Můžete si jako OSVČ zřídit sídlo podnikání v pronajatém bytě?

07.12.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bydlíte v pronajatém bytě a plánujete si v něm zařídit také sídlo podnikání? Můžete tak učinit i bez souhlasu pronajímatele, nebo se sídlem podnikání musí vyjádřit souhlas i on?

Ať už začínáte podnikat jako fyzická, či právnická osoba, vždy budete muset určit svoje sídlo podnikání, což je místo, kde probíhá vaše podnikatelská činnost. U OSVČ se často stává sídlem podnikání právě jejich adresa trvalého bydliště.

OSVČ a místo podnikání v nájmu

Zdroj: Shutterstock

Můžete si zřídit sídlo podnikání v bytě?

Mnohdy podnikatelé nechtějí utrácet za pronájmem prostorů pro jejich podnikatelskou činnost. V případě některých činností je to i zbytečné (grafici, copywriteři, vývojáři apod.). Proto přemýšlí nad tím, zda si mohou zvolit sídlo podnikání v bytě.

Často se k takovému řešení uchýlí OSVČ, které nepotřebují v místě svého sídla jednat s obchodními partnery a nemají ani žádné zaměstnance.

Současná legislativa nezabraňuje podnikání v bytě, podnikatel ovšem musí splnit určité podmínky.

Tehdy, když je byt ve vašem vlastnictví

Je nějaké omezení, pokud chcete mít sídlo podnikání ve vlastním bytě?

Ano, musíte respektovat práva dalších obyvatelů domu. Co to znamená? Zvážit, zda váš předmět podnikání je vhodný pro jeho provozování v bytě a nebude narušovat soukromí dalších lidí.

Narušit soukromí lidí můžete třeba tím, že na místo vašeho podnikání bude neustále chodit nějaké zboží či za vámi budou chodit zákazníci.

Legislativa ale již neuvádí, které živnosti lze, nebo nelze vykonávat v bytě. Každý případ se tak posuzuje individuálně. Záleží také na tom, zda podnikatel provozující „hlučnou“ živnost či živnost, která vyžaduje přítomnost klientů, má zároveň provozovnu v místě sídla podnikání.

Například se může jednat o kosmetičku s místem sídla v nájemním bytě, ale provozovnu bude mít na jiné adrese. V takovém případě umístění sídla v nájemním bytě nevadí.

Sídlo podnikání v nájemním bytě

Pokud máte zřízené trvalé bydliště v nájemním bytě, souhlas majitele bytu potřebovat nebudete. O souhlas byste museli požádat jen tehdy, pokud by sídlo bylo také zároveň vaší provozovnou.

Jestliže jste si zvolili sídlo podnikání mimo svoji adresu trvalého bydliště, musíte také živnostenskému úřadu prokázat právní důvod pro užívání prostor. To stačí prokázat výpisem z katastru nemovitostí nebo souhlasem pronajímatele s užíváním prostor pro živnostenské podnikání.

Prokazování právního důvodu se vás nebude týkat tehdy, když je sídlo podnikání totožné s vaší adresou trvalého bydliště.

Tip: Jaký je rozdíl mezi nájmem a ubytováním?

Označení provozovny

Jako podnikatelé můžete mít svoji provozovnu, která se může shodovat i se sídlem podnikání. Adresa provozovny se živnostenskému úřadu nahlašuje již při zakládání živnosti.

Provozovna musí být dle zákona označena:

  • Názvem firmy nebo jménem a příjmením podnikatele,
  • identifikačním číslem osoby (IČO) a identifikačním číslem provozovny (IČP),
  • místem podnikání a
  • otevírací dobou (pokud existuje)

 Za neoznačení provozovny vám hrozí pokuta ve výši až 100 000 Kč.

Exekuce a sídlo podnikání v bytě

Nepříjemná situace může nastat i tehdy, když na podnikatele začne být vedena exekuce. Pokud vám není z bankovního účtu co strhnout, mohou vám exekutoři zabavit i váš hmotný majetek.

Tehdy při výkonu mobiliární exekuce mohou být zabaveny i hodnotné věci dalších členů domácnosti, kteří s podnikatelem v bytě bydlí. Zabavené věci poté musí poškození vymáhat návrhem na vyškrtnutí věci ze soupisu. Zároveň k těmto zabaveným věcem budou potřebovat doklady o jejich zakoupení.

V nájemním bytě je situace ještě horší. Často je součástí bytu také vybavení pronajímatele, které exekutor může zabavit rovněž. Od pronajímatele pak můžete dostat okamžitou výpověď z nájmu a stržení hodnoty zabaveného majetku z kauce.


Čtěte také:

U paušální daně OSVČ budou tři pásma. Výběr samotného pásma však nebude na OSVČ

Jaké jsou nejčastější závady na tepelném čerpadle a jak je řešit

Za běžné opotřebení bytu a jeho vybavení by nájemci platit neměli

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU