Už více než rok fungují slevy na volání a internet pro znevýhodněné. Kdo na ně dosáhne?

25.01.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Máte velmi nízké příjmy nebo jste zdravotně postižená osoba? V takovém případě dost možná budete mít v letošním roce nárok na slevu na volání a internet u svého operátora. Jaké podmínky však musíte splnit?

Český telekomunikační úřad v polovině prosince 2022 rozhodl, že operátoři O2, PODA, T-Mobile a Vodafone budou mít povinnost poskytovat své služby za zvláštní ceny. Nebude se to však samozřejmě týkat všech klientů. Na cenově zvýhodněnou nabídku budou mít nárok pouze zdravotně postižené osoby anebo osoby s nízkými příjmy. Koho se to tedy týká?

Na co je možné slevu využít?

Cenové zvýhodnění je umožněno čerpat na hlasové služby mobilní i pevné linky a na mobilní nebo pevný internet. Slevu lze uplatnit na veškeré služby, tarify nebo balíčky služeb, které poskytují zmínění operátoři. Je pak zcela na dané osobě, kterého operátora, službu nebo balíček si zvolí, s tím ale, že společnost T-Mobile má navíc povinnost umožnit svým klientům využití cenového zvýhodnění i na alespoň jeden tarif prostřednictvím předplacené karty.

Čtěte také: Kdo vlastní naše mobilní operátory?

Výše cenového zvýhodnění u operátorů

Sleva na službu bude činit maximálně 200 Kč za kalendářní měsíc, a to včetně DPH. Cenové zvýhodnění však půjde měsíčně využít pouze jednou, a to i v případě, že daná osoba využívá služeb u dvou, nebo dokonce více operátorů najednou.

Cenového zvýhodnění, sleva na volání a internet 2023

Zdroj: Depositphotos

 

Osoby s nízkými příjmy a sleva na volání nebo internet

Český telekomunikační úřad jasně upřesnil, kdo je z hlediska cenového zvýhodnění na volání nebo internet osobou s nízkými příjmy. Za takovou osobu je považován ten jedinec, jehož příjem je za uplynulé kalendářní čtvrtletí nižší než 2,15násobek životního minima.

Dále jde také o osobu, která žije ve společné domácnosti s dalšími osobami, vždy však za předpokladu, že součet životního minima všech členů domácnosti za uplynulé kalendářní čtvrtletí nečiní více než 2,15násobek životního minima.

Kolik je životní minimum?

Životní minimum pro jednotlivce od 1. ledna 2023 činí 4860 Kč. Pro osoby v domácnosti pak vypadá takto:

První osoba v domácnosti

4470 Kč

Druhá osoba v domácnosti

4040 Kč

Dítě do 6 let

2480 Kč

Dítě od 6 do 15 let

3050 Kč

Dítě od 15 do 26 let (vždy nezaopatřené)

3490 Kč

TIP: Orientační výši svého životního minima si můžete vypočítat na naší kalkulačce

Které zdravotně postižené osoby budou mít nárok na slevu?

Právo na uplatnění cenového zvýhodnění budou mít držitelé ZTP/P a držitelé průkazu ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty. Dále sem pak samozřejmě můžeme zařadit osoby závislé na pomoci a péči jiné osoby ve II., III., nebo IV. stupni. Do výčtu patří i spotřebitelé, kteří se o takto závislé osoby starají.

Nárok na slevu má pak ještě ten spotřebitel, který převzal osobu, která je držitelem průkazu ZTP/P nebo ZTP pro úplnou nebo praktickou hluchotu, do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu.

Co bude třeba doložit k žádosti o levnější volání nebo internet?

Zde bude nutné rozlišit, zda je žádáno z důvodu zdravotního postižení, nebo nízkých příjmů. Pokud půjde o nízké příjmy, žádost se bude podávat prostřednictvím čestného prohlášení, ve kterém daná osoba uvede okolnosti, které u ní podmiňují nárok na cenové zvýhodnění. Navíc si ve formuláři bude muset sama vypočítat životní minimum pro sebe, anebo pro celou domácnost, včetně součinu životního minima a koeficientu 2,15. Nutné také bude uvést svůj čistý příjem. K prohlášení poté doloží platný průkaz totožnosti.

Zdravotně postižená osoba pak operátorovi doloží průkaz ZTP, ZTP/P, rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči nebo rozhodnutí příslušného orgánu o svěření dítěte do náhradní rodinné péče.

Čtěte také: Průkaz ZTP/P není jen o nároku na parkovací místo. Dokáže ušetřit i spoustu peněz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: Spotřebitel