Kdy si vyberete starou dovolenou i bez schválení zaměstnavatelem?

07.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nevybrali jste si loňskou dovolenou? Letos si ve druhé polovině roku o jejím čerpání můžete rozhodnout sami, stačí to jen dát vědět zaměstnavateli dva týdny dopředu.

Když plánujete dovolenou a jste zaměstnanec, standardně musíte u svého zaměstnavatele o dovolenou požádat. Uvedete konkrétní datum plánované dovolené a zaměstnavatel vám toto datum musí schválit. Teprve poté můžete na dovolenou odjet.

Standardně má také zaměstnavatel právo vám určit, kdy budete dovolenou čerpat, ačkoli i on musí dodržet určité podmínky. Například vám nesmí dovolenou rozplánovat po malých částech, ale alespoň jedna z jeho určených dovolených musí být v délce 14 dnů.

Tip: Co s nevyčerpanou dovolenou na sklonku roku 2022? Kdy ji lze převést do budoucna a kdy ne?

Zdroj: Depositphotos

Sestavování plánu dovolených

V řadě podniků zaměstnavatel sestavuje plán dovolených, který je výsledkem domluvy jeho i daných zaměstnanců a který se vytváří tak, aby se všichni stihli postupně v čerpání dovolené vystřídat a v rámci možností byli spokojení.

Ne vždy ale vše funguje dobře. Někde nemusí být se zaměstnavatelem řeč, jinde třeba někteří zaměstnanci s dovolenou vyčkávají a nepospíchají na její vybrání.

Jsou však situace, kdy o dovolenou nemusíte žádat, ale jen zaměstnavateli oznámíte, že ji budete čerpat.

Tip: 8 otázek, jak čerpat dovolenou

Nevyčerpaná dovolená z předchozího roku

Takovým případem je nevyčerpaná dovolená z předchozího roku. Podle zákoníku práce by vám zaměstnavatel měl umožnit čerpat dovolenou v tom roce, ve kterém vám na ni vznikl nárok. Tedy měl by vám umožnit čerpat dovolenou za rok 2022 ještě v tom stejném roce.

Pokud vám to neumožní, nebo jste si ji sami aktivně nevybrali, převádí se vám do následujícího roku. Tedy dovolená, kterou jste si nevyčerpali v roce 2022, se vám převedla do roku 2023. A pokud si ji nevyberete do 30. června 2023, nebo se na vybrání dovolené se zaměstnavatelem nedomluvíte, můžete si od 1. července sami určit, kdy si dovolenou vezmete, a stačí to zaměstnavateli jen oznámit.

Tip: Zaměstnavatel chce koncem roku celozávodní dovolenou. Ale co když nějaký zaměstnanec už žádnou nemá?

Jak to funguje?

Pokud si do 30. června 2023 nevyčerpáte dovolenou z roku 2022, můžete od 1. července 2023 zaměstnavateli pouze oznámit, kdy si dovolenou berete, a následně na ni nastoupit. Zaměstnavatel už vám ji nemusí schvalovat. Respektive ani nemůže, protože právo určit si dovolenou přešlo na vás.

Musíte jen splnit podmínku, že to zaměstnavateli dáte vědět alespoň se 14denním předstihem. V praxi by to tedy mohlo vypadat tak, že 1. července zaměstnavateli oznámíte, že si od 15. července berete dovolenou. 

V takové chvíli už nezáleží na tom, jestli zaměstnavateli bude vyhovovat termín vaší dovolené, případně jestli mu to nějak nabourá plánovaný rozvrh dovolených. Musí se zařídit sám a najít za vás po dobu dovolené náhradu. Za dovolenou vás navíc nesmí nijak postihovat. 

Tip: Proč se nebát o nevyčerpanou dovolenou? Kdy dostane zaměstnanec dovolenou, kterou nestihl vyčerpat?

Neplatí to pro celou dovolenou

Pouze zdůrazněme, že taková pravidla platí pouze pro dovolenou, kterou jste si nestihli vybrat v roce 2022. Pokud vám zbylo například 10 dní dovolené, platí to pro těchto 10 dní. V případě, že byste si letos chtěli vybrat 14 dní dovolené, musíte u zbylých 4 dnů postupovat standardním způsobem. Tedy požádat a vyčkat, zda vám tyto čtyři dny zaměstnavatel schválí.

A dodejme ještě, že převedenou dovolenou z roku 2022 byste si měli vybrat do konce roku 2023. Není možné určit si vybrání této dovolené až na rok 2024. Zákon vám dává možnost určit si její čerpání sami, ale od 1. července do konce téhož roku.

Tip: 5 otázek ohledně čerpání dovolené

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel