Výdělky v předčasném důchodu jsou limitované, v řádném už ne

22.02.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Možnosti výdělku po odchodu na odpočinek se liší v závislosti na tom, jestli jste odešli do předčasného důchodu, nebo do klasického starobního důchodu. V prvním případě jsou vaše možnosti omezené, a to až do doby, než dosáhnete věku pro řádný odchod do starobního důchodu.

Abyste mohli odejít do starobního důchodu, musíte splnit několik podmínek. Tou první je potřebná doba pojištění, která činí 35 let. V případě předčasného důchodu je to alespoň 30 let.

Druhou podmínkou je důchodový věk, který se v současné době posouvá až na 65 let, což platí pro lidi narozené po roce 1971. Pro starší se věk odchodu do důchodu odvíjí od roku narození a u žen také od počtu vychovaných dětí. 

Zdroj: Shutterstock

Odchod do starobního důchodu

Pokud nechcete čekat až na řádný termín odchodu do starobního důchodu, můžete využít možnosti tzv. předčasného důchodu.

Předčasný důchod vám umožní odejít do důchodu až 5 let před řádným termínem. Pro odchod do předčasného důchodu platí tato pravidla:

  • osoby, které mají nárok na odchod do důchodu dříve než v 63 letech, mohou odejít do předčasného důchodu nejdříve 3 roky před dosažením důchodového věku,
  • osoby, které mají nárok na odchod do starobního důchodu v 63 letech a později, mohou odejít do předčasného důchodu nejdříve 5 let před dosažením důchodového věku a zároveň nejdříve v 60 letech.

Tip: Kalkulačka důchodového věku

Někomu se předčasný důchod může vyplatit

Standardně platí, že odchodem do předčasného důchodu si výplatu starobního důchodu trvale krátíte. I tak se to ale řadě lidí může vyplatit.

Například díky mimořádné valorizaci důchodů v roce 2022 se mnoha lidem v předdůchodovém věku vyplatilo odejít do předčasného důchodu ještě v roce 2022, ačkoli šlo právě o předčasný důchod. Dostali tak díky tomu paradoxně vyšší důchod, než kdyby odešli letos v řádném termínu do starobního důchodu. Co se ale týče přivýdělků, ty jsou v předčasném důchodu omezené.

Přivýdělek ano, ale jen do limitu

Přivýdělek v předčasném důchodu není zakázaný. Má ale většinou své limity. Vydělávat můžete jen do té míry, aby vám vaše výdělky nezakládaly účast na sociálním pojištění. To jsou v zásadě tři možnosti:

  • dohoda o provedení práce s měsíčním výdělkem do 10 000 Kč,
  • dohoda o pracovní činnosti s měsíčním výdělkem do 4000 Kč,
  • samostatná výdělečná činnost s výdělkem do 96 777 Kč za celý rok 2023.

Další možností jsou pak pasivní příjmy, ze kterých se sociální pojištění neodvádí. Tyto příjmy omezené nejsou, takže například z pronájmu nemovitosti můžete mít příjem v neomezené výši.

Tip: Jak se liší předčasný důchod v roce 2023?

Co když limit překročíte?

Uvedený limit pro výdělky v předčasném důchodu pro vás platí po celou dobu, co v předčasném důchodu jste. Tedy dokud nedosáhnete věku pro odchod do řádného starobního důchodu.

Pokud byste v rámci předčasného důchodu tyto výdělky překročili, musíte to nahlásit na České správě sociálního zabezpečení a ta vám přestane předčasný důchod vyplácet. A to do doby, než vaše výdělky zase klesnou pod uvedené limity. O pozastavení výplaty předčasného důchodu můžete také sami požádat, pokud si v rámci předčasného důchodu chcete přivydělávat více.

Jakmile dosáhnete věku, ve kterém byste odešli do důchodu v řádném termínu, pravidla se mění.

Tip: Jaký předčasný důchod očekávat v roce 2023?

Výdělky ve starobním důchodu

Jakmile překročíte věkovou hranici pro odchod do starobního důchodu v řádném termínu, pravidla se pro vás mění. Výše uvedené limity už pro vás neplatí. 

Ve starobním důchodu už žádná omezení pro výdělky nejsou. Můžete si tedy přivydělávat na jakýkoli typ smlouvy, jakoukoli formou, i na živnost. Výše výdělků není omezená a záleží jen na vás, nakolik budete chtít ve starobním důchodu ještě pracovat.

Tip: Předčasný odchod do penze: Vyplatí se víc předčasný důchod, nebo předdůchod?

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY