Crowdfundingové investice – ochrana před inflací?

06.12.2022 | , Fingood
Komerční sdělení


Investování do projektů v hodnotě desítek milionů korun – ještě nedávno výsada bohatých investorů za mohutnými dubovými stoly, v drahých oblecích a se závodními auty v garáži – dnes příležitost pro každého s volnou tisícovkou na účtu. 

Doba se mění a vaší peněžence se otevírají nové možnosti rozmnožování peněz. Jak funguje crowdfundingové investování? 

Crowdfundingové (neboli skupinové) investování má jednoduchý princip. 

  1. Firma potřebuje finance na svůj projekt (například developerský projekt, rozšíření služeb nebo stavbu nové pobočky).
  2. Skrz platformu pro crowdfundingové investování nastaví cílovou částku a úrok, který bude investorům splácet.
  3. Lidé se na platformě skládají na cílovou částku.
  4. Jakmile se částka vybere, firma s ní může disponovat a postupně ji splácí investorům.

Crowdfundingové investování je tak vítězstvím pro obě strany. Firmy získají rychlé a flexibilní financování svých projektů a dalšího rozvoje. Investoři se dostanou k zajímavým investičním příležitostem s vysokým výnosem a nízkým rizikem.

Navíc díky tomu, že se o výběr a hodnocení firem a projektů i správu investic stará investiční platforma, může investovat každý. Bez znalostí i velkého kapitálu. 

Platforma mimo jiné zařídí:

  • analýzu historie firmy, účetnictví, byznys plánu (tzv. due diligence),
  • parametry úvěru,
  • veškerou smluvní dokumentaci k úvěru,
  • znalecké posudky oceňující hodnotu aktiv, kterou je úvěr jištěný (nejčastěji nemovitosti).

K investorům se tak dostanou jen kvalitní projekty s minimálním rizikem. Investice je navíc zajištěna majetkem společnosti.

Největší výhoda? Pevně daný výnos.

Bez ohledu na vývoj trhů, výnos z crowdfundingové investice je vždy fixní. Takže i v době, kdy světové indexy padají o desítky procent, investoři na crowdundingových platformách si připisují fixní roční výnosy okolo 12 %.

Jednou z takových platforem, která si získala oblibu, je Fingood.cz. Potvrzuje to růst na bezmála 8 000 uživatelů, kteří za uplynulé 3 měsíce investovali do firem více než 288 milionů Kč.

„V poslední době registrujeme zvýšený zájem o investice především kvůli vysoké inflaci a nejisté situace trzích. Lidé nechtějí nechat své peníze inflaci na spořicích účtech, ale zároveň neradi příliš riskují například investicemi do akcií, komodit nebo kryptoměn. Fingood představuje bezpečnou alternativu k těmto typům investic. Proto máme investory, kteří mají u nás většinu portfolia, ale i takové, kteří Fingood využívají jako vhodný nástroj k diverzifikaci,“ říká Vít Endler, spolumajitel Fingoodu.

Do jakých projektů se investuje

Například na Fingoodu mohli investoři v poslední době investovat do české firmy Remoska – tradiční značky s 65letou historií, kterou znají ji i naše babičky. Firma mění vnímání své značky a rozšířila portfolio pro 21. století o kvalitní nádobí, elektrospotřebiče i designový multicooker a příslušenství. 

Chce však udržet výrobu v České republice a buduje nový automatizovaný a plně digitalizovaný výrobní závod – v oboru nejmodernějším ve Střední Evropě. Tento závod bude financovat z již schválené dotace. 249 investorů tak proinvestovalo více než 6 300 000 Kč (cílová částka byla 6 000 000 Kč) a své peníze hodnotí úrokem 11 % p. a. 

 

 

Efektivní boj s inflací

Inflace atakuje historická maxima a zdražování je vidět všude. Až 12% roční výnos momentálně představuje vhodný nástroj k boji se snižováním hodnoty peněz. Inflace se sice momentálně pohybuje výš, ale podle prognźy ČNB inflace už v příštím roce klesne ke 3 %. Z investovaných peněz na Fingoodu se tak v tu dobu stane skvělý zdroj pasivního příjmu. 

Díky tomu, že se zisky z investic připisují už od prvního měsíce po investici, můžete je okamžitě reinvestovat a díky složenému úročení se vám příjmy z investic neustále zvyšují.

Další výhodou je, že investovat můžete snadno ze svého chytrého telefonu. Stačí si stáhnout aplikaci nebo se registrovat na webu, projít rychlým ověřením, které zabere pár minut a můžete začít investovat. 

 


 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení