Zjistěte, jak vytvořit funkční chytrou kancelář

17.11.2022 | , Loxone
Komerční sdělení


Napříč světem dnes existuje nespočet výzkumů, jež se zaobírají tím, jak dosáhnout co nejvyšší efektivity a produktivity zaměstnanců. 

Zdroj: unsplash.com

A není také divu, kteří zaměstnavatelé by nechtěli, aby byli jejich zaměstnanci v práci co možná nejvýkonnější? Jedním z osvědčených způsobů, jak práci zefektivnit, jsou chytré kanceláře. Co to chytré kanceláře jsou a jaké jsou jejich hlavní výhody?

Co je to chytrá kancelář?

Za chytrou kancelář neboli smart office se považuje pracoviště, které využívá technologie vedoucí ke zvýšení efektivity a produktivity a k úspoře peněz a času. Jinými slovy, chytrá kancelář umožňuje zaměstnancům pracovat na nejvyšší možné úrovni. Toho můžete dosáhnout i vy tím, že přistoupíte k automatizaci jednoduchých, ale časově náročných úkolů tak, aby se zaměstnanci mohli soustředit na nejdůležitější pracovní úkony. 

Součástí chytrých kanceláří mohou být kromě inteligentních kancelářských systémů také další technologie, například inteligentní osvětlení, klimatizace a zabezpečení.
Důležitou roli hraje i design pracovních prostor a vybavení kanceláře, například v podobě nastavitelného stolu. Chytré kanceláře jsou vždy navržené tak, aby odpovídaly potřebám konkrétní firmy a zaměstnanců, proto je také každá chytrá kancelář jedinečná.

Jaké pracoviště preferují zaměstnanci?

I přesto, že řada zaměstnavatelů předpokládá, že zaměstnanci touží po práci z domu, některé z průzkumů naznačují něco jiného. Například agentura Gartner, jejíž průzkum se týkal práce na dálku, očekávala, že do roku 2022 bude 60 % zaměstnanců upřednostňovat chytré kanceláře před prací na dálku. 
Opravdu se ukázalo, že po pandemii koronaviru, která vedla k nárůstu home office, chce mnoho lidí zpět do kanceláří. Lidé, kteří pracují v kancelářích, však podle průzkumů očekávají změny.

Průzkum společnosti CBRE, kterého se zúčastnilo 130 společností z celého světa, ukázal, že zaměstnanci touží po větší orientaci kanceláří na jejich uživatele. Zaměstnanci volají po vyšší flexibilitě, kvalitě prostředí, bezpečnosti a využívání moderních technologií. Tyto prvky spojuje právě chytrá kancelář.

Zdroj: unsplash.com
Digitalizace vám přinese řadu benefitů, a to včetně finančních úspor.

Proč mít inteligentní kancelářskou budovu?

Využívání chytrých technologií v kancelářích přináší nejen zaměstnancům, ale také samotným firmám celou řadu benefitů. Jakých? 

  • Automatizace opakujících se úkolů umožňuje zaměstnancům řešit klíčové úkoly, čímž zvyšuje jejich produktivitu. 
  • Využívání inteligentních kancelářských systémů zefektivňuje a automatizuje obchodní procesy, díky čemuž nejen zvyšuje efektivitu, ale také eliminuje chyby. 
  • Inteligentní kancelářské systémy mimo jiné přispívají i ke zlepšení týmové spolupráce. 
  • Sdílené dokumenty nebo možnost video hovorů zvyšují flexibilitu zaměstnanců tím, že umožňují pracovat odkudkoliv.  
  • Nezanedbatelná je i úspora energií daná automatickým ovládáním osvětlení, větrání a teploty na pracovišti. 
  • Zapomínat bychom neměli ani na vyšší šanci přilákat špičkové talenty a na spokojenost stávajících zaměstnanců. 

Zájem o chytré kanceláře roste

Nejnovější data ukazují, že v posledních letech výrazně vzrostl počet firem, které využívají chytré kanceláře. Navíc se očekává, že i v následujících letech dojde k obrovskému nárůstu zájmu o chytré kanceláře. Společnost Milion Insights předpokládá, že trh chytrých kanceláří do roku 2025 celosvětově dosáhne hodnoty 57,5 miliard amerických dolarů.

Jak moderní kancelář funguje?

Chytré kanceláře jsou založené na začlenění řady automatizovaných prvků a inteligentních systémů nebo funkčního designu. Součástí chytrých kanceláří tak může být například automatické stínění, které reaguje na polohu slunce, sluneční záření a vnější a vnitřní teplotu, nebo pravidelné větrání prostor. Bezpečnost zvyšují plně automatizované poplašné systémy a o příjemné pracovní prostředí se starají kvalitní audio systémy. 
Možnosti automatizace jsou opravdu široké, využívat můžete například pouze chytré vytápění nebo veškeré dostupné inteligentní systémy, ke kterým patří i automatické řízení osvětlení, personalizovaný platební systém nebo automatizace zámků, automatická recyklace či gamifikace, tedy využívání herních prvků v neherním prostředí.


Zdroj: unsplash.com
Díky moderním technologiím bude váš tým výkonnější i spokojenější. 

Inspirujte se tam, kde už automatizace funguje

Máte zájem o chytré kanceláře, které utvářejí atraktivní pracovní prostředí a poskytují zaměstnancům komfort při práci? Vlastní smart office můžete vybudovat například díky společnosti Loxone, která automatizaci přizpůsobí vašim potřebám a kancelářským prostorám. 

Chytrou technologii Loxone využívá ve svých kancelářích třeba výrobce matrací Träumeland, fotografické studio Staud Studios či společnost Glück Auf Immobilien GmbH a na chytré řízení zvuku Loxone vsadil mimo jiné pražský hotel Mandarin Oriental.

Ceny návrhu a řešení chytrých kanceláří

Ceny řešení chytrých kanceláří se pochopitelně odvíjí od konkrétních prostor a požadavků dané firmy. Pokud máte například zájem o jeden z nejefektivnějších systémů řízení energie na světě Loxone, který otevírá řadu možností pro úsporu energie nejen v kancelářích, jedná se o investici pohybující se již od 14 000 Kč. Tato investice je spojená s vysokou úsporou peněz, díky chytrým systémům vytápění je totiž možné snížit spotřebu tepla až o 30 %. Pokud byste tedy v kancelářských prostorách své firmy platili 100 000 Kč za topení ročně, došlo by k úspoře ve výši 30 000 Kč za rok.

Chytré online nástroje

Práci zefektivňují nejen chytré systémy v podobě inteligentního vytápění nebo osvětlení, ale také chytré online nástroje, jež jsou dnes nedílnou součástí řady českých kanceláří. 

Oblibě se těší například komunikační nástroj pro týmovou spolupráci ve firmě Slack, online aplikace určená k automatizaci rutinních procesů Integromat nebo aplikace pro pokročilou správu sociálních sítí Buffer. Velmi rozšířená je i aplikace pro projektový management Trello nebo chytré stopky na měření odpracovaného času Toggl.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení