Kdo neplatí daň z příjmů během roku, a přitom má nárok na daňový přeplatek

27.02.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Někteří zaměstnanci během roku 2023 nezaplatili nic na dani z příjmů fyzických osob, dokonce ještě v jednotlivých výplatách dostávali daňový bonus, a přitom po provedení ročního zúčtování daně obdrží daňový přeplatek. Jak je to možné? Podívejme se na praktický příklad.

Zaměstnanci je během roku z jeho hrubé mzdy odváděná daň z příjmů. V případě, že je vypočtená daň z příjmů nižší než uplatňované daňové zvýhodnění na děti, na dani z příjmů se nic neplatí, a ještě se dostává měsíční daňový bonus.

Zdroj: Depositphotos

Praktický příklad

Zaměstnankyně Denisa měla v roce 2023 hrubou mzdu 31 000 Kč a při výpočtu čisté mzdy uplatňovala daňové zvýhodnění na dvě děti. Na první dítě 1267 Kč a na druhé 1860 Kč. Měsíční částka daňového zvýhodnění činila tedy 3127 Kč (1267 Kč + 1860 Kč). Paní Denisa měla tedy nárok na daňový bonus, o který měla vyšší čistou mzdu.

 

Položka

Částka

Hrubá mzda

31 000 Kč

Daň z příjmů

4650 Kč (31 000 Kč × 15 %)

Sleva na poplatníka

2570 Kč

Daň z příjmů po slevě

2080 Kč (4650 Kč − 2570 Kč)

Daňové zvýhodnění na dvě děti

3127 Kč (1267 Kč + 1860 Kč)

Daňový bonus

1047 Kč (3127 Kč − 2080 Kč)

 

Daňové odpočty a školkovné

Při výpočtu měsíční zálohové daně z příjmů nelze uplatňovat daňové odpočty (např. vklady na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění či úroky u hypotéky). Všechny nezdanitelné položky při splnění podmínek uvedených v § 15 zákona o daních z příjmů se uplatní až v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání. Až za celý rok je rovněž možné uplatnit některé daňové slevy, např. školkovné nebo slevu na manželku (manžela).

Příští rok (za rok 2024) již školkovné neuplatníte, protože tato sleva byla zrušena.

Tip: Přečtěte si podrobně, jak na daňové slevy na děti a školkovné

Měsíční daňové bonusy versus roční daňový bonus

Zaměstnanci, kteří během roku neplatí žádnou daň z příjmů, a ještě k tomu čerpají daňový bonus, se však v některých případech mylně domnívají, že využití těchto legislativních výhod pro ně nemá žádnou cenu, protože přece již žádnou daň neplatí. Nemusí tomu tak být.

Při uplatnění daňových odpočtů nebo ročních daňových slev může totiž vzniknout nárok na vyšší roční daňový bonus, než činí součet čerpaných jednotlivých měsíčních daňových bonusů během roku. V takovém případě vznikne po provedeném ročním zúčtování daně nárok na daňový přeplatek, který se obdrží ve výplatě právě po provedeném ročním zúčtování daně. Mzdové účetní je potřeba včas doručit všechny doklady opravňující k čerpání daňových odpočtů nebo ročních daňových slev.

Přeplatek dostanete i při nulové dani

Paní Denisa během roku 2023 obdržela na měsíčních daňových bonusech 10 564 Kč. V některých měsících měla hrubou mzdu z důvodu odměny vyšší než 31 000 Kč, proto souhrnná částka daňového bonusu je o něco nižší než 12 564 Kč, což je dvanáctinásobek částky vypočtené v předchozím příkladu ve výši 1047 Kč.

Vzhledem k tomu, že paní Denisa neplatila žádnou daň z příjmů, nesprávně se domnívá, že zaplacené školkovné ve výši 12 000 Kč jí již nemůže snížit daň z příjmů. Není tomu tak. Když uplatní ve mzdové účtárně svého zaměstnavatele nárok na školkovné ve výši 12 000 Kč a doloží ho příslušným potvrzením od školky, bude mít nárok na roční daňový bonus zvýšený o tuto částku. Z důvodu čerpání školkovného vznikne paní Denise nárok na daňový přeplatek právě ve výši 12 000 Kč. Pro zjednodušení v tomto příkladu nezohledňujeme odlišné zaokrouhlování daňového základu během roku a následně za celý rok v ročním zúčtování daně.

Uplatnění školkovného se tedy paní Denise rozhodně vyplatí, neboť obdrží přeplatek ve výši 12 000 Kč.


Čtěte také: Daňové slevy 2024: co si uplatníte letos a co až příští rok?

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DANĚ