Kdy vám (ne)pomůže pojištění krádeže peněz vybraných z bankomatu?

27.01.2023 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Banky někdy nabízí také možnost uzavřít pojištění pro případ krádeže peněz, které vyberete z bankomatu. Jsou ale situace, kdy vám takové pojištění nepomůže. Co bývá ve výlukách?

Pojištění pro případ krádeže hotovosti vybrané z bankomatu bývá standardní součástí pojištění platebních karet. Jde o škodové pojištění, kdy vám pojišťovna vyplatí skutečně prokázanou škodu, nikoli obnosové pojištění, kdy stačí samotná pojistná událost a získáte pojistné plnění dle limitů.

Zdroj: Shutterstock

Jak pojištění funguje?

Pojištění pro případ odcizení hotovosti funguje na jednoduchém principu. Jste například ve městě a zařizujete běžné záležitosti. Vyberete si peníze z bankomatu a pokračujete v obchůzkách. Najednou ale při placení zjistíte, že vám byla odcizena peněženka

Situaci bance nahlásíte, zablokujete karty, nahlásíte celou věc i policii a probíhá šetření. Následně vám banka vyplatí škodové pojištění dle sjednaného rozsahu. Ten je v každé bance trochu jiný.

Banky a záložny Limit krytí Časový limit
Banka CREDITAS 5000 Kč / 15 000 Kč / 50 000 Kč dle balíčku Do 2 hodin od výběru
Česká spořitelna 2000 Kč / 4000 Kč dle balíčku (bez ohledu na termín výběru a zdroj peněz) Do 5 dnů od výběru 10 000 / 20 000 Kč dle balíčku
Fio banka 5000 Kč / 15 000 Kč / 50 000 Kč dle balíčku Do 2 hodin od výběru
Komerční banka 30 000 Kč Do 48 hodin od výběru
mBank 3000 Kč Do 48 hodin od výběru
MONETA Money Bank 2000 Kč bez ohledu na termín výběru a zdroj peněz Do 5 dnů od výběru 10 000 Kč

Jsou ale situace, kdy banka váš nárok na pojistné plnění zamítne.

Tip: Do oběhu půjde speciální tisícikorunová bankovka. Podívejte se, jak má vypadat

Když peníze zapomenete v bankomatu

Občas se to může stát. Vybíráte peníze ve spěchu, bankomat vám vrátí platební kartu, tu si vezmete a už utíkáte na další domluvenou schůzku. Vůbec si přitom neuvědomíte, že peníze zůstaly v bankomatu.

Pokud po vás nikdo vybírat nejde, je šance, že peníze zase zajedou zpět do bankomatu a z účtu se vám částka nestrhne. Také se ale může stát, že peníze si přivlastní někdo, kdo přišel k bankomatu po vás. Samozřejmě si je nechat nesmí a celou záležitost máte právo řešit přes policii, ale pojištění pro případ odcizení hotovosti v tomto případě využít nemůžete.

Tip: Kdy je odhalená krádež stíhána jako trestný čin a kdy jen jako přestupek?

Když uplyne několik hodin od výběru

Abyste pojištění pro případ odcizení hotovosti mohli uplatnit, nesmí od výběru uplynout příliš velký časový limit. Pokud banka stanoví, že škodu na odcizených penězích kryje jen do 2 hodin od výběru, tak pokud ke krádeži dojde později, už nemůžete toto pojištění uplatnit. Samozřejmě můžete uplatnit jiné části tohoto pojištění jako uhrazení výdajů v souvislosti se ztrátou nebo odcizením karty, výdajů za expresní vydání nové karty atd.

Pro uplatnění pojištění pro případ odcizení hotovosti je ale limit přísnější.

Tip: Vše o pojištění vašich peněz v bankách, v investicích i doma. Vyznáte se v nich?

Pokud zareagujete moc pozdě

Ani s nahlášením ostatních subpojištění nesmíte čekat moc dlouho. Pojišťovny mají stanovený časový limit, do kterého musíte pojistnou událost nahlásit. Například Banka CREDITAS a Fio banka mají v pojistných podmínkách tohoto pojištění stanoveno, že za pojistnou událost považují škodu vzniklou 120 hodin před podáním žádosti o blokaci karty. Pokud byste nahlásili zneužití karty příliš pozdě, nepokryje vám pojištění vaši ztrátu.

Pokud jste nechali věci bez dozoru

Součástí pojištění je také úmluva, že si budete počínat zodpovědně a budete se snažit předcházet situacím, které by mohly vést ke zneužití vaší platební karty, potažmo k odcizení hotovosti. Pojištění neslouží k tomu, abyste mohli kabelku nechat bez dozoru s vědomím, že když se něco stane, pojištění vám kryje záda.

Naopak, pojistné podmínky vyžadují, abyste si své věci chránili a předcházeli takovým situacím. Pokud by se tedy v rámci šetření pojistné události přišlo na to, že peníze vám sice byly odcizeny, ale vy jste peněženku či kabelku nechali volně bez dozoru, například jste ji nechali v autě, zatímco jste šli vrátit nákupní košík, spadá vaše situace do výluk a nemáte nárok na žádnou kompenzaci.

Tip: Co dělat a kde sehnat peníze po ztrátě či krádeži platební karty v zahraničí?

Když vás okradla osoba blízká

Problém můžete mít i v případě, že vám peníze odcizila osoba blízká. Například Česká spořitelna má takový případ ve výlukách. Aby vám pojistnou událost uznala, museli byste na osobu blízkou podat kvůli takovému jednání trestní oznámení.

Pokud nedošlo k přepadení či napadení

Někdy se můžete setkat i s tím, že pokud došlo jen ke krádeži, ale nikoli k přepadení, pojištění se vám na odcizenou hotovost nevztahuje.

Například Československá obchodní banka má v nabídce pojištění platebních karet a s ním související i pojištění odcizení hotovosti. Tato hotovost ale musí být odcizena výlučně formou loupežného přepadení.

UniCredit Bank má podmínky podobné. Aby vám uhradila odcizenou hotovost, musíte o ni přijít při napadení u bankomatu. Banka vám pak uhradí tu hotovost, kterou jste byli útočníkem nuceni vybrat. Pokud jste u sebe měli jinou hotovost, kterou vám útočník sebral, na tu se pojištění už nevztahuje.

Tip: Je zadržení platební karty bankomatem totéž jako její ztráta?

 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ