Našli jste peníze v bankomatu? Přečtěte si, co hlavně nedělat

26.02.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jdete si vybrat peníze, ale ten, kdo vybíral před vámi, svoje bankovky v automatu zapomněl. Co (ne)dělat s takovým nálezem? Peníze nevybírejte a nejdřív chvilku počkejte.

Během obchůzek po městě si ještě zaběhnete vybrat peníze z bankomatu, ale když k němu přistoupíte, zjistíte, že už z něj štos bankovek trčí. Člověk, který vybíral před vámi, si pravděpodobně odebral jen platební kartu a ve spěchu zapomněl na hotovost. Pokud se chcete jako poctivý a starostlivý nálezce ujistit, že peníze se dostanou zpět ke svému majiteli, vyčkejte u bankomatu a nedělejte nic dalšího.

Zdroj: Shutterstock

Tip: Z jakých bankomatů v Česku (ne)vybírat zahraniční kartou? (TEST)

Moderní bankomaty vtahují peníze zpět

Některé banky už dnes používají moderní bankomaty, které jsou nastaveny následovně. Pokud z nich vybíráte peníze, ale zapomenete si hotovost odebrat, bankomat ji po určitém čase zase vtáhne dovnitř. Časový limit začíná běžet ve chvíli, kdy peníze z bankomatu vyjedou. Každá banka provozující vlastní bankomaty má limit nastavený individuálně, viz tabulka níže:

Banka Časový limit, po kterém se bankovky vrátí zpět do bankomatu
Air Bank cca 30 sekund u vkladomatu; u výdejového bankomatu peníze zůstávají ve výdejním slotu 
Česká spořitelna cca 90 sekund
ČSOB cca 30 sekund
Fio banka cca 20 sekund u vkladového a recyklačního bankomatu; u výdejového bankomatu peníze zůstávají ve výdejním slotu
Hello bank! cca 30 sekund
Komerční banka peníze zůstávají ve výdejním slotu
MONETA Money Bank cca 30 sekund u vkladomatu; u výdejového bankomatu peníze zůstávají ve výdejním slotu 
Raiffeisenbank cca 20 sekund
UniCredit Bank cca 30 sekund

Časové údaje jsou navíc často pouze orientační. Banky zkrátka nechtějí z bezpečnostního hlediska sdělovat přesný čas. Někde tak zkrátka peníze zajedou zpět cca po minutě a půl, někde už po přibližně půlminutě. Pokud se tedy chcete jako poctivý nálezce ujistit, že se peníze dostanou ke svému majiteli, který je v bankomatu zapomněl, prostě u bankomatu jen chvilku počkejte. Bankomat je vtáhne zpět a vám umožní provést vlastní výběr.

Tip: Co dělat, když vám bankomat nevydal správně peníze?

Co se s penězi stane pak?

U bankomatu, který tuto funkci umí, se peníze, které si při výběru neodeberete, vrátí zpět do stroje, a to do speciálního slotu připraveného pro tyto účely. Bankomat zároveň zaeviduje, že má v sobě více peněz, než by měl mít, a při uzávěrce pracovníci tento přebytek zjistí. Banka mezitím transakci zaúčtuje, to probíhá bez ohledu na to, zda peníze zajely do bankomatu, nebo byly vytaženy. Pak už je to na zapomnětlivém klientovi, aby svůj neúspěšný výběr reklamoval. Na základě této reklamace banka prověří záznamy a identifikuje, že šlo opravdu o tohoto klienta, a peníze mu vrátí.

To platí i v případě, že výběr byl proveden z bankomatu jiné banky, než u které máte účet. Doporučuje se kontaktovat vlastní banku a popsat situaci. Banka následně kontaktuje vlastníka bankomatu a ten prověří, zda peníze zajely zpět, zda je někdo odnesl na pobočku atd.

Tip: Kde ještě musíte platit za výběry z bankomatů?

Co když peníze nezajedou zpět?

Samozřejmě se může stát, že peníze z nějakého důvodu zpět do bankomatu nezajedou. Jde o starší typ bankomatu, může mít poruchu a podobně. Nebo jste nevěděli, že bankomat umí peníze zase vtáhnout zpět, a prostě jste je odebrali, aby je nesebral nějaký nepoctivec. V takovém případě máte tři možnosti, jak dále postupovat:

  • odnést peníze na obecní úřad,
  • odnést peníze na Policii ČR,
  • odnést peníze do banky.

Tip: Jaký bankomat vám neochrání peníze? (TEST)

Obce musí nález přijmout

V prvním případě jde možná o méně známý postup, ale ukládá ho občanský zákoník:

§ 152

(2) Nelze-li z okolností poznat, komu má být věc vrácena, a nepovažuje-li se věc za opuštěnou, oznámí nálezce bez zbytečného odkladu nález obci, na jejímž území byla nalezena, zpravidla do tří dnů; byla-li však věc nalezena ve veřejné budově nebo ve veřejném dopravním prostředku, odevzdá nálezce nález provozovateli těchto zařízení, který se zachová podle jiných právních předpisů, a není-li jich, postupuje, jako by byl nálezcem.


Je tedy úplně v pořádku vzít peníze a odevzdat je na místním obecním úřadu. Nebo můžete peníze odnést na Policii ČR. Ta váš nález zaeviduje a následně si vyžádá součinnost banky, aby mohly být peníze vráceny majiteli. „Bankomat zaznamenává každou transakci, podrobně zapisuje její průběh, proto je snadné určit, při jakém výběru k neodebrání došlo. Policie ČR má možnost si záznamy z bankomatu vyžádat a podle nich u vydavatele karty zjistí, kterému klientovi hotovost patří,“ říká Gabriela Pithartová, tisková mluvčí Hello bank.

Tip: Jak na výměnu hotovosti nebo výběr z bankomatu na dovolené

Peníze můžete donést i na pobočku

Třetí možností je odnést nalezené peníze na pobočku banky, které patří daný bankomat. Banka s vámi jako s nálezcem sepíše potvrzení o předání peněz a následně uloží peníze na interní účet banky. To proto, že nezná majitele peněz. Pak záleží na postupu banky. „Ideální je, když si klient včas uvědomí, že si peníze zapomněl vzít, a hned se vydá na pobočku. Pokud jsme je ještě nepřipsali na náš interní účet, můžeme mu je díky tomu předat hned,“ uvedl pro Finance.cz Roman Macháček, tiskový mluvčí Air Bank.

Fio banka se aktivně snaží majitele najít. „Hotovost kolegové převezmou na pobočce oproti protokolu, který s nálezcem sepíší. Následně se snažíme najít klienta, který peníze zapomněl, abychom ho informovali a mohli peníze vrátit, předat,“ uvedl pro Finance.cz Jakub Heřmánek, tiskový mluvčí Fio banky.

Důležité je, aby majitel peněz podal u své banky reklamaci. „Pokud tato hotovost náleží po dohledání našemu klientovi, je mu následně vyplacena/vrácena proaktivně nebo v rámci zadané reklamace klientem na zapomenutou hotovost v bankomatu. Pokud není majitel hotovosti naším klientem, zaeviduje se a je poté vyplacena v rámci mezibankovního chargebackového řízení mezi bankami (samozřejmě to platí v případě, že tento klient podá u své banky reklamaci),“ uvádí Zuzana Filipová, tisková mluvčí Moneta Money Bank.

Někdy ale banky předpokládají, že se po penězích začnete shánět sami. Čím dříve, tím lépe. „V případě, že peníze byly nalezeny ve výdejním slotu bankomatu provozovaném Komerční bankou, je hotovost uložena na vnitřním účtu banky. KB potenciální majitele hotovosti nekontaktuje,“ říká Michal Teubner, tiskový mluvčí Komerční banky.

Tip: Konec platnosti bankovek s úzkým pruhem
 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: Spotřebitel