Jak je to se zárukou na tepelné čerpadlo

29.11.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Tepelné čerpadlo dokáže ušetřit plno peněz na drahých energiích. Jak dlouhá záruka se na něj z hlediska závad vztahuje, co je do ní zahrnuto a kdy vás může vyjít pěkně draho?

Nákup a instalace tepelného čerpadla není rozhodně levná záležitost. Právě proto bude určitě potenciální zájemce zajímat délka standardní záruka, ale i možnosti té prodloužené. Právě ta se v mnoha případech může výrazně prodražit. Co byste tedy rozhodně měli vědět?

Dozvíte se:

Jaká je standardní záruka na tepelné čerpadlo?

Z hlediska zákona se na tepelná čerpadla stejně jako na každý výrobek váže záruční doba o délce 24 měsíců. Záruka se týká především zařízení a montáže. Práva pro uplatnění jsou přitom vyčtena v občanském zákoníku. Vždy se však u firmy anebo výrobce tepelného čerpadla raději předem informujte, co vlastně základní plná záruka je a na co se vztahuje.

Klasickou záruční dobu o délce 2 let pak lze ještě navíc samozřejmě prodloužit, a to až na 10 let.

Čtěte také: Jaké výhody mají tepelná čerpadla? 

Na co si dát pozor u prodloužené záruky?

Záruku je možné prodloužit leda za příplatek. Jsou zde kryty náklady na vadný díl, ale i na jeho výměnu, čili práci a dopravu. Nicméně podmínky uplatnění nároku na záruku zde určuje již samotný dodavatel tepelného čerpadla.

Existuje zde navíc vysoká pravděpodobnost, že z těchto podmínek pro vás jako pro majitele a provozovatele budou vyplývat určité povinnosti, které se budou týkat zejména oblasti údržby anebo absolvování preventivních servisních prohlídek.

Tato prodloužená záruka se pak obvykle dokupuje k tepelnému čerpadlu zvlášť. Cena za samotné dokoupení záruky se pohybuje v rozmezí 5000 až 10 000 Kč. To ale ještě pořád není konečná cena, neboť v ní nejsou zahrnuty zmíněné preventivní servisní prohlídky, které si musí vlastník tepelného čerpadla uhradit z vlastní kapsy. Kontroly pak provádí vyškolený technik.

Dle informací uvedených na webu abeceda-cerpadel.cz právě platby za prohlídky mohou celkovou cenu za prodlouženou záruku navýšit až o desítky tisíc korun. Právě proto si pravidla uplatnění záruky vždy předem zjistěte ještě před objednáním tepelného čerpadla u každého výrobce a dodavatele, abyste následně nebyli překvapeni.

Nicméně např. společnost Alpha-InnoTec, která na trhu nabízí stejnojmenné tepelné čerpadlo, uvádí, že nabízí záruku na celý sortiment tepelných čerpadel po dobu 5 let. U systému země-voda se dokonce jedná o záruku v délce 10 let, která se vztahuje na nejporuchovější součástku, tedy na kompresor. V obou případech záruka není nijak podmíněná pravidelnou servisní kontrolou.

Čtěte také: Jaký typ tepelného čerpadla použít ve vašem domě?

Záruka na tepelné čerpadlo: standardní, prodloužená, materiálová

Zdroj: Depositphotos

 

Materiálová prodloužená záruka

U tepelných čerpadel funguje ještě tento typ prodloužené záruky. Mnoho firem ji nabízí na dobu 5 až 10 let. Spočívá v tom, že pokud se něco porouchá, neplatíte náklady na vadný náhradní díl. Tato záruka však kryje pouze nové výrobky a materiál. Náklady na výměnu, čili dopravu a instalaci, si již musí uhradit sám provozovatel čerpadla.

Stejně jako v předchozím případě i zde se právo na uplatnění materiálové prodloužené záruky řídí především podmínkami dodavatele. Opět také může být její uplatnění vázáno na dodržení povinností provozovatele, kterými může být údržba anebo provedení servisních preventivních prohlídek odbornou osobou, čili proškoleným technikem.

Co se pak týče ceny za materiálovou záruku, v základu bez financí za kontroly by pak měla být levnější než plná prodloužená záruka.

Čtěte také: Jak je to s pojištěním tepelného čerpadla nebo solárních panelů?

Zdroj: Alpha-InnoTec, GT Energy, abeceda-cerpadel.cz, avtc.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ