V čem nejčastěji chybujeme při podávání daňového přiznání?

16.03.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Podáváte daňové přiznání? Každoročně se vyskytuje řada chyb, které poplatníci v souvislosti s podáváním daňového přiznání dělají. Finanční správa proto pravidelně vydává souhrn pochybení, kterých je nutné se vyvarovat.

Standardní lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2022 je stanovena na pondělí 3. dubna 2023. Běžně to bývá do konce března, ale letos vychází konec března na víkend, a tudíž se datum posouvá na nejbližší pracovní den.

Pokud budete daňové přiznání podávat elektronicky, máte lhůtu prodlouženou až do úterý 2. května 2023. A v případě, že využíváte služeb daňového poradce, máte termín odevzdání prodloužený až do pondělí 3. července 2023. 

Zdroj: Depositphotos

Často uplatňujeme nesprávné odpočty

Při vyplňování daňového přiznání si často nejsme jisti tím, na jaké slevy na dani máme nárok, jaké odečitatelné položky si můžeme odečíst a jak je uplatnit. Finanční správa pak upozorňuje na to, že lidé často uplatňují i ty odpočty, na které nemají nárok.

Tip: Po aktivaci automaticky zřízené datové schránky musí podnikatelé podat daňové přiznání pouze elektronicky

Školkovné ano, ale jen v doložené výši

Nejčastěji lidé chybují ve školkovném. Výše školkovného za rok 2022 je sice 16 200 Kč, ale neznamená to, že na tuto částku mají nárok všichni, kteří dítě umístili do předškolního zařízení. Nárok máte správně jen na částku, kterou jste opravdu zaplatili. A kterou doložíte. Pokud jste za školku zaplatili například 10 000 Kč, nemůžete si v daňovém přiznání uplatnit slevu ve výši 16 200 Kč.

Sleva na dítě ano, ale ne pro oba rodiče

Slevu na vyživované dítě můžete uplatnit v případě, že žijete se svými vyživovanými dětmi v jedné domácnosti. Tuto slevu ale může uplatnit pouze jeden rodič, nikoli oba dva.

Finanční správa se ale setkává právě s tím, že slevu si uplatňují oba rodiče s argumentem, že oba žijí s dětmi ve společné domácnosti. Musíte se tedy doma domluvit, kdo z vás si slevu uplatní. 

Tip: Kdy nemusí zaměstnanci s dalšími příjmy podávat daňové přiznání?

Chybně uplatněné slevy na manžela či manželku

Dochází také k nesprávnému uplatňování slev na manžela či manželku. Uplatnit si můžete daňovou slevu ve výši 24 840 Kč za rok, a pokud je manžel či manželka ZTP/P, můžete si uplatnit dvojnásobek, tedy 49 680 Kč.

Podmínkou ale je, aby daný manžel či daná manželka neměli v uplynulém roce příjmy nad 68 000 Kč. Pokud mají příjmy vyšší, nárok nevzniká.

Finanční úřad se u této daňové slevy často setkává s tím, že lidé nezahrnou některé příjmy do příjmu manžela či manželky. Typicky se jedná o nemocenské dávky, podporu v nezaměstnanosti a mateřskou.

Odečtení úroků i pro nemajitele?

U nezdanitelných částí daně zase dochází k tomu, že například odpočet úroků z hypotéky na bydlení si uplatňuje člověk, který není vlastníkem dané nemovitosti. Případně bývá problém i s tím, že nemovitost není používána k trvalému bydlení, ale jen k rekreaci nebo k nájemnímu bydlení. V takovém případě ale nárok na odečtení úroků z hypotéky od základu daně nemáte.

Tip: Které příjmy byste měli uvést do daňového přiznání, abyste se vyhnuli nepříjemnostem ze strany finančáku?

Chybně zadaná žádost o přeplatek

Pokud vám po vyplnění daňového přiznání vznikne přeplatek, máte nárok nechat si ho vyplatit. V takovém případě ale musíte vyplnit nejen samotné daňové přiznání, ale i žádost o vrácení přeplatku. Ta je na konci daňového přiznání, a pokud ji nevyplníte, nemůže k vrácení přeplatku dojít. 

Je také dobré vědět, že žádosti o vrácení přeplatku se začínají zpracovávat až po uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání, tedy po 3. dubnu. Nezáleží na tom, jestli jste daňové přiznání podali už v lednu, nebo na poslední chvíli.

Jak pracovat s kompenzačním bonusem a covidovými podporami?

Ještě i v loňském roce bylo možné žádat o kompenzační bonus a další covidové podpory. Lidé ale někdy nevědí, jak s těmito podporami naložit v daňovém přiznání. Uvádíme proto následující:

  • kompenzační bonus není zdanitelný příjem, neuvádíte ho tedy do daňového přiznání, ale počítá se do vlastního příjmu manžela či manželky,
  • ošetřovné pro OSVČ není zdanitelný příjem, neuvádíte ho tedy do daňového přiznání, ale počítá se do vlastního příjmu manžela či manželky,
  • jednorázový příspěvek důchodcům není zdanitelný příjem, neuvádíte ho tedy do daňového přiznání a nepočítá se ani do vlastního příjmu manžela či manželky.

Tip: Limit pro povinnost podat daňové přiznání se od roku 2023 výrazně navýší

Podáváte papírově? Pozor na podpis

A na závěr právě onen podpisový evergreen. Pokud patříte mezi ty, kteří ještě letos podávají daňové přiznání papírově, nezapomeňte ho podepsat. Zní to možná hloupě a banálně, ale finanční úřady každoročně obdrží řadu nepodepsaných daňových přiznání. Takové ale bohužel nelze zpracovat.

Tip: Mít datovou schránku a nepodávat přes ni daňové přiznání? Jen když není aktivní

 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ