Do kdy letos vyřešit daň z příjmů?

18.01.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Budete muset vypořádat daně? Přečtěte si, kdy nejpozději požádat o roční zúčtování anebo do kdy podat daňové přiznání kvůli dani z příjmů.

I když je teprve začátek roku, za pár měsíců, a u někoho již za pár týdnů, bude nutné řešit svou daňovou povinnost. Stejně jako každý rok nás bude v prvním čtvrtletí čekat roční zúčtování daně a pro některé ihned zkraje toho dalšího povinnost podat daňové přiznání.

Dozvíte se:

Kdy bude roční zúčtování daně?

Termín pro letošní zúčtování daně je středa 15. února 2023. Do tohoto data musíte o roční zúčtování písemně požádat v práci, resp. mzdovou účetní, a zároveň také do účtárny doručit veškeré potřebné dokumenty pro provedení. Jsou to např. doklady, které vás opravňují k uplatnění odečitatelných položek anebo čerpání daňových slev, které lze využít jen při ročním zúčtování daně nebo při podání daňového přiznání (školkovné, sleva na manželku) apod.

Čtěte také: Co doručit do práce kvůli ročnímu zúčtování daně?

Komu může být provedeno roční zúčtování daně?

O roční zúčtování může požádat osoba, která u zaměstnavatele podepsala prohlášení poplatníka a která pracovala pouze pro jednoho zaměstnavatele, pro více zaměstnavatelů postupně, anebo dokonce i souběžně za předpokladu, že nebyla ze dvou příjmů souběžně odvedena zálohová daň.

Dále jde také o toho poplatníka, který nemá povinnost podat daňové přiznání, čili nepodniká a také nemá příjmy z pronájmu anebo kapitálového majetku, které by se nezdanily již u plátce, atd.

Čtěte také: Kdy musí zaměstnanec podat daňové přiznání?

Do kdy letos podat daňové přiznání?

Stejně jako loni budou i letos platit hned 3 termíny pro odevzdání daňového přiznání. Ten váš závisí především na tom, jakým stylem budete anebo musíte přiznání odevzdat.

Pro ty, kteří budou daňové přiznání podávat v listinné podobě, platí termín 3. dubna 2023, což je pondělí. Na úřad můžete zajít formulář odevzdat osobně ať už rovnou na přepážku, anebo do sběrného boxu, případně jej lze také poslat poštou na příslušnou adresu finančního úřadu. U odeslání je daňové přiznání považováno za odevzdané již ve chvíli, kdy jej dáte pracovníkovi pošty, který dá na obálku razítko.

Osoby, které chtějí formulář k dani z příjmů odevzdat elektronicky anebo zkrátka mají takovou povinnost, musí takto učinit do úterý 2. května 2023. K tomu lze využít datovou schránku anebo portál Moje daně. Nezapomeňte však, že podnikající fyzické osoby, které vlastní datovou schránku, musí daňové přiznání podat výhradně touto cestou.

Třetím a posledním termínem pro podání daňového přiznání za rok 2022 je pondělí 3. července 2023. To platí pro ty poplatníky, kterým formulář zpracovává daňový poradce.

Čtěte také: Daňové přiznání bude podávat méně lidí. Kdo bude nově této povinnosti ušetřen?

Termín ročního zúčtování daně a daňového přiznání 2023

Zdroj: Depositphotos

 

Kam odevzdat daňové přiznání?

Vypracovaný a podepsaný formulář k dani z příjmů fyzických osob vždy doručujete finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu máte nahlášen trvalý pobyt, nebo do jeho datové schránky, případně přes zmíněný portál Moje daně.

Do kdy zaplatit daň z příjmů?

Daň z příjmů musí být uhrazena společně s podáním daňového přiznání, a to buď osobně na pokladně úřadu, anebo bankovním převodem. Naopak pokud by u vás vznikl nárok na daňovou vratku anebo čerpání daňového bonusu, daně vám budou vráceny do 30 dnů po odevzdání formuláře.

Automatické zřizování datových schránek a daně

Od začátku roku až do 31. března má probíhat automatické zřizování datových schránek všem podnikajícím fyzickým osobám, které ji doposud neměly. Společně s tím pak přichází povinnost podat daňové přiznání výhradně touto cestou, a to od chvíle, kdy dojde k aktivaci datové schránky. Do konce měsíce března byste měli obdržet přístupové údaje prostřednictvím dopisu. Schránku aktivujete přihlášením. Pokud se pak nepřihlásíte do 15 dnů od doručení údajů, schránka se aktivuje sama.

Pokud tedy letos nechcete podávat daňové přiznání datovou schránkou, je třeba jej odevzdat jinou cestou ještě předtím, než se vám zřízená schránka aktivuje.

Čtěte také: Daňové přiznání elektronicky: v jakém formátu poslat přílohy?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ