Které banky ještě přijímají šeky a k čemu mohou být dobré

08.02.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Doba masového využívání šeků je už dávno pryč. Přesto se i dnes najdou situace, kdy lidé vystavení šeku preferují. Nebo si ho naopak potřebují vybrat. Bank, které to umožňují, ale rychle ubývá.

V digitální době, kdy se peníze dají poslat během mrknutí oka přes mobilní bankovnictví a v rámci okamžitých plateb je příjemce obdrží během několika vteřin, nebude používání šeků dávat většině lidí smysl. Někdy se přesto mohou najít situace, kdy lidé preferují šeky před dnes už běžnějšími způsoby plateb. Pokud dostanete šek a budete ho potřebovat proplatit, pravděpodobně v českých bankách narazíte. 

Zdroj: Shutterstock

Bankovní šeky

Jedním typem šeků jsou bankovní šeky. Ty vystavuje přímo banka, a tak máte vždy záruku, že peníze ze svého šeku dostanete. Banka totiž nevystaví bankovní šek dříve, než za něj klient, který o vystavení šeku žádá, zaplatí

Využívání bankovního šeku funguje na jednoduchém principu. Ten, kdo si chce šek nechat vystavit, vypíše své bance písemný příkaz k vystavení šeku. Na něm uvede, na jakou částku má být šek vystaven a také na koho má být šek vystaven.

Následně zaplatí bance částku za šek a poplatky spojené s vydáním šeku. Ten pak předá nebo pošle vám, případně požádá banku, aby vám šek doručila. Vy šek obdržíte a jdete si ho do nějaké z bank nechat proplatit. Za to také zaplatíte poplatky v závislosti na ceníku té které banky.

Tip: Co je to běžný účet

Soukromé šeky

Další variantou jsou soukromé šeky. Ty vystavují banky svým klientům k běžnému účtu. Takový klient si nechá vystavit šekovou knížku například s 20 šeky. Ty jsou na rozdíl od bankovních šeků vystaveny prázdné. Není na nich částka ani jméno, komu mají být peníze vyplaceny. To si určuje majitel šekové knížky individuálně.

U soukromého šeku vám tedy vystavovatel vypíše šek na částku, na které jste se domluvili, a tím dává bance příkaz vyplatit částku na šeku uvedené osobě. 

Vy následně opět se šekem zajdete do banky a necháte si ho vyplatit. A také za to zaplatíte bankou stanovený poplatek. Protože jde ale o šek soukromý, nemáte nikdy jistotu, že k vyplacení peněz opravdu dojde.

Podle zákona platí, že vystavovatel smí vypsat šek maximálně na částku, kterou má na účtu. Tedy maximálně do výše svého disponibilního zůstatku. Vypsat nekrytý šek je trestné. Na druhou stranu ale nemůžete vědět, jestli s vámi daný člověk jedná férově, nebo se vás snaží podvést. Soukromé šeky proto představují oproti bankovním šekům určité riziko. Může se tedy stát, že přinesete do banky šek, zaplatíte poplatek za jeho proplacení, banka zjistí, že šek je nekrytý, peníze vám neproplatí a poplatek za zpracování vám pochopitelně také nevrátí.

Tip: Kdy vám banka může zrušit účet? Stačí i „ztráta důvěry“

Proplácení šeků u nás umožňují 3 banky

Protože šeky jsou už považovány za „retro služby“ a jejich obliba klesá, snižuje se i počet bank, které šeky přijímají. V letošním roce už najdeme jen tři:

  • Česká spořitelna,
  • Československá obchodní banka,
  • Komerční banka.

Každá z bank má navíc vlastní pravidla, jak k přijímání šeků přistupuje. Česká spořitelna aktuálně proplácí pouze šeky vydané k běžnému účtu jejího klienta. Proplácení ostatních šeků banka zrušila už 1. února 2018. Bankovní šek jiné banky by vám tedy neproplatila.

Československá obchodní banka a Komerční banka přijímají k proplacení soukromé i bankovní šeky.

Tip: Základní platební účet – jak funguje vaše právo na účet v bance?

Poplatky za proplacení šeků

Vystavovatel musel za vystavení šeku zaplatit. A stejně tak vy musíte zaplatit, když si budete chtít šek vybrat. Poplatky mají banky nastaveny v závislosti na tom, o jaké typy šeků jde.

 

Poplatky za vyzvednutí šeku u Komerční banky:

  Soukromý šek vydaný KB Bankovní šek vydaný KB Zahraniční šek a tuzemský šek splatný u jiné banky Loro a Nostro šeky
Proplacení šeku po inkasu na účet u KB - - 200 Kč u šeků do 20 000 Kč, 1 % (max. 5000 Kč u šeků nad 20 000 Kč + výlohy zahraničních bank) -
Okamžité proplacení šeku na účet u KB Bezplatně Bezplatně 500 Kč u šeků do 25 000 Kč, 2 % u šeků nad 25 000 Kč + výlohy zahraničních bank Bezplatně
Proplacení šeku v hotovosti 100 Kč 400 Kč - 400 Kč

 

Poplatky za vyzvednutí šeku u ČSOB:

  Bezhotovostně V hotovosti
Nákup bankovních šeků na ČSOB vystavených jinou bankou 1 % z částky na šeku, min. 300 Kč a max. 3000 Kč 1 % z částky na šeku, min. 300 Kč a max. 3000 Kč
Šeky inkasované v jiných bankách 1,5 % z částky na šeku, min. 300 Kč a max. 3000 Kč -
Vklad na účet prostřednictvím šeku 6 Kč -
Ostatní operace s šeky 100 Kč 100 Kč

 

Tip: Než zemřete, usnadněte svým blízkým život. Zpřístupněte svůj účet

Na co se dnes šeky využívají?

Bankovní šeky se využívají primárně v obchodním styku. Můžete je použít například na zaplacení nějaké obchodní platby, jako je dokumentární akreditiv nebo bankovní záruka. Jsou ale samozřejmě použitelné i pro úhradu mimo obchodní styk. Bankovním šekem tak můžete zaplatit například ubytování, školné, předplatné časopisu atd. Tento typ šeků můžete využívat jako podnikatel, ale i jako fyzická osoba.

Soukromé šeky slouží v podstatě velmi podobně, jen se nepoužívají v obchodním styku. „Jde především o platby sociálního charakteru (důchody a výživné), dále pak například o vratky daní a platby za zboží,“ uvedl pro Finance.cz Michal Teubner, tiskový mluvčí Komerční banky.

A také záleží na tom, v jaké zemi obchodujete. „Opodstatněnost existence šeků na finančním trhu se váže především k zemím, kde je jejich pozice tradičně velmi silná. Tedy například ve Francii nebo Spojených státech,“ dodává Michal Teubner.

Někdy také lidé využívají šeky jako obchodní úvěrový prostředek. Využívají toho, že ve chvíli, kdy nakoupí nějaké zboží či službu, vystaví místo okamžité platby obchodníkovi šek. Tento šek si obchodník pravděpodobně nevyzvedne hned, ale až se zpožděním. Během té doby se ale nakupujícímu stále úročí peníze na účtu v bance. 

Tip: Jak poznat padělaný šek?

Šeky postupně mizí

Ještě v roce 2017 nabízelo vydání šekové knížky a přijímání šeků 7 bank na českém trhu. V letošním roce už pochodíte jen u 3 bank. Univerzálně vlastně jen u dvou, protože Česká spořitelna své šekové služby výrazně omezila.

A není ani divu. V dnešní době už šek jen velmi těžko hledá své uplatnění. „S ohledem na rychlost platebního styku a nízké ceny, které jsou s běžnými převody peněz spojeny, je zřejmě jen otázkou času, kdy zájem o šeky zcela opadne,“ uzavírá Jiřina Jančíková, tisková mluvčí České spořitelny.

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel