Valorizace důchodů v červenci 2023

18.01.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jaké jsou návrhy valorizace důchodů? O kolik mají vzrůst důchody od července 2023? Proč budou důchody opět valorizovány?

Aktuální článek o červnové valorizaci důchodů najdete zde - Červnová valorizace důchodů, vzroste důchod o 750 Kč, či o 1770 Kč?

Důchody byly valorizovány v lednu 2023, kdy vzrostla základní (o 140 Kč) i procentní (o 5,1 %) výměra důchodů. Mnohým ještě nepřišel zvýšený důchod a již se mluví o další valorizaci důchodů.

Loni kvůli vysoké inflaci proběhla jedna řádná valorizace v lednu a dvě mimořádné valorizace důchodů. Inflace mírně zpomaluje, ale i tak to vypadá, že další mimořádná valorizace čeká důchody v červnu či červenci 2023.

Zdroj: Shutterstock

Jaká by mohla být valorizace důchodů v červnu či červenci 2023?

Valorizace důchodů bude závislá na míře inflace. V prosinci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že by důchod v červenci měl vzrůst v průměru o 670 až 700 Kč.

Nicméně 16. ledna 2023 ministr uvedl, že dle nejnovějších čísel by se mohly důchody v průměru zvýšit od 750 do 1000 Kč. O dalších pár dní později uvedl, že důchody by mohly být valorizovány již v červnu.

Nyní se čeká na vývoj inflace v lednu 2023, do níž vstoupí přeceňování zboží a služeb či ukončení energetického úsporného tarifu, což bude tlačit ceny nahoru. Naopak ceny dolů by mohla tlačit silná koruna, která snižuje ceny importovaného zboží a komodit.

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka dále uvedl, že by o mimořádné letní valorizaci důchodů mohlo být jasno po 10. únoru 2023, kdy Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci za leden 2023.

Jaká část důchodů vzroste?

Státní důchody se skládají ze dvou částí:

  • Základní výměry důchodu
  • Procentní výměry důchodu

Základní výměra důchodu má v roce 2023 hodnotu 4040 Kč a mimořádná valorizace ji neovlivní.

Naopak mimořádná valorizace bude mít přímý dopad na procentní výměru, která vzroste tak, aby dorovnala inflační tlaky.

Mimořádná valorizace se dotkne všech lidí, kteří pobírají nějakou formu státního důchodu, tedy téměř 3,5 milionu občanů ČR.

V červnu či červenci tedy vzrostou:

  • starobní důchody (včetně předčasných důchodů)
  • invalidní důchody
  • pozůstalostní důchody (sirotčí, vdovské i vdovecké)

O zvýšení důchodů není třeba žádat, váš důchod přijde v termínu jako vždy, ale bude valorizován. Jestliže se vám důchod nezvýší, kontaktujte ČSSZ.

Tip: Nevíte, jaký budete mít důchod? Vypočítejte si výši důchodu v naší kalkulačce

Proč jsou důchody tak často valorizovány?

Z důvodu rostoucí cenové hladiny (inflace), jejíž míra růstu je nejvyšší od roku 1993.

Podle dat ČSÚ byla v prosinci 2022 meziroční míra inflace 15,8 % a průměrná míra inflace za rok 2022 činila 15,1 %.

Růst cen se dotýká prakticky všech oblastí (energie, potraviny i služby). Dodavatelsko-odběratelské vztahy byly narušeny již během pandemie koronaviru a válka na Ukrajině tuto krizi nadále prohloubila.

Růst důchodů je také bohužel proinflační, ale vláda s tím nemůže příliš dělat, protože zákon o důchodovém pojištění nařizuje mimořádnou valorizaci vždy, jestliže součet meziměsíčních nárůstů inflace od poslední valorizace přesáhne 5 %.

Tip: Důchodová kalkulačka 2023: kdy půjdete do důchodu?

Kolik to bude stát státní rozpočet?

Výdaje státního rozpočtu budou záviset na výši samotné valorizace a budou několik miliard. Při zářijové valorizaci, kdy v průměru vzrostly důchody o 700 Kč, vzrostly výdaje přibližně o 8 miliard Kč. Podobný růst výdajů se dá očekávat i v případě mimořádné letní valorizace.

Kdy bude jasno o růstu důchodů?

O valorizaci v červnu či červenci 2023 bude jasno pravděpodobně již v únoru, kdy ČSÚ vydá údaje o inflaci a na jejichž základě MPSV odvodí růst procentní výměry důchodů.

Vláda valorizace důchodů musí ze zákona schválit, protože valorizace je dána zákonem. Naopak vláda může otevřít debatu o reformě důchodů, která by měla být nastíněna na podzim 2023, rovněž by Ministerstvo financí chtělo zavést debatu o výchovném k důchodu na dítě ve výši 500 Kč za dítě, které bylo zavedeno od 1. ledna 2023.

Vy můžete vývoj a schvalování růstu důchodů sledovat na Facebooku Financí.cz.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 179 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY