Jak to nakonec v roce 2023 bude se zřízením datových schránek?

10.01.2023 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Od letošního roku se mají některým osobám zřídit datové schránky. Pro koho to platí a co můžete v blízké době očekávat?

V roce 2023 nás čeká pro některé osoby automatické zřízeních datových schránek. Tento krok má vést k postupné digitalizaci byrokracie a usnadnění a zrychlení komunikace občanů nebo firem s nejrůznějšími úřady a institucemi. Dalším důvodem pro zavedení je také spuštění nového Portálu živnostenského oprávnění, ze kterého budou po schválení žádosti odesílány dokumenty právě do datových schránek.

Dozvíte se:

Nemám datovku. Musím si ji zřídit?

Pokud jste si doposud nezřídili datovou schránku, nic se neděje a ani ji sami zřizovat nemusíte. Stát by ji měl všem dotčeným osobám zřídit automaticky a podobným způsobem by měla být i aktivována. Vám už následně dojdou jen přístupové údaje.

Automatické zřízení by mělo probíhat od ledna do března 2023. Právě v tomto období byste měli obdržet přístupové údaje prostřednictvím listinného dopisu. Dle informací na webu MPO bude další komunikace s orgány veřejné správy probíhat už jen skrz datovou schránku. První přihlášení poté provedete na webu mojedatovaschranka.cz. Jestliže se nepřihlásíte do 15 dnů od doručení přihlašovacích údajů, schránka se aktivuje automaticky.

Čtěte také: Jaké nové povinnosti mají podnikatelé z důvodu povinného zřízení datových schránek?

Kdo dostane od státu datovou schránku?

Schránku dostanou všechny podnikající fyzické osoby, čili živnostníci a OSVČ. Dále také bude zřízena všem právnickým osobám, jestliže jsou zapsány v zákonem stanovené evidenci nebo rejstříku, pokud schránku doposud nemají.

Podobně tomu bude i u obecně prospěšných společností, nadací, spolků, sdružení, společenství vlastníků bytových jednotek a dalších právnických osob, u kterých není předmětem činnosti podnikání.

Čtěte také: Jak a proč si zařídit elektronický podpis

Automatické zřízení datových schránek 2023: pro koho, kdy

Zdroj: Depositphotos

 

Komu se ještě měly zřídit datové schránky?

Datové schránky se ještě měly automaticky zřídit některým nepodnikajícím fyzickým osobám. Byly jimi ty, které by minimálně jednou od roku 2023 využily přihlášení Identitou občana. Ty by však poštou neobdržely žádné nové údaje k přihlášení, neboť by již prokazatelně disponovaly elektronickou identitou. Takové byly alespoň plán a součást novely zákona. Toto ustanovení však před Vánoci 2022 neprošlo legislativním procesem, a nakonec tedy bylo zamítnuto.

Tito občané si však mohou v případě zájmu zřídit datovku dobrovolně.

Čtěte také: Jak a proč si zřídit datovou schránku

Co když nechci datovou schránku používat?

Do datové schránky bude nutné nahlížet, protože i zde stejně jako u dokumentů zaslaných poštou bude fungovat tzv. fikce doručení. To znamená, že pokud se do schránky nepřihlásíte ve lhůtě do 10 dnů od dne, kdy do ní byl dokument doručen, posledním dnem této lhůty se již bude považovat za doručený, přestože jste si jej vůbec nepřečetli. Dále bude považován za doručený i tehdy, pokud se do datovky jen přihlásíte, ale vůbec si jej neotevřete.

Vzhledem k tomu, že s vámi jejím prostřednictvím bude komunikovat stát, bude vhodné schránku pravidelně kontrolovat, číst zprávy a ideálně si nastavit i upozornění na příchozí zprávy na mobil nebo e-mail, který kontrolujete pravidelně.

Se zřízením datové schránky přichází povinnost ji i používat. Jejím prostřednictvím např. budete muset odevzdat daňové přiznání. Pokud byste jej odevzdali finančnímu úřadu jinou cestou, čeká vás bohužel pokuta. Komunikace se státními institucemi pak bude zcela zdarma.

Důležité je také vědět, že schránku nelze nijak zrušit. Lze ji pouze znepřístupnit, ale tak se stane jen tehdy, pokud si zrušíte (nikoliv jen pozastavíte) živnostenské nebo jiné oprávnění, a pak z dalších zákonných důvodů, mezi které však nepatří, že ji nechcete používat.

Čtěte také: Daňové přiznání elektronicky: v jakém formátu poslat přílohy?

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU