Měníte občanku? Tyto banky vyřídí všechno za vás a na pobočku ani nemusíte

26.01.2024 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nový občanský průkaz s sebou nese povinnost nahlásit změnu mimo jiné i bance. Některé banky či záložny vyžadují vaši osobní návštěvu, jinde nevyžadují ani vaši aktivitu a vše si zjistí samy.

Změna občanského průkazu s sebou nese mimo jiné i povinnost nahlásit nový průkaz totožnosti finančním institucím, u kterých máte vedený běžný účet či jiné produkty.

Dříve bylo běžné, že s novým dokladem totožnosti jste zašli na pobočku, pracovnice za přepážkou si váš doklad ofotila a údaje v systému následně aktualizovala. Díky digitalizaci ale řada bank už dnes nevyžaduje vaši fyzickou návštěvu, některé dokonce nevyžadují ani aktivitu z vaší strany.

Zdroj: Shutterstock

Banky jsou propojené s centrálními registry

Řada bank je v současné době připojena k centrálnímu registru obyvatel, a to:

  • Air Bank,
  • Česká spořitelna,
  • Československá obchodní banka,
  • Fio banka,
  • Komerční banka,
  • Raiffeisenbank,
  • UniCredit Bank.

Jakmile tedy dojde ke změně vašeho občanského průkazu, tyto banky se o tom dozví i bez toho, abyste je sami aktivně informovali. „U naprosté většiny klientů se o změně občanského průkazu dozvíme automaticky ze základních registrů státní správy. Klienti tedy nemusejí chodit na pobočku, aby nám doložili svůj nový doklad. Jakmile tyto údaje ze základních registrů sami aktualizujeme, pošleme o tom klientovi zprávu do jeho internetového a mobilního bankovnictví, kde si potom může uvedené údaje zkontrolovat,“ uvedl pro Finance.cz Roman Macháček, tiskový mluvčí Air Bank.

Tip: Jak a kde vyřídit občanský průkaz?

Ne vždy se však podaří každého ztotožnit

I přesto, že jsou banky k centrálnímu registru obyvatel připojeny, nemusí se z různých důvodů podařit vždy každého ztotožnit. „Některé klienty banky se vůči základním registrům ztotožnit nepodařilo, a u nich tedy k automatické aktualizaci ze základních registrů nedochází. Jedná se však o naprostou menšinu klientů,“ uvedl Jan Figlovský, manažer retail segmentu Raiffeisenbank.

U Komerční banky je potřeba, abyste byli přihlášeni k odběru aktualizací, jinak vás skrze základní registry neztotožní. „Pokud není klient přihlášen k odběru aktualizací, musí dle Všeobecných obchodních podmínek splnit svoji informační povinnost a nahlásit změnu údajů,“ uvádí Michal Teubner, tiskový mluvčí Komerční banky.

Pak je potřeba postupovat stejnou cestou, jakou volí banky, které údaje ze základního registru obyvatel nevyužívají.

Tip: Co dělat, když jste ztratili občanský průkaz?

Na pobočce, přes internetové bankovnictví, datovou schránkou

Možností, jak dát bance vědět, že jste si změnili občanský průkaz, je několik. Všechny banky a záložny umožňují variantu, že přijdete k ní na pobočku a vyřešíte aktualizaci osobně.

Téměř všechny umožňují provést aktualizaci samostatně skrze internetové či mobilní bankovnictví. V takovém případě nahrajete do internetového či mobilního bankovnictví sken občanského průkazu z obou stran. Pouze pokud byste měli běžný účet u Artesy, spořitelního družstva, nebo u Peněžního domu, je potřeba aktualizaci nového dokladu totožnosti provést osobně na pobočce. „V tomto případě je nutná osobní návštěva klienta na naší pobočce,“ uvádí Miloslava Pajmová z Artesy, spořitelního družstva.

Alternativní variantou je pak u bank zaslání přes datovou schránku. A Hello bank dokonce umožňuje aktualizaci údajů i přes e-mail či poštou.

Tip: Změny u občanského průkazu: otisky prstů, -ová a tituly

Jste na své údaje hákliví? S kopií souhlasit nemusíte

Řada klientů je na své osobní údaje a na své osobní doklady háklivá. Nelíbí se jim proto ani představa, že by svůj doklad totožnosti ofotili do internetového či mobilního bankovnictví, ale ani varianta, že by přišli osobně na pobočku a kopii dokladu si udělal pracovník banky.

I v takovém případě existuje řešení. S kopií svého občanského průkazu souhlasit nemusíte. V případě, kdy banka dokáže vaši osobu ztotožnit skrze základní registr obyvatel, k žádnému pořizování kopie nedochází a banka si údaje aktualizuje sama. Pokud banka či záložna k registrům připojena není, nebo se vás ztotožnit nepodařilo, ale nechcete svůj občanský průkaz kopírovat, je potřeba osobně přijít na pobočku.

Tip: Občanský průkaz pro děti do 15 let: kde doklad vyřídit a kolik vás to bude stát?

Provede se opis či stvrzení vašich údajů

Pokud vyslovíte nesouhlas s pořízením kopie osobního dokladu, ve většině případů banky a záložny přikročí k tzv. opisu. Ten probíhá tak, že si zaměstnanec banky opíše vaše údaje z nového občanského průkazu a následně vám dá tento formulář k podpisu. Tím stvrdíte, že údaje uvedené na opisu jsou pravdivé, ale zároveň nikde nefiguruje kopie vašeho dokladu ani vaše fotografie. Na opis se totiž fotografie nedává.

Některé banky dokonce umí takovou žádost zpracovat bez pořizování opisu, viz tabulku.

Tip: Jak na změnu trvalého bydliště?

Banky a záložny Jakým způsobem probíhá aktualizace osobních dokladů? Postup v případě nesouhlasu s kopií dokladu
Air Bank Přes centrální registr obyvatel Opis na pobočce
Artesa, spořitelní družstvo Návštěvou na pobočce Opis na pobočce
Banka CREDITAS Návštěvou na pobočce, samostatně přes internetové bankovnictví Opis na pobočce
Česká spořitelna Přes centrální registr obyvatel Individuálně
ČSOB Přes centrální registr obyvatel Opis na pobočce
Fio banka Přes centrální registr obyvatel Zpracování bez pořízení kopie OP
Komerční banka Přes centrální registr obyvatel Opis na pobočce
Max banka Návštěvou na pobočce, samostatně přes internetové bankovnictví, datovou schránkou Opis na pobočce, přes Czech POINT, u notáře
mBank Návštěvou na pobočce, samostatně přes internetové bankovnictví Zpracování bez archivace OP
MONETA Money Bank Návštěvou na pobočce, samostatně přes internetové bankovnictví Banka se nevyjádřila
Peněžní dům, spořitelní družstvo Pouze návštěvou na pobočce Opis na pobočce
Raiffeisenbank Přes centrální registr obyvatel Kopie banka nepořizuje, klient stvrzuje správnost údajů na přiloženém formuláři
TRINITY BANK Návštěvou na pobočce, samostatně přes internetové bankovnictví Opis na pobočce
UniCredit Bank Přes centrální registr obyvatel Zpracování bez pořízení kopie OP
 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ