Zapomněli vám ve státní sféře zvýšit plat? Máte nárok na víc než dorovnání rozdílu

20.01.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Platy ve státní sféře se zvyšují automaticky s postupem do vyšší tabulkové třídy. Pokud na vás nedopatřením zapomenou, máte nárok nejen na dorovnání rozdílu v platu, ale také na dorovnání rozdílu v nemocenském či náhradě mzdy během dovolené, pokud jste ji čerpali.

Platy ve státní sféře jsou určovány podle tabulek, které jsou vydávány v nařízení vlády č. 304/2014 Sb., přičemž vláda toto nařízení při změně platů aktualizuje. Na základě tabulek si tak každý státní zaměstnanec může snadno spočítat, jaký plat mu náleží. Podle délky své praxe je zařazen do příslušného platového stupně a v závislosti na dosaženém vzdělání, významnosti či složitosti jeho práce je mu určena platová třída

Zdroj: Shutterstock

K postupu dochází automaticky, ale může se stát chyba

K postupu dochází automaticky tehdy, když se zvýší počet let vaší praxe a rázem spadáte do vyššího platového stupně. Případně když dosáhnete vyššího vzdělání, doložíte jej zaměstnavateli a ten vám na základě toho zvýší vaši platovou třídu. Může ale samozřejmě dojít k chybě, která zapříčiní, že se postup neuskuteční. „Občas se stává, že zaměstnanec není správně zařazen nedopatřením zaměstnavatele. V takovém případě je nejvhodnější na to upozornit pověřenou osobu u zaměstnavatele, například mzdové a personální oddělení,“ uvedl pro Finance.cz advokát Adam Valíček.

Tip: Jaký je rozdíl mezi platem a mzdou?

Co když k nápravě nedojde?

Pokud si všimnete, že jste měli být zařazeni ve vyšší platové třídě či ve vyšším platovém stupni, než jste, vaše první kroky by měly vést na mzdové nebo personální oddělení. Tam většinou stačí situaci vysvětlit, případně doložit některé skutečnosti, a následně by mělo dojít k přesunu a správnému zařazení.

V případě, že se tak nestane, máte další možnosti, jak situaci řešit. Obrátit se můžete například na Státní úřad inspekce práce, který situaci prověří. V extrémním případě je také možné domáhat se nároků soudní cestou.

Tip: Platy státních zaměstnanců: kolik si vyděláte, když se necháte zaměstnat státem?

Uplatněte nárok na doplacení rozdílu

Váš nárok ale nespočívá pouze v zařazení do adekvátní platové třídy. Žádat můžete doplacení finančního rozdílu za období od momentu, kdy jste měli být zařazeni do správné platové třídy a nebyli, do momentu, kdy správné zařazení proběhlo. Dejme tomu, že jste si nesprávného platového zařazení všimli po půl roce. Následně jste na personálním oddělení vysvětlili situaci, došlo ke správnému zařazení a v další výplatě už se vyšší platová třída správně promítla.

V této situaci je zcela v pořádku požádat zaměstnavatele o doplacení rozdílu mezi původní platovou třídou a tou, která vám náležela, za onen půlrok, kdy jste byli špatně zařazeni. A to i kdybyste si to rozmysleli až s velkým zpožděním.

 „Doplatku do správné výše platu se můžete domáhat až 3 roky zpětně. Následně se nárok může promlčet."

advokát Adam Valíček

 

Měli jste dovolenou nebo byli nemocní? 

Zavzpomínejte také, jestli jste během období, kdy jste byli nesprávně zařazeni a pobírali menší plat, byli nemocní či na dovolené. Výplata vaší mzdy při dovolené, ale i výplata nemocenských dávek, se odvíjí od výše vašeho platu. Vlivem špatného zařazení vám proto mohl být váš nárok na náhradu platu spočítán z nižšího průměru, čímž jste byli o část peněz ochuzeni.

I na dopočítání a doplacení tohoto rozdílu máte nárok. „Doplatku do správné výše náhrady platu se můžete domáhat až 3 roky zpětně. Následně se nárok může promlčet,“ informuje Adam Valíček.

Tip: Mzdová kalkulačka 2023

A co když je to problém?

Zařazení do správné platové třídy je pro zaměstnavatele jednoduché, ale následné dopočítání náhrady platu může být pro zaměstnavatele komplikovanější. Leckdy se totiž musí dopočítávat ručně. Právě to může být důvod, proč se do toho zaměstnavateli nemusí chtít. To ale není vaše starost a váš problém. Zaměstnavatel vás v první řadě měl správně a včas zařadit do odpovídající platové třídy. A pokud se tak nestalo, máte nárok požadovat správné zařazení a doplacení rozdílu v platu i v náhradě platu

Není ani možné, aby zaměstnavatel například přehodil tuto povinnost na vás se slovy, že si to máte dopočítat sami. „Správnost výpočtu mzdy či platu je vždy na zaměstnavateli. Zaměstnavatel nemůže tuto svoji povinnost přenést na zaměstnance,“ říká Adam Valíček.

Nevyplacení může být posouzeno jako zadržování platu

Pokud byste v zaměstnání měli s dopočítáním náhrady platu potíže, je možné se opět obrátit na inspektorát práce. Ten celou situaci posoudí a může ji vyhodnotit mimo jiné také jako zadržování platu ze strany zaměstnavatele. A za to může zaměstnavatel dostat sankci.

Jediný případ, kdy byste si rozdíl v náhradě platu museli dopočítat vy, je, kdybyste se rozhodli situaci řešit soudně. Pokud byste na zaměstnavatele podali žalobu, museli byste jako žalobce vypočítat správnou výši vy. Do žaloby je totiž nutné uvést, jakou částku požadujete.

 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel