Co dělat, když se v cizině zraníte bez cestovního pojištění

20.02.2023 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Vyjeli jste na hory bez cestovního pojištění a zlomili jste si nohu? Částečně se můžete spolehnout na evropskou kartičku pojištěnce od své zdravotní pojišťovny, ale někdy ani ta nestačí. Náklady na ošetření pak musíte zaplatit sami.

Cestovní pojištění by mělo být součástí každého výletu do zahraničí. Kryje vás totiž pro případy, kdy onemocníte, nebo se zraníte, případně způsobíte škodu někomu jinému. Každoročně ale na dovolenou vycestuje malé procento lidí, kteří si cestovní pojištění nesjednávají. Například proto, že zapomenou. Nebo si třeba řeknou, že je to jen jeden víkend na lyžích, nikdy se jim nic nestalo a budou opatrní. Vždy se přece na svahu chovali opatrně a zodpovědně. A lyžují už mnoho let, tak o tom něco vědí.

Jenže nehoda se nemusí stát jen vaším přičiněním. A nemoc si nevybírá. Co dělat, když se v zahraničí zraníte, ale nemáte cestovní pojištění?

Zdroj: Shutterstock

Spoléhat na EHIC…

Pokud jste sice v zahraničí, ale stále v rámci Evropy (což v případě zimní dovolené na horách s největší pravděpodobností jste), můžete se alespoň částečně spolehnout na váš Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), malou modrou kartičku, kterou předkládáte u lékařů všude v ČR.

Tuto kartičku byste správně měli vždy nosit u sebe. Pokud ji máte, opravňuje vás k využívání lékařské péče v takové podobě, v jaké na ni mají nárok obyvatelé daného státu. EHIC platí pro tyto země:

  • EU,
  • Norsko,
  • Island,
  • Švýcarsko,
  • Lichtenštejnsko.

Díky kartičce pojištěnce jste v dané zemi ve stejném postavení jako místní. Jinými slovy – co oni neplatí, vy také neplatíte. Co oni platí, platíte i vy. 

Tip: Co si pečlivě ohlídat u cestovního pojištění?

… nebo na vlastní peněženku

Ačkoli vás to alespoň částečně může zachránit, nedá se na takovou kartičku spoléhat plně. Na rozdíl od České republiky má řada okolních států zaveden systém veřejného a soukromého zdravotnictví. Soukromé je pochopitelně placené. A vy v pozici lyžaře se zlomenou nohou na svahu neovlivníte, zda vás odvezou do státní, nebo do soukromé nemocnice.

Pokud budete mít „smůlu“ a dostanete se do soukromé nemocnice, pravděpodobně si veškeré náklady budete muset zaplatit sami, ačkoli ve státní nemocnici byste za tytéž úkony neplatili.

Kromě toho také platí, že ne všechny zásahy mohou být pokryty díky kartičce pojištěnce. V některých státech mají řadu zásahů vyňatu ze zdravotního pojištění. A pro příklady nemusíme jít příliš daleko.

„Mezi ČR a SR je mezivládní dohoda o vzájemné úhradě zdravotních výloh svých občanů, nicméně nevztahuje se to na servis Horské služby. Zásah HS, zejména pokud jde o nasazení helikoptéry, stojí vždy stovky až tisíce eur, což by musel český občan nést sám, nemá-li cestovní pojištění,“ uvádí Eva Svobodová, tisková mluvčí Uniqa Pojišťovny.

Podobně to mají i další státy. Zásah horské služby, vyprošťování, transport helikoptérou, nasazení rolby či sněžného skútru, to vše mohou být věci, které nejsou kryty z místního zdravotního pojištění, a tudíž si je v případě, že je využijete, budete muset zaplatit sami. 

Tip: Vše o cestovním pojištění: Jak správně nastavit kvalitní ochranu na cestách?

Zachránit vás může i platební karta…

Pokud vlastníte nějakou vyšší řadu platebních karet, můžete mít štěstí v neštěstí. Takové karty totiž často mají cestovní pojištění jako součást balíčku služeb už v samotném základu. V takovém případě možná máte cestovní pojištění sjednané, aniž byste o tom věděli. Někdy se takové pojištění vztahuje i na vaše spolucestující, pokud s vámi žijí ve společné domácnosti. 

V takovém případě byste vše řešili přes banku, která by vás navedla na příslušnou asistenční službu a ta by s vámi řešila celou pojistnou událost.

Tip: Ochrání vás cestovní pojištění i proti selhání antikoncepce?

… nebo bilaterální dohoda

Poslední možnost, která vás může zachránit, je bilaterální dohoda. Pokud nemáte cestovní pojištění, zraníte se a nacházíte se v zemi, se kterou má Česká republika uzavřenou bilaterální dohodu, dostanete na základě EHIC kartičky alespoň neodkladnou péči. Ta je bezplatná. Tyto dohody máme aktuálně uzavřené s:

  • Makedonií, 
  • Srbskem,
  • Černou Horou
  • Tureckem.

Rozsah a kvalita neodkladné péče se ale opět můžou lišit podle jednotlivých zemí.

Za absenci pojištění už hrozí i pokuty

Kromě toho, že absence cestovního pojištění vás může vyjít hodně draho i jen kvůli zlomené noze, můžete navíc dostat pokutu. Některé státy totiž zavedly pro turisty povinnost mít cestovní pojištění. Jako příklad můžeme použít Itálii. Pokud se chystáte na hory do Itálie a plánujete lyžovat nebo jezdit na snowboardu, musíte mít sjednané pojištění odpovědnosti.

Přímo na místě má italská policie pravomoc vás zkontrolovat a vyžadovat, abyste jí doložili, že máte pojištění odpovědnosti opravdu sjednané. V opačném případě vám hrozí pokuta ve výši až 150 eur.

Tip: Zimní dovolená bez komerčního pojištění zdražila. Některé země vás ani nepřijmou

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ