S boomem fotovoltaiky se lidé zajímají také o ostrovní systémy. Nezávislost můžou zajistit slunce a propan

01.12.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zájem o solární panely je letos v Česku rekordní. V návaznosti na to i energetickou krizi způsobenou válkou na Ukrajině se lidé i firmy rovněž více zajímají o záložní řešení, a to například o plynové elektrocentrály. Ve zvýšené míře je poptávají například k privátním bunkrům. Větší význam má však jejich využití v případě kombinace fotovoltaiky a zásobníku na kapalný propan, který zajistí teplo i pohon záložního zdroje elektřiny u off-grid bydlení.

České domácnosti, firmy i úřady mají letos rekordní zájem o fotovoltaické elektrárny. Podle výrobců se počet instalací těchto zařízení ve srovnání s loňským rokem letos již několikanásobně zvedl. Například ČEZ do konce září instaloval 2701 fotovoltaických zařízení v domácnostech, což je meziročně zhruba trojnásobek. Tomáš Kadlec, generální ředitel ČEZ Prodej, uvedl, že aktuální poptávka je nejvyšší v historii. Společnost ČEZ Esco, která se specializuje na průmyslové zákazníky, instituce a obce, letos zvýšila tržby za fotovoltaiky meziročně o polovinu.

Domácí solární elektrárny většinou fungují v „symbióze“ s distribuční soustavou elektřiny. To znamená, že jsou na ni připojeny – jedná se o takzvaný on-grid systém. Díky tomu mají možnost dodávat přebytky elektrické energie do distribuční sítě, pokud pokryjí vlastní spotřebu, případně současně mají plně nabitou domácí baterii. Ve chvíli, kdy vlastní výroba nebude stačit, si domácnost dříve dodanou elektřinu „vezme“ zase zpět, případně si ze sítě odebere další elektřinu. 

Zdroj: Shutterstock

Co je ostrovní systém?

Naproti tomu ale existuje i off-grid neboli ostrovní systém. Jde o řešení nezávislé na distribuční síti, které se využívá zejména v oblastech, kde je napojení na distribuční energetické sítě náročné, ne-li nemožné. Typicky se ostrovní systém aplikuje u rekreačních objektů nebo v odlehlých horských oblastech, popř. u nadšenců, kteří chtějí být energeticky nezávislí.

Problémem ostrovního řešení s využitím solárních panelů je samozřejmě v tom, že je třeba vykrýt období, kdy nesvítí slunce. Krátkodobé výkyvy v rámci jednotek dní lze dnes již většinou celkem pohodlně kompenzovat díky bateriovému úložišti. Tam lze akumulovat přebytečnou energii ve chvílích, kdy fotovoltaika dodává nadbytek elektřiny. Aby však byl ostrovní fotovoltaický systém soběstačný dlouhodobě, zejména v zimních měsících, kdy je intenzita slunečního svitu nižší, neobejde se bez elektrocentrály. Dostatečně naddimenzovat výkon solárních panelů a kapacitu baterií by totiž bylo neúměrně drahé řešení.

Benzínový či naftový generátor však nejen výrazně prodraží vyrobenou elektřinu, ale z ekologického hlediska je v příkrém rozporu s původní myšlenkou. Ekologicky, logisticky i ekonomicky příznivější variantou však může být záložní řešení v podobě elektrocentrály spalující LPG, resp. čistý propan. „Ceny komodit jsou v současné době velmi turbulentní. Pokud ale bereme v potaz průměr posledního kvartálu, tak se při využití elektrocentrály na LPG blížíme úspoře 30 % ve srovnání s benzínem či naftou,“ říká Tadeáš Sukup ze společnosti Solforen Plus, která se specializuje na plynové generátory pro domácnosti i firmy.

„Uchovávání velkého množství nafty či benzínu je nepraktické, neefektivní a navyšuje náklady. Je nutné vybudovat sklad, najít nebo delegovat zaměstnance, který se o něj bude starat. PHM postupem času degradují, hrozí nebezpečí odcizení nebo výbuchu. Naopak sestava fotovoltaika-generátor může být rozšířena o zásobník na propan, případně o set tlakových láhví a skříň, čímž vzniká zcela nezávislý modulární energetický mix,“ popisuje možnosti ostrovních systémů Tadeáš Sukup.

Čistý propan dodávaný do zásobníku nebo v tlakových láhvích představuje sám o sobě řešení nezávislé na distribučních sítích a současně na geopolitické situaci. „Dodávky LPG nejsou primárně závislé na Rusku a propan je tak mimořádně cenově stabilní. V kontextu cenového šoku u zemního plynu, ale i tuhých paliv podražil kapalný propan v podstatě minimálně a v současnosti vychází v průměru na 2,7 Kč/kWh včetně DPH, dopravy i distribučních poplatků,“ říká Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas. Dodává, že jde o vhodné řešení pro ostrovní systémy využitelné i v odlehlých oblastech například právě i v kombinací s fotovoltaikou. 

Tip: Jaké jsou výhody jednotlivých typů tepelných čerpadel?

Kam dát plynový zásobník a jak ho pořídit?

Propanový zásobník si odběratel plynu nemusí kupovat, lze jej jednoduše pronajmout od dodavatele LPG. Může být umístěn také pod zemí a je bezobslužný. Dle kapacity a spotřeby jen stačí doplnit autocisternou jednou za rok nebo za dva kapalný propan. Skutečně odlehlé lokality s náročným terénem nejsou překážkou, protože lze využít menší autocisternu s pohonem všech kol.

Jako příklad zajímavé aplikace propanu jako nezávislého zdroje energie uvádí Jiří Karlík horský hotel v Beskydech pod Lysou horou. Jeho specifikem je využití unikátního plynového kotle fungujícího na bázi Stirlingova motoru. Tento kotel zajišťuje kogeneraci elektřiny i tepla, díky čemuž funguje zmíněný objekt i bez dostupnosti energetických sítí. 

Dalším příkladem může být domácnost ve Středočeském kraji asi 40 km od Prahy, která je mimo dosah distribuční sítě elektřiny i zemního plynu. Majitel zvolil řešení v podobě ostrovního systému kombinujícího fotovoltaiku a propanový zásobník. O teplo a ohřev vody se stará plynový kondenzační kotel, který lze ovládat na dálku přes aplikaci, doplněný krbovými kamny. Propan využívá majitel domu též na vaření. Fotovoltaická elektrárna na střeše domu má výkon 3 až 4 kWp. Podle svého sdělení funguje majitel domu s takto nastaveným energetickým mixem v podstatě bez omezení, jako by bydlel ve městě.

Plynová krize zvýšila poptávku po propanovém vytápění, a to u domácností i firem. Zejména firmy si často pořizovaly propanový zásobník jako záložní řešení v případě výpadku dodávek zemního plynu. Rovněž společnost Solforen Plus eviduje od začátku energetické krize zvýšenou poptávku převážně po LPG generátorech. Zvlášť v B2B sektoru je tento zájem enormní. Firmám dobíhá fixace cen energií, a proto hledají východiska z této nepříznivé situace. „Samozřejmě s boomem fotovoltaických elektráren roste poptávka i v B2C sektoru. Nicméně lidé mají pochopitelně obavy z úplného odstřihnutí od dodavatele energií, případně by rádi přebytky energie dále distribuovali do sítě,“ uzavírá Tadeáš Sukup s tím, že po eskalaci válečného konfliktu na Ukrajině jeho firma také zaznamenala zvýšený zájem o plynové generátory, které chtějí zákazníci instalovat k privátním bunkrům.

Tip: Kdy se vyplatí přechod vaší domácnosti či auta na LPG?

 

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel