Co vám hrozí, když jezdíte autem s propadlou STK?

29.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zastaví vás policejní hlídka a zjistí, že nemáte platnou STK. Možná jste o tom věděli, možná jste zapomněli, že už je čas na novou technickou kontrolu. Co vám hrozí?

Že nám v autě dochází benzin, nafta nebo elektřina, si všimneme velmi rychle, rozsvítí se příslušná kontrolka. Že ale vozu propadla platná technická prohlídka, toho si tak snadno a rychle všimnout nemusíme. Jízdu s propadlou STK může odhalit třeba až policejní kontrola. A to už je pozdě.

Zdroj: Depositphotos

Tip: Co dělat, když jste si koupili ojeté auto. Jak ho přepsat na sebe?

Jak často musíte na technickou?

Zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích stanovuje, že na technickou kontrolu musíte s novým autem po 4 letech a následně pak každé dva roky:


§40a zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích:

Provozovatel silničního vozidla, které před zápisem do registru silničních vozidel nebylo registrováno v jiném státě, přistaví silniční vozidlo k pravidelné technické prohlídce ve lhůtě 4 let ode dne zápisu vozidla do registru silničních vozidel a poté pravidelně ve lhůtě 2 let ode dne provedení předchozí pravidelné technické prohlídky, jde-li o silniční vozidlo kategorie 
a) M1, N1 nebo O2 s výjimkou vozidla uvedeného v odstavci 2 písm. a), 
b) O1 s výjimkou vozidla uvedeného v odstavci 3 písm. a), nebo 
c) Z konstrukčně určené k pohybu na sněhu nebo ledu s výjimkou vozidla uvedeného v odstavci 2 písm. a).


Nesmí přitom dojít k tomu, že předešlá technická prohlídka vám již propadla a novou technickou prohlídkou jste zatím neprošli. Respektive dojít k takové situaci může, ale po dobu, než vaše auto získá novou technickou prohlídku, s ním nesmíte vyjet na pozemní komunikaci. Na technickou kontrolu byste auto správně měli nechat odtáhnout.

Tip: Co dělat při registraci nového auta

Jen prošlá technická? Pokuta je menší

Pokud vás zastaví silniční policejní kontrola a zjistí, že máte propadlou technickou prohlídku, pravděpodobně se to bez pokuty neobejde. V závislosti na míře prohřešku ale může být pokuta nižší, či vyšší.

Když máte technickou prohlídku propadlou o pár dnů a je evidentní, že vozidlo není ve špatném stavu, například se jedná o nové auto, které mělo jít na technickou kontrolu poprvé po 4 letech, možná vyváznete s menší pokutou jen za přestupek. Ta se pohybuje v rozmezí 1500–2500 Kč a je možné ji vyřešit na místě blokovou pokutou.

Tip: 6 věcí, které možná nevíte o havarijním pojištění

Vozidlo v havarijním stavu? Máte průšvih

Mnohem horší situace nastává, když vás policejní hlídka chytí bez technické kontroly a navíc vaše vozidlo nevypadá, že je úplně v pořádku. Do roku 2018 uváděla příslušná vyhláška celkem 16 závad, na základě kterých je vozidlo nezpůsobilé k jízdě. Následná nahrazující vyhláška už tyto závady nezmiňuje. Aktuálně tak chybí výčet závad, které činí vozidlo nezpůsobilým, v praxi to ale znamená, že je jich mnohem více než původních 16.

Namátkou můžeme uvést, v jakém případě policejní hlídka pravděpodobně usoudí, že vaše vozidlo není způsobilé pro provoz na pozemní komunikaci:

  • nesvítí vám světla (potkávací, obrysová, brzdová),
  • není možné přepnout dálková světla na potkávací,
  • máte prasklé nebo poškozené čelní sklo,
  • uniká vám palivo či olej,
  • máte nižší než povolenou minimální hloubku dezénu u pneumatik.

V takových, ale i v řadě dalších případů usoudí hlídka, že vaše vozidlo není způsobilé pro provoz na pozemních komunikacích. Absence technické kontroly pak znamená, že jde o průšvih. A dostanete mnohem vyšší pokutu. Ta může být až 10 000 Kč a navrch vám hrozí i zákaz řízení na několik měsíců. 

Tip: Nedokončený převod registrace auta je riziko. Kdo zaplatí za odstranění a uskladnění vozidla po odtahu?

Způsobili jste nehodu? Zaplatíte ji ze svého

Asi nejhorší situace, která se může stát. Jedete s vozidlem, které nemá platnou technickou prohlídku, a dojde k nehodě, kterou jste zavinili vy.

V takové chvíli nezáleží na tom, jestli jste zapomněli, že je vaše STK propadlá, nebo jste tak jezdili úmyslně, případně jste zrovna jeli na stanici technické kontroly situaci napravit. Podle zákona jste s takovým vozidlem neměli na silnici vůbec vyrazit. Podobně se na situaci může dívat i pojišťovna, až budete potřebovat uplatnit pojistné plnění z povinného ručení. Pokud pojišťovna usoudí, že vaše vozidlo navíc nebylo způsobilé k provozu na pozemních komunikacích, může vám pojistné plnění zamítnout. Pak budete muset veškerou škodu zaplatit sami. 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel