Práce na dohodu o pracovní činnosti v roce 2024

27.12.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Přivyděláváte si prostřednictvím dohody o pracovní činnosti? A zvýší se příští rok limit, nebo vše zůstane při starém?

O podmínkách a pravidlech dohody o pracovní činnosti (DPČ) pojednává zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Nicméně částka, nad kterou se začnou z odměny odvádět pojistná, v zákoníku uvedena není. Pro rok 2023 došlo k jejímu zvýšení, což bylo zveřejněno ve sdělení Ministerstva práce a sociálních věcí č. 320/2022 Sb., kterým se vyhlašuje zvýšení částky rozhodné pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění. Jak to ale bude v roce 2024?

Sociální a zdravotní pojištění u dohody o pracovní činnosti

Dohoda o pracovní činnosti stejně jako dohoda o provedení práce patří mezi typ brigády, resp. práci malého rozsahu, která je výhodná pro zaměstnavatele i zaměstnance. Do určitého výdělku totiž z odměny nemusí být odvedeno sociální ani zdravotní pojištění, díky čemuž zaměstnavatel ušetří a brigádníkovi zůstane více peněz. Nicméně nezapomínejte, že pokud si na DPČ vyděláte jen do limitu, nemáte vyřešeno zdravotní pojištění, jestliže nejste zároveň jinde zaměstnanci, osoby samostatně výdělečně činné anebo státní pojištěnci.

Mít zaplacené zdravotní pojištění je povinnost daná zákonem. Pokud není odváděno z DPČ, ze zaměstnání, podnikání nebo jej za vás nehradí stát, musíte si ho začít platit sami jako osoba bez zdanitelných příjmů čili OBZP. Měsíční platba pro vás bude ve výši 13,5 % z minimální mzdy platné pro daný rok.

Platit si i sociální pojištění, jestliže se vám neodvádí z výdělku, již sice povinnost není, ale je vhodné o přihlášce k dobrovolnému důchodovému pojištění minimálně uvažovat, aby vám nechyběly potřebné roky pro nárok na starobní důchod.

Čtěte také: Jaké změny čekají pracovníky na dohody v roce 2024

Dohoda o pracovní činnosti 2024

Zdroj: Depositphotos

 

Podmínky dohody o pracovní činnosti

DPČ musí být vždy sjednána písemně s tím, že jedno vyhotovení náleží zaměstnanci, druhé zaměstnavateli. V dokumentech by neměl chybět sjednaný typ práce, rozsah pracovní doby a také období, na které je dohoda uzavírána. Výpovědní doba pak podle zákoníku práce činí 15 dnů.

Podstatné však je, že rozsah týdenní pracovní doby nesmí přesáhnout polovinu zákonem stanovené limity. Týdenní pracovní doba je stanovena jako 40 hodin. Na dohodu o pracovní činnosti tedy nesmíte odpracovat více než 20 hodin týdně. To se posuzuje za celou dobu, na kterou je DPČ uzavřena, nejdéle za 52 týdnů čili 1 rok.

Nově je také nutné, aby zaměstnavatel dohodáře do 7 dnů od zahájení výkonu práce písemně informoval o popisu práce, místě výkonu práce, rozsahu pracovní doby, přestávkách a rozsahu minimálního denního i týdenního odpočinku. S písemným rozvrhem práce musí být navíc dohodář seznámen nejpozději 3 dny před jeho začátkem. Případnou změnu je také nutné oznámit minimálně 3 dny předem. 

Čtěte také: Je lepší zkrácený úvazek, nebo DPČ?

Jaký je limit u DPČ v roce 2024?

Limit pro odvod pojistného i nadále bude činit 4000 Kč. Sociální ani zdravotní pojištění vám tedy zaměstnavatel neodvede do hrubého výdělku 3999 Kč a méně. Pokud jste u něj nepodepsali růžové prohlášení poplatníka k dani, do příjmu 3999 Kč bude odvedena srážková daň, nad limit již daň zálohová. Nezapomeňte pak také, že pokud máte u jednoho zaměstnavatele více dohod, výdělky se sčítají, a pokud je minimálně ze dvou výdělků odváděna daň zálohová, bude nutné vše vypořádat v daňovém přiznání za příslušný kalendářní rok.

Dohodáři budou mít nárok na dovolenou

Od 1. ledna 2024 budou mít někteří dohodáři nárok na dovolenou. Musí proto však splnit podmínky, které se pro nárok na dovolenou využívají i u zaměstnanců. Prvním pravidlem (to se zaměstnanců netýká) bude, že délka trvání DPČ musí být u jednoho zaměstnavatele alespoň 4 týdny.

Druhou podmínkou je to, že brigádník bude muset za jeden kalendářní rok odpracovat minimálně 80 hodin.

Čtěte také: Jak by se měla určovat dovolená lidem pracujícím na dohody

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 38 krát