Jak správně skladovat zimní a letní pneumatiky mezi sezonami

24.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Přezouváte auto na letní gumy? Nezapomeňte ty zimní správně uskladnit, aby vás na podzim nepřekvapil zpuchřelý kus gumy, který nebudete moci použít.

Sezona používání zimních pneumatik na autech se chýlí ke konci. Zimní kola tak zamíří do garáží nebo sklepů. Špatná forma uskladnění ale může mít za následek, že na podzim nebudete mít do čeho přezout. Pozor si dejte na různé deformace, zpuchření či další defekty pneumatik.

Zdroj: Pixabay

Jak naložit s pneumatikami bez ráfku?

Pokud neskladujete celá kola, ale jen samotné svléknuté pneumatiky, doporučuje se umístit je do speciálního stojanu. Naopak pouhé pohození je může deformovat.

Pokud speciální stojan nemáte, doporučuje se položit pneumatiky na zem vedle sebe nastojato, nikoli naležato. Zhruba jednou za měsíc je také pootočte o čtvrt otáčky. Pokud na otáčení zapomenete, mohou se pneumatiky do podzimu zdeformovat a nebudou použitelné.

Tip: Je už čas přezout auto na letní pneumatiky?

Pneumatiky s ráfkem můžete skladovat i na sobě

U pneumatik s ráfkem platí, že je můžete skladovat i na sobě, naležato. Jen se pak doporučuje kola v průběhu času prohazovat, aby to spodní neneslo zátěž zbylých tří po celou dobu uskladnění. Ideální je zavěšení pneumatik na vodorovnou tyč, ale pokud ji nemáte kam umístit, vyskládání na sebe postačí, budete-li kola pravidelně prohazovat.

Tip: Kdy je vhodná doba pro přezutí a výměnu pneumatik

Zvolte čisté a suché temné místo 

Pneumatiky nepotřebují při uskladnění speciální podmínky. To však neznamená, že je můžete pohodit, kde je zrovna místo.

Při uskladnění volte ideálně suché, chladné a tmavé místo. Přítomnost UV záření totiž urychluje stárnutí pneumatik, jejich tvrdnutí a vytváření prasklin. Ideální teplota je pod 15 stupňů. 

Neskladujte je proto pohozené venku, ale uložte je například do garáže. Pokud ale na daném místě skladujete také benzín či olej a hrozí, že by tyto látky mohly vytéct a dostat se až k pneumatikám, raději zvolte jiné místo. Případně zajistěte obojí tak, aby tekutiny nemohly vytéct a pneumatiky poškodit.

Tip: Kolik stojí povinné ručení?

Znečištěné pneumatiky do sklepa?

Správně byste pneumatiky měli před uskladněním očistit. To znamená vzít teplou mýdlovou vodu, hadřík nebo houbičku na nádobí a zbavit pneumatiky kamínků a především nečistot.

Vyhněte se při čištění používání ostrých předmětů, jako jsou kartáče či nožíky, například při odstraňování kamínků. Nepoužívejte ani vysokotlakovou trysku. Tyto metody mohou pneumatiky naopak poškodit.

Tip: Tipy, jak ušetřit na povinném ručení

Pneumatiky zakonzervujte

Čisté pneumatiky můžete tzv. zakonzervovat. To znamená, že použijete speciální sprej nebo pastu, kterou aplikujete na pneumatiky, čímž zabráníte puchření. Životnost pneumatiky se tím prodlouží a nehrozí vám, že na podzim najdete pneumatiku zpuchřelou a na vyhození.

Tip: Za jakých okolností můžete zrušit povinné ručení?

Vpředu, nebo vzadu? Není to jedno

Je také dobré mít přehled o tom, na kterém kole na autě pneumatika sloužila. Ještě před uskladněním si proto pneumatiky můžete popsat či nějak označit. 

Pokud máte například auto s předním pohonem, budou se přední pneumatiky opotřebovávat rychleji než ty zadní. Na tom, zda jejich pozice vzájemně měnit a jak, se často neshodnou ani odborníci z pneuservisů. Někteří zastávají názor, že prohozením předních a zadních kol můžete efektivně využít celou sadu pneumatik během jejich životnosti.

Odpůrci prohazování poukazují mimo jiné na to, že na každém kole se pneumatika sjíždí jinak v závislosti na seřízení geometrie náprav, takže při umístění na jinou pozici nebude pneumatika dobře sedět na vozovce. Řídit byste se měli instrukcemi v návodu k obsluze vozu a k samotným pneumatikám od výrobce. 

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel