Jak vybírat tepelná čerpadla, fotovoltaiku a jejich dodavatele

15.02.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Podle čeho se řídit při výběru nového tepelného čerpadla a fotovoltaiky? Zástupci Asociace pro využití tepelných čerpadel (AVTČ) a Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT) připravili desatera rad pro spotřebitele. 

Desatera informují spotřebitele, jak rozpoznat, které tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika pro ně bude nejvhodnější, a na co si dát pozor při výběru správného dodavatele pro jejich instalaci.

Na tepelná čerpadla i fotovoltaiku mohou spotřebitelé čerpat dotace v rámci programu Nová zelená úsporám.

Jak vybrat tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku?

Zdroj: Depositphotos

Do jakých domů se hodí tepelné čerpadlo?

Při výběru tepelného čerpadla je především nutné vzít v potaz, pro jaký typ domu by mělo sloužit.

Nízkoteplotní čerpadlo se nejvíce hodí do novostaveb s podlahovým vytápěním, ale i do starších domů, kde se vytápí rovněž podlahovým topením. Nezáleží ani na velikosti domu.

Také je vhodné do domu s nízkoteplotními radiátory s maximální teplotou do 55 °C.

Naopak u starších domů se starší otopnou soustavou (radiátory) je vhodnější zvolit vysokoteplotní čerpadlo.

Pro domácnosti, které bydlí v nových pasivních domech s novým plynovým kondenzačním kotlem, kde jsou nízké tepelné ztráty, nejsou tepelná čerpadla příliš vhodná.

Tip: Jak je to se zárukou na tepelné čerpadlo?

Jak vybrat správného dodavatele tepelného čerpadla?

Spotřebitel by si měl nejdříve vyhledat informace o firmě a její historii. Součástí je i ověření případných recenzí o dodavateli na internetu. Některé firmy mohou spotřebitelům nabídnout ukázku tepelných čerpadel ve svém showroomu, kde vysvětlují jejich fungování.

Nezbytným krokem je také příprava technických parametrů o domu, kam má být tepelné čerpadlo nainstalováno, jedině na základě těchto informací může dodavatel posoudit, která varianta je pro konkrétního spotřebitele vhodná.

Pro to, aby spotřebitelé nenaletěli podvodníkům, je dobré vybírat pouze z prověřených firem, které sdružuje Asociace pro využití tepelných čerpadel (AVTČ).

Jak postupovat při výběru fotovoltaiky?

Nejprve je důležité, aby spotřebitel věděl, z jakého důvodu si chce fotovoltaiku pořídit. Důvodem může být úspora elektrické energie, ohřev vody, úplná nezávislost na elektrické síti apod.

Pro správný výběr fotovoltaiky nestačí vědět, jakou má spotřebitel aktuální spotřebu energie, ale je potřeba odhad spotřeby elektřiny také do budoucna (provoz klimatizace v budoucnu, pořízení elektromobilu…).

Na základě toho mu může dodavatel poradit, jaký typ fotovoltaiky je pro spotřebitele ten vhodný. Stejně jako při výběru čerpadla je nutné detailně ověřit dodavatele. Ty ověřené lze nalézt na webových stránkách programu Nová zelená úsporám.

Současně si lze pořídit i baterii, díky níž lze využívat energii i v momentě, kdy fotovoltaika zrovna elektřinu nevyrábí. Nejde ale o nutnou součást systému.

Dejte si pozor na přiměřenou výši záloh

První záloha, která je součástí podpisu smlouvy, by neměla překročit 40 % z ceny instalace fotovoltaiky. Druhá záloha se pohybuje ve výši 50 % – 70 % a je splatná po získání smlouvy o připojení se k síti a začátku montáže.

Zbytek z celkové ceny je hrazen až po dokončení instalace fotovoltaické elektrárny. Pro financování fotovoltaiky lze čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám. Někteří dodavatelé nabízí také možnost sjednání spotřebitelského úvěru.

„Počty žádostí o dotaci na instalaci fotovoltaiky na rodinných a bytových domech, včetně budov veřejného sektoru, stále intenzivně rostou, stejně tak i zájem o instalace tepelných čerpadel. Velmi vítáme zodpovědný přístup, který přichází z oboru. Nastavení transparentních pravidel a doporučení zákazníkům, jak si vybrat kvalitní technologii a dodavatele, jsou pro nás vítanou pomocí domácnostem,“ sdělil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Vývoj zájmu o tepelná čerpadla a fotovoltaiku napříč roky 2019–2022

Rok

Tepelná čerpadla

Fotovoltaika

počet ks

nový instalovaný výkon připojený do sítě (kWp)

2019

23 047

25 000

2020

24 124

51 000

2021

30 165

62 000

2022

víc než 50 000

289 000

Zdroj: Nová zelená úsporám


Čtěte také:

Nízkopříjmové domácnosti mohou čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám Light, jak na to?

Jak je to s pojištěním tepelného čerpadla nebo solárních panelů?

Jaká je návratnost tepelných čerpadel a jak je to s jejich dostupností?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ