Kde umí založit účet se dvěma spolumajiteli? Jen disponent stačit nemusí

07.02.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chcete si jako manželé založit společný účet? Banky s takovou variantou moc nepočítají a spíše narazíte. Umí to pouze jedna jediná. Většina bank nabízí pouze variantu s disponentem. Proč to není ideální?

Řada párů otevírá při vstupu do manželství otázku společného hospodaření. Často na takové téma diskutují i páry, které se rozhodly spolu bydlet. Variant se nabízí více, ale ne vždy je nejjednodušší řešení zároveň tím ideálním.

Zdroj: Shutterstock

Nechat si účet jednoho z páru

Pokud se pár shodne na společném hospodaření, zbývá vymyslet, na kterém účtu bude shromažďovat společné finance. Nejjednodušším řešením bývá v takové chvíli využívat jeden z už založených a funkčních účtů, který jeden z páru má. 

V praxi je pak velmi jednoduché, když si jeden z páru svůj účet nechá a druhý si na tento účet začne posílat výplatu a další finance. 

Tip: Než zemřete, usnadněte svým blízkým život. Zpřístupněte svůj účet

Práva disponenta

Přístup ke svým, respektive nyní už společným penězům získá díky tzv. právu disponenta. Disponent je ten, komu majitel účtu udělil právo využívat neboli disponovat s penězi na účtu. Rozsah oprávnění, co může disponent provádět, se liší podle toho, co nabízejí jednotlivé banky u běžných účtů a co majitel účtu povolí. Mezi funkce, které může a nemusí majitel účtu disponentovi povolit, patří například:

  • provádění platebních transakcí,
  • vybírání peněz z bankomatu,
  • vkládání peněz na účet,
  • správa financí v internetovém bankovnictví,
  • zadávání či rušení trvalých příkazů atd.

Záleží ale na majiteli účtu, jestli vám jako disponentovi povolí vše, co mu banka povolit umožňuje. Vzhledem k tomu, že majitel účtu je jediný, kdo o tom rozhoduje, dostáváte se do poměrně nerovné pozice.

Tip: Jak založit běžný účet

Co disponent nemůže?

V pozici disponenta nebudete mít nikdy rovné postavení. I kdyby byl partner sebeštědřejší a slušný, banky neumožňují tyto dvě funkce postavit rovnocenně vedle sebe.

Disponent tak například nikdy nemůže:

  • zrušit účet,
  • určit dalšího disponenta,
  • vzít si úvěr,
  • provádět změny ve smlouvě o běžném účtu,
  • sjednat si další služby (například kontokorent),
  • měnit nastavení stávajících služeb.

Tip: Možnosti v rámci běžných účtů

Majitel rozhoduje o všem

Majitel účtu ze své pozice může rozhodovat o všem, co se na jeho účtu nebo s jeho účtem stane. Vaše disponentská práva může rozšířit, nebo naopak zúžit či zcela zrušit podle uvážení. Snadno se tak může stát, že v případě například rozchodu nebo rozvodu vám partner zablokuje přístup do internetového bankovnictví a zruší vaše oprávnění nakládat s penězi na účtu. 

A může. Nezáleží na tom, že na tento účet vám chodí i vaše výplata a máte tam veškeré peníze. On jako majitel může vaše práva omezit. Nemusí vás o tom dokonce ani informovat. Většinou se o tom dozvíte až ve chvíli, kdy se vám nepodaří vybrat peníze z bankomatu, zaplatit v obchodě kartou nebo se vám nepodaří přihlásit do internetového bankovnictví.

Tip: Kde vám za zřízení účtu dají nejvyšší odměnu?

Na své peníze máte nárok, ale musíte k soudu

Ani banka v takové situaci nemůže udělat nic. Jste pouze disponentem, a pravděpodobně už ani tím ne, pokud budete banku kontaktovat s tím, že nemůžete s účtem disponovat. 

Na své peníze samozřejmě máte právo a majitel účtu vás o ně připravit nemůže. Zbývají vám ale pouze dvě možnosti. Buď se s ním domluvit, nebo se obrátit na soud s občanskoprávním sporem.

Když partner zemře, peníze jsou součástí dědictví

Problém nastává také ve chvíli, kdy majitel účtu zemře. Pokud vám před svou smrtí neudělil dispoziční práva s platností i po jeho případné smrti, dostanete se do velice problematické situace. Vaše dispoziční právo totiž se smrtí majitele končí.

V pozici disponenta tak nemůžete po smrti majitele účtu s penězi nakládat. I kdyby byly vaše a šlo o vaši výplatu, která vám na účet přišla. I kdyby manžel zemřel, tohle byl váš jediný účet a zůstala jste sama se dvěma dětmi. Účet a peníze na něm jsou automaticky součástí dědického řízení, a dokud se dědické řízení neuzavře, účet není možné využívat.

Tip: Kdy vám banka může zrušit účet? Stačí i „ztráta důvěry“

Účet se dvěma majiteli? Vzácný jednorožec

Mnohem výhodnější je založit si účet, kde budou moci oba dva být spolumajiteli. V takovém případě mají oba dva stejná práva

Takový účet u nás ale umí pouze mBank. Pokud ani jeden z vás nemá u mBank účet, můžete si nový založit společně a být vedeni jako spolumajitelé. Pokud už jeden z vás u této banky účet má, může stanovit vás jako spolumajitele.

Jako spolumajitelé máte oba stejná práva. A co je důležité, odvolání spolumajitele není tak jednoduché jako odvolání disponenta. S odvoláním jednoho ze spolumajitelů musí souhlasit oba dva, a to písemně. Pokud nevydáte souhlas, nemůže vás partner či manžel od účtu odstřihnout.

V případě jeho smrti také můžete nadále nakládat s účtem, protože jste také jeho majitelem.

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 49 krát

Články ze sekce: Spotřebitel