Další valorizace důchodů by mohla proběhnout už v červnu

24.01.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pobíráte některý ze státních důchodů? Pak vás určitě bude zajímat, že jedinou valorizací penzí pravděpodobně nebude jen ta aktuální lednová, ale i červnová nebo červencová. O kolik byste si mohli polepšit?

I když inflace zpomaluje, ceny stále rostou, což má ovšem za důsledek i valorizaci státních penzí. Ta by mohla podle slov Mariána Jurečky, ministra práce a sociálních věcí, proběhnout ne v červenci, jak původně tvrdil, ale již v červnu. Vliv na to bude mít právě míra inflace.

Dozvíte se:

Jak vzrostly důchody od začátku roku?

Na začátku roku dochází k zákonné valorizaci státních důchodů. I letos se tedy zvýšily obě složky důchodu, tedy základní i procentní výměra.

V roce 2022 činila základní výměra důchodu 3900 Kč. Pro rok 2023 se navýšila o 140 Kč, čili na 4040 Kč. Důležité je zmínit, že výše této složky je pro každého stejná a jedná se o pevně stanovenou složku.

Je to pak procentní výměra, která je pro každého poživatele důchodu jiná. Její výše se totiž odvíjí od výše příjmů a průběhu účasti na důchodovém pojištění, resp. tedy na odpracovaných letech, které se počítají do nároku na důchod. U procentní výměry došlo ke zvýšení o 5,1 %. To ale není všechno.

Výši důchodu od letošního roku prvně ovlivňuje i tzv. přiznané výchovné, na které mají nárok osoby, které převážně pečovaly o děti, což u nich mělo za následek snížený důchod právě kvůli nižším příjmům během péče o děti. Částka za jedno vychované dítě činí 500 Kč měsíčně a násobí se vždy počtem dětí, o které daná osoba pečovala. Podstatné pak je, že výchovné navyšuje procentní výměru důchodu čili zásluhovou složku s tím, že částka výchovného (500 Kč na vychované dítě) se bude každý rok valorizovat stejně jako ona procentní výměra.

Tato zvýšení začala platit již od 1. ledna 2023 s tím, že je pro všechny osoby, kterým byl důchod přiznán do 31. prosince 2022. Těm, kterým byl důchod přiznán kdykoliv po Novém roce, se lednová valorizace už netýká a je zohledněna ve výpočtu důchodu. Nicméně se jich týkají všechny následující valorizace.

Čtěte také: Na výchovné od roku 2023 bude mít nakonec nárok mnohem více osob

Zvýšení důchodů v červnu 2023

Zdroj: Depositphotos

 

Kdy bude mimořádná valorizace penzí?

Na toto téma se ministr práce a sociálních věcí vyjádřil pro Českou televizi v Otázkách Václava Moravce. Na konci loňského roku hovořil o částce 670 až 700 Kč. Podle nových informací by však mohla valorizace činit 700 až 1000 Kč. Vše se však bude odvíjet dle dat Českého statistického úřadu, který 10. února 2022 zveřejní, jaká byla míra inflace za leden 2023. Tato valorizace by pak mohla proběhnout dokonce už v červnu 2023, a nikoliv v červenci, jak se původně počítalo.

V loňském roce mimořádná valorizace během roku kromě té lednové proběhla hned dvakrát. Důvod je stále stejný, vysoká míra inflace a s ní spojená zákonná valorizace.

Čtěte také: Jaké změny přináší rok 2023 starobním důchodcům?

Jak se dozvíte o zvýšení důchodu?

Všichni příjemci důchodů by jako vždy měli dostat písemné oznámení do schránky o zvýšení důchodu běžnou listovní zásilkou, a to na adresu, kterou mají zaevidovanou u ČSSZ. Pro více informací na toto téma také můžete sledovat Finance.cz na Facebooku.

Jakých penzí se dotkne valorizace?

Valorizace se dotkne všech státem vyplácených důchodů. Týkat se tedy bude poživatelů

  • řádného starobního důchodu,
  • předčasného důchodu,
  • invalidního důchodu a i
  • pozůstalostních důchodů (vdovský, vdovecký, sirotčí).

Čtěte také: Jaký předčasný důchod očekávat v roce 2023?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 156 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY