Vánoční trhy jsou v českých městech již v plném proudu. Na co by prodejci neměli zapomenout?

29.11.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vánoční trhy jsou pro prodejce skvělou příležitostí, jak se finančně zajistit na několik měsíců dopředu. Letos se již mohou konat bez státních omezení. Jaké podmínky by měli prodejci na vánočních trzích splňovat?

Vánoční trhy probíhají téměř v každém větším městě a dotvářejí atmosféru nejkrásnějších svátků v roce. S prodejem na vánočních trzích souvisí ale i povinnosti, které to jsou?

Před prodejem na vánočních trzích si nejdříve prostudujte provozní řád trhů, který většina pořadatelů vydává, a ujistěte se, že splňujete všechny nároky kladené na prodejce.

Zdroj: Depositphotos

Jaký sortiment budete prodávat?

Na vánočních trzích byste měli prodávat sortiment, který je s Vánocemi spojený. Proto, když podnikáte v prodeji smažených červíků, je vhodné zvážit, zda se toto jídlo na vánoční trhy hodí.

Konečné slovo má ale vždy organizátor akce, který si může vybrat, kteří prodejci a s jakým sortimentem se budou na vánočních trzích nacházet.

Živnostenské oprávnění

Základem je mít taky nachystané živnostenské oprávnění (výpis z živnostenského rejstříku) s dokladem totožnosti pro případné kontroly. 

Jestliže chcete jednorázově prodat páry pletených ponožek během jednoho dne na vánočních trzích, mohlo by se jednat o tzv. příležitostný příjem, u kterého je roční limit výdělku ve výši 30 000 Kč za rok.

Záleží ale na pořadateli vánočních trhů, zda vám takový prodej povolí. Většina pořadatelů po vás bude vyžadovat IČO. Bez něj si také koledujete o nepříjemné situace ze strany kontrol České obchodní inspekce (ČOI) na vánočních trzích.

Jak označit svůj stánek?

Pronajatý stánek musíte také jako prodejce označit následujícími informacemi:

  • Identifikačním číslem osoby (IČO),
  • jménem a příjmením prodejce nebo názvem firmy u právnických osob,
  • místem a sídlem podnikání a
  • odpovědnou osobou + kontaktem na ni.

Na prodej kosmetiky bez řádné certifikace raději zapomeňte

Prodej vlastní kosmetiky je jedním z nejnáročnějších odvětví, ve kterém můžete podnikat. Před zahájením výroby a prodeje kosmetiky si totiž musíte opatřit certifikaci ke všem kosmetickým přípravkům, které chcete vyrábět a následně prodávat. Celý proces může trvat klidně rok.

Chcete-li tedy prodávat vlastní mýdla jen během vánočních trhů, pečlivě zvažte, zda se vám chce podstupovat náročné administrativní kolečko a vydávat nemalé finanční náklady na certifikaci každého produktu.

TipChystáte se prodávat na farmářských trzích? Připomínáme, co je třeba splnit

Prodej potravin jen po nahlášení na patřičné instituce

Složitější to mají i ti prodejci, kteří se rozhodnou v rámci svého podnikání prodávat na vánočních trzích potraviny. Takový prodej potravin je třeba oznámit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Pokud chcete prodávat masné výroby či třeba kozí sýry, budete se muset nahlásit u Krajské veterinární stanice.

Při prodeji těchto potravin je nutné striktně dodržovat jejich skladování, značení a dbát na udržování stánku v čistotě tak, aby se zabránilo nechtěným návštěvám případných škůdců.

Jestliže se rozhodnete prodávat občerstvení, jako jsou langoše, párky v rohlíku apod., nesmíte se zapomenout nejpozději v den zahájení činnosti nahlásit ještě na Krajskou hygienickou stanici (KHS). Hygienické požadavky na prodejce občerstvení vydala KHS Jihomoravského kraje a vy si je můžete přečíst v tomto dokumentu.

Znalost českého jazyka

Pozor si dejte i na komunikační schopnosti toho, kdo vaše zboží bude ve stánku prodávat. Vaší povinností je zajistit, aby prodávající osoba mluvila česky. Za nedodržení této povinnosti vám hrozí pokuta od ČOI.

Elektronická evidence tržeb (EET) je dobrovolná, za měsíc se zruší úplně

Starosti s elektronickou evidencí tržeb (EET) si dělat nemusíte. Její vedení je v současnosti pouze dobrovolné a od 1. 1. 2023 se má EET zrušit úplně.

Pronájem stánkového prostoru

Pronajímatelem stánkového místa je ve většině případů město, ve kterém se vánoční trhy konají. Prodejce s pronajímatelem uzavírá smlouvu o pronájmu. Za pronájem na vánočních trzích zaplatíte desítky až stovky tisíc korun, vždy záleží na velikosti města. Například v Brně využívají k určení nájemníků také systém dražby, který zavedli po inspiraci v zahraničí.


Čtěte také:

Jezdíte na vánoční trhy do zahraničí bezpečně?

Kdy přijdou důchody na tyto Vánoce? Kdy byly vypláceny důchody kolem svátků 2022?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU