Pro které země se zvyšuje zahraniční stravné pro rok 2023?

02.01.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Při pracovní cestě do Švýcarska je nárok na stravné ve švýcarských francích, do Velké Británie v britských librách. Kde a jak zjistit sazby stravného pro různé země světa?

Nárok zaměstnanců na zahraniční stravné čili na stravné v cizí měně, pokud jsou vysláni zaměstnavatelem za prací do zahraničí, je zakotven v zákoníku práce. Výhoda je, že koncem každého kalendářního roku je ve Sbírce zákonů vyhlašován kompletní seznam výše stravného pro všechny země světa na příští kalendářní rok. Není tak třeba složitě dohledávat změny, novely, jako je tomu u jiných vyhlášek a právních předpisů vůbec.

Zdroj: Shutterstock

Nicméně, pokud dojde ke zvýšení cen jídel a nápojů aspoň o 20 %, může být stravné nově vyhlášeno i v průběhu roku a nemusí se čekat na další kalendářní rok. Vývoj cen sledují zastupitelské úřady České republiky v zahraničí. Ostatně jejich zaměstnanci jsou hmotně zainteresováni na stravném a jeho výši. Mnohdy proto navrhují vyšší valorizaci, než k jaké nakonec dojde. Jejich návrhy mírní Ministerstvo zahraničí a konečné slovo pak má Ministerstvo financí, které vydává vyhlášku se sazbami.

Tip: Sazby náhrad za používání motorových vozidel 2023

Kde vzroste zahraniční stravné?

Inflace je v současnosti celosvětovým jevem, a tak nejspíš dojde na změny i v průběhu kalendářního roku 2023, což dosud nebývalo. Prozatím se k 1. lednu 2023 oproti dosavadnímu stavu navyšují sazby při cestách do Arménie, ostrovních států Austrálie a Oceánie, na Bahamy, do Brazílie, Dánska, Egypta, Finska, Guiney, Iráku, Izraele, Jordánska, ostrovních států Karibiku, Korejské republiky čili Jižní Koreje, nikoliv do KLDR, při cestách na Kubu, do Mali, Maroka, Moldavska, Myanmaru, na Nový Zéland, do Paraguaye, Polska, Senegalu, Švédska, Tuniska a Uruguaye.

Základní sazby zahraničního stravného pro rok 2023 jsou uvedeny v příloze vyhlášky č. 401/2022 Sb. Z vyhlášky vybíráme:

Stát/země

Měnový kód

Měna

Základní sazba zahraničního stravného

Belgie

EUR

euro

50

Čína

EUR

euro

45

Dánsko

EUR

euro

60

Francie

EUR

euro

50

Chorvatsko

EUR

euro

40

Itálie, Vatikán a San Marino

EUR

euro

50

Maďarsko

EUR

euro

40

Německo

EUR

euro

45

Nizozemsko

EUR

euro

50

Polsko

EUR

euro

45

Portugalsko a Azory

EUR

euro

40

Rakousko

EUR

euro

45

Řecko

EUR

euro

40

Slovensko

EUR

euro

35

Slovinsko

EUR

euro

40

Spojené státy americké

USD

americký dolar

60

Španělsko

EUR

euro

45

Švédsko

EUR

euro

60

Švýcarsko

CHF

švýcarský frank

75

Ukrajina

EUR

euro

45

Velká Británie

GBP

britská libra

45

Vyhláška hovoří o základních sazbách stravného, protože při kratších pracovních cestách se vyplácí jen určité zlomky základní (celodenní) sazby stravného obsažené ve vyhlášce, a to podle délky doby strávené v zahraničí. U určitých profesí pak zase nemusí být výše základní sazby dodržena, ani když pracovní cesta v zahraničí trvá celý kalendářní den. Někomu mohou být sazby sníženy, někomu navýšeny. Pravidla pro to určuje zákoník práce.

Záleží na počtu hodin strávených v zahraničí a také na zaměstnavateli, zda na stravném neubere

Zaměstnanec má nárok na zahraniční stravné ve výši:

  • celé (plné) základní sazby, jestliže doba strávená mimo území České republiky trvá v kalendářním dni déle než 18 hodin.

  • 2/3 základní sazby, pokud tato doba trvá déle než 12 hodin, nejvýše však 18 hodin.

  • 1/3 základní sazby zahraničního stravného, jestliže doba strávená mimo území ČR je 12 hodin a méně, avšak alespoň 1 hodinu. 

Pokud zaměstnanec projíždí v 1 den více státy nebo pracuje ve více státech, výši zahraničního stravného určí zaměstnavatel ze základní sazby zahraničního stravného sjednané nebo stanovené pro stát, ve kterém zaměstnanec stráví v kalendářním dni nejvíce času. 

S přihlédnutím k podmínkám zahraniční pracovní cesty a způsobu stravování může zaměstnavatel poskytovat stravné snížené, a to ve výši 75 % vyhláškou předepsaných základních sazeb. A členům posádek plavidel vnitrozemské plavby pak lze poskytovat stravné jen ve výši 50 % základní sazby. K tomuto opatření (snížení stravného o 25 %, resp. 50 %) je nutno přistoupit předem, před nastoupením pracovní cesty do zahraničí. Zpětné krácení je nepřípustné.

Naopak zaměstnavatelé státní a veřejné správy mohou sazby stravného navýšit pro vedoucí organizačních složek státu a jejich zástupce a statutární orgány a jejich zástupce, a to až o 15 % základní sazby stravného stanoveného vyhláškou.

Tip: Výše sazeb tuzemského stravného 2023

Krácení stravného za bezplatně poskytnuté jídlo 

Bylo-li zaměstnanci během zahraniční pracovní cesty poskytnuto bezplatné jídlo (na které zaměstnanec nepřispívá a toto jídlo má charakter snídaně, obědu večeře), snižuje se mu stravné za každé bezplatné jídlo až o hodnotu

  • 70 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné v třetinové výši základní sazby (tj. při zahraniční pracovní cestě trvající aspoň 1 hodinu až 12 hodin včetně za kalendářní den),

  • 35 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve dvoutřetinové výši základní sazby (tj. při zahraniční pracovní cestě trvající více než 12 až 18 hodin včetně za kalendářní den),

  • 25 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve výši plné základní sazby (tj. při zahraniční pracovní cestě trvající více jak 18 hodin v kalendářním dni). 

 

Autor článku

Terezie Nývltová Vojáčková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ