Pokud Ústavní soud zruší důchodovou novelu o červnové valorizaci, budou důchody vypláceny zpětně. Jaký by byl ten váš?

13.09.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vláda na jaře prosadila ve zrychleném legislativním procesu novou podobu valorizace důchodů od června 2023. Opozice postup napadla u Ústavního soudu. Jaký by byl váš důchod, jestliže by Ústavní soud označil důchodovou novelu za protiústavní? A jak by probíhal doplatek důchodů? V jaké fázi rozhodování je Ústavní soud?

Český statistický úřad (ČSÚ) v pátek 10. února zveřejnil data o inflaci za leden, která byla klíčová pro výpočet mimořádné valorizace důchodů. Vysoká inflace zaskočila Ministerstvo práce a sociálních věcí, protože ještě v polovině ledna očekávalo nárůst průměrného důchodu o 700 Kč až 1000 Kč. Na základě dat o inflaci ovšem vyšlo, že by průměrný důchod rostl přibližně dvojnásobně oproti plánu. Pak by ovšem dopad mimořádné valorizace na státní rozpočet byl v desítkách miliard korun.

Vládní novela zpomalila valorizaci, ale opozice ji napadla u Ústavního soudu

Z výše zmíněných důvodů se vládní strany dohodly na tom, že červnovou valorizaci sníží pomocí novely. Ta byla schválena spěšně ve stavu legislativní nouze.

Opozice se rozhodla novelu napadnout u Ústavního soudu kvůli zpětné platnosti zákona a také kvůli způsobu parlamentního schvalování ve stavu legislativní nouze. Vládní strany ovšem postup hájí tím, že chtěly zabránit hrozbě značných hospodářských škod.

Mimořádná valorizace v červnu má formu příspěvku do konce roku 2023

Podle vládní novely základní výměra důchodu zůstává ve výši 4040 Kč, jak je tomu od začátku roku.

Procentní výměra se od června zvýšila o 2,3 % a o pevnou částku ve výši 400 Kč. Průměrný důchod se tak zvýšil o 755 Kč na 20 216 Kč.

Navýšení procentní výměry o 2,3 % a o pevnou částku 400 Kč se týká i důchodů přiznaných v roce 2023 včetně těch, které budou přiznány v období po mimořádné valorizaci, tj. od 1. 6. 2023 do 31. 12. 2023.

Červnová mimořádná valorizace má formu mimořádného příspěvku a letošní inflaci zohlední až lednová valorizace. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už vyhlásil, že vládě navrhne na základě dat o inflaci a reálných mzdách (které ovšem nerostou, takže budou mít nulový vliv) růst důchodu pro všechny o 360 korun v pevné základní částce, procentní výměra se zvyšovat nebude

Jak by se vám zvýšil důchod, jestliže by Ústavní soud označil novelu za protiústavní?

Podle předcházející zákonné úpravy pro mimořádné valorizace měl průměrný důchod vzrůst o 1770 Kč, čemuž odpovídá růst procentní výměry důchodů o 11,5 %.

Průměrný důchod se tak měl zvýšit na 21 231 Kč.

Pokud by Ústavní soud zrušil novelu zákona o důchodech, měl by stát každému starobnímu důchodci doplácet tisíce korun.

Tip: Vypočítejte si, o kolik by se vám mohl zvýšit důchod od června 2023, jestliže by Ústavní soud označil novelu jako protiústavní

Valorizace důchodů

Zdroj: Shutterstock

Jaký dopad by mělo zamítnutí vládní novely na státní rozpočet?

Při valorizaci v průměrné výši 755 Kč měsíčně letos státní výdaje na důchody vzrostou přibližně o 15 miliard korun.

Jestliže by Ústavní soud označil vládní novelu jako protiústavní (a procentní výměra by vzrostla o 11,5 %), podle MPSV by letos vzrostly výdaje státního rozpočtu o téměř 35 miliard korun. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už dříve prohlásil, že v případě zrušení novely by se příští rok výdaje na důchody zvýšily o dalších 58,8 miliardy korun.

Tip: Nevíte, jaký budete mít důchod? Vypočítejte si výši důchodu v naší kalkulačce

Mimořádná valorizace v červnu ovlivnila 3,5 milionu občanů ČR

Mimořádná valorizace se dotkla všech lidí, kteří pobírají nějakou formu státního důchodu, tedy téměř 3,5 milionu občanů ČR.

  • starobní důchody (včetně předčasných důchodů)
  • invalidní důchody
  • pozůstalostní důchody (sirotčí, vdovské i vdovecké)

O zvýšení důchodů není třeba žádat. Jestliže se vám důchod nezvýšil, kontaktujte ČSSZ. Nerostly jedině předdůchody, protože se nejedná o státní penze, ale peníze vyplácené z vlastních naspořených prostředků.

Kdy bude rozhodnuto o přípustnosti důchodové novely?

Zatím nelze odhadnout, jak dlouho Ústavnímu soudu potrvá vynesení rozhodnutí.

U stížnosti na důchodovou novelu se jedná o plenární rozhodování, tedy podnět posuzují všichni ústavní soudci. Stížnost byla na Ústavní soud podána poslanci hnutí ANO v květnu, průměrně trvá rozhodování 9 měsíců.

Tisková mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi pro Finance.cz uvedla: „Porady pléna jsou neveřejné, což platí i pro mě jako tiskovou mluvčí, proto do konkrétní fáze projednávání nevidím. Termín rozhodnutí bohužel také nemohu předvídat.“

Tip: Důchodová kalkulačka 2023: kdy půjdete do důchodu?

Jestliže Ústavní soud zruší důchodovou novelu, budou dopláceny důchody?

Pokud by Ústavní soud zrušil důchodovou novelu, důchody by byly zpětně vypláceny. Jestliže by Ústavní soud rozhodl až v roce 2024, což vzhledem k obvyklé 9měsíční délce jednání není vyloučené, mělo by rozhodnutí dopad také na řádnou lednovou valorizaci.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 106 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY