pak stačí pojistku jen navýšit. Vždy si ale prostudujte, zda náhodou čerpadlo nebo solární panely nepatří mezi výluky. 

Když je však malá elektrárna vedle domu nebo na střeše vedlejší budovy, jedná se o vedlejší stavbu. Zde je potřeba dát pozor na limit v rámci pojištění vedlejších staveb. Některé pojišťovny nabízí limit jako procentuální částku z pojistné částky na nemovitost. U některých pojišťoven si vedlejší stavby (například malou elektrárnu) musíte dopojistit.

Podmínky si určuje každá pojišťovna sama. Vždy je důležité prostudovat pojistné podmínky vaší smlouvy.

Čtěte také: Jaké výhody mají tepelná čerpadla? Jaká je jejich návratnost?

Co by měla obsahovat pojistná smlouva?

Pojistka by měla obsahovat zejména reálnou hodnotu nemovitosti, včetně hodnoty elektronických zařízení. Následně také nesmějí chybět základní pojistná rizika, mezi která patří požár, výbuch, vichřice, krupobití, přímý úder blesku a k tomu vždy minimálně pojištění přepětí a podpětí. Zapomínat by se nemělo ani na pojištění technické poruchy stacionárních strojů a elektronických zařízení.

Pojištění technické poruchy stacionárních strojů a elektronických zařízení totiž kryje právě škody způsobené na těchto strojích. Toto připojištění již však tak běžné na pojistném trhu není a je potřeba dát si pozor, zda aktuální pojistná smlouva tuto konkrétní možnost nabízí. Zatímco například pojišťovna Generali toto připojištění nabízí již v základní variantě, pojišťovna Direct umožňuje technické poruchy stacionárních strojů a elektronických zařízení pouze připojistit k základní variantě. Vždy je proto důležité číst pojistné podmínky nebo se poradit přímo s odborníkem.

Čtěte také: 5 věcí, které se podceňují při pojištění nemovitosti a domácnosti

Co když škodu způsobí právě tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika?

Pojistná smlouva není jen od toho, aby chránila tepelko nebo elektrárnu před vnějšími vlivy. Bohužel může dojít i k situaci, kdy dům vyhoří i kvůli závadě solárních panelů nebo čerpadla. Smlouva by proto měla obsahovat i tato rizika. V případě, že do ní nejsou zanesena a nastane pojistná událost, pojišťovna klientovi nemusí vyplatit plnění. 

Jakub Mazal, finanční specialista a analytik neživotního pojištění ze společnosti Sirius Finance, navíc upozorňuje, že nemusí dojít k poškození pouze domu, kde jsou nainstalována elektronická zařízení, ale elektronická zařízení mohou způsobit škody i na vedlejších budovách. Je tedy proto důležité si promyslet, zdali nemít v rámci pojištění nemovitosti také pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti, které kryje škody nebo újmy vyplývající z vlastnictví nemovitosti.

Čtěte také: Jaký typ tepelného čerpadla použít ve vašem domě?

Zdroj: Jakub Mazal, finanční specialista a analytik neživotního pojištění ze společnosti Sirius Finance

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 32 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ