Od kdy začít platit nové zálohy na pojistné a paušální daň 2023

15.12.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Pokud jste OSVČ, určitě vás kromě růstu minimálních záloh bude zajímat i to, kdy začít platit jejich novou výši, jaká je splatnost paušální daně anebo odvodu na dobrovolné nemocenské pojištění. Pojďme se na to tedy společně podívat.

Dozvíte se:

Růst minimálních záloh a paušální daně 2023

Stejně jako každý rok i na začátku roku 2023 vzrostou povinné minimální zálohy pro osoby samostatně výdělečně činné, a to díky nové průměrné mzdě, která přišla společně s nařízením vlády. Minimální zálohy tedy v příštím roce budou vypadat takto:

  • Sociální pojištění hlavní činnost: 2944 Kč,
  • Sociální pojištění vedlejší činnost: 1178 Kč,
  • Nemocenské pojištění: 168 Kč,
  • Zdravotní pojištění: 2722 Kč.

Minimální záloha na zdravotní pojištění u osob podnikajících prostřednictvím činnosti vedlejší stanovena nijak není, neboť zdravotní je u nich vždy placeno ze skutečně dosaženého zisku. Zdravotní pojišťovna však samozřejmě může sama předepsat OSVČ zálohu po podání přehledu o výši daňového základu.

Oproti letošnímu roku navíc také vzroste paušální daň. Ta bude od roku 2023 činit 6208 Kč. V částce je pak zahrnuto minimální zdravotní pojištění, zvýšené sociální pojištění v sazbě 3386 Kč a daň z příjmů ve výši 100 Kč. Minimální nemocenské v ní zahrnuto už není.

Čtěte také: Paušální daň 1. ledna 2023 vzroste na 6208 Kč, budou zavedena i pásma?

Od kdy se platí nové sociální pojištění?

Veškeré nové zálohy i paušální daň jsou platné od 1. ledna 2023, což znamená, že musí být odvedeny již za tento měsíc. U sociálního pojištění v případě činnosti hlavní, ale i vedlejší pak platí, že záloha je splatná od 1. dne kalendářního měsíce do posledního dne kalendářního měsíce, za který se pojištění platí.

To znamená, že sociální pojištění za leden je splatné od 1. ledna 2023 do 31. ledna 2023, jestliže je poslední den v měsíci pracovním dnem. Pokud není pracovním dnem, pojistné musí být připsáno na účet příslušné okresní správy sociálního zabezpečení nejpozději poslední pracovní den v měsíci.

Čtěte také: Kdy bude vaše výdělečná činnost vedlejší?

Splatnost nových minimálních záloh a paušální daně 2023

Zdroj: Depositphotos

 

Od kdy začít platit novou minimální zálohu na nemocenské pojištění?

Minimální záloha na dobrovolné nemocenské pojištění pro OSVČ v roce 2022 ještě stále činí 147 Kč. Pro rok 2023 však dochází překvapivě k navýšení, a to na 168 Kč. Stejně jako v případě pojištění sociálního musí být záloha na nemocenské příslušné okresní správě sociálního zabezpečení zaplacena kdykoliv od 1. dne kalendářního měsíce do posledního dne kalendářního měsíce, za který má být uhrazena.

Pokud si tedy dobrovolné nemocenské platíte pro nárok na některé dávky, změňte si trvalý příkaz ihned po Novém roce. Nová výše zálohy musí být uhrazena do 31. ledna 2023. Mějte však na paměti, že pro platbu nemocenského slouží jiné bankovní spojení než pro platbu sociálního pojištění.

Splatnost nových záloh na zdravotní pojištění

Novou zvýšenou zálohu na zdravotní pojištění bude nutné začít platit také již od 1. ledna 2023. S tím ale, že je zde na rozdíl od sociálního nebo nemocenského pojištění delší období splatnosti. Zálohu je totiž nutné zdravotní pojišťovně zaplatit nejpozději do 8. dne kalendářního měsíce, který následuje po měsíci, za který má být pojištění uhrazeno.

Novou výši zálohy za měsíc leden tedy budete muset pojišťovně zaplatit nejpozději do 8. února 2023.

Čtěte také: Vedlejší výdělečná činnost v roce 2023

Kdy začít platit vyšší paušální daň?

Do paušálního režimu půjde v roce 2023 vstoupit nejpozději do 10. ledna. Pokud do něj vstoupíte, od tohoto termínu budete mít dalších 10 dní na to, abyste paušální daň uhradili. Je totiž splatná do 20. dne kalendářního měsíce, za který má být zaplacena. Za leden tedy do 20. ledna 2023.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát