Pět věcí, které je třeba si prověřit při nákupu ojetiny

22.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Kupujete auto od manželů? Vyžádejte si souhlas obou. Nevisí na autě dluh? Není vůz součástí exekuce? A co dovoz ze zahraničí? Při nákupu ojetiny je potřeba sledovat víc než jen stav vozu.

Přemýšlíte nad koupí ojetého auta a nejste si jisti, zda jste mysleli na všechno? Poradíme vám, na co se zaměřit před koupí.

Zdroj: Depositphotos

Auto si prověřte

Jakkoli může auto na první pohled vypadat čistě a udržovaně, nemusí to vůbec reflektovat stav najetých kilometrů. Ke stáčení tachometru bohužel stále dochází, ať už k němu přikročí majitel vozu, nebo nepoctivé servisy. Nejjistější je proto nechat si auto prověřit podle čísla VIN.

To můžete udělat několika způsoby. Bezplatně takovou možnost nabízí Sdružení SOVA a Ministerstvo dopravy. Pro podrobnější informace je potřeba zaplatit za prověření jiné firmě, například Cebii. Zjistíte ale mnohem více informací.

Pokud majitel auto pravidelně servisoval, zjistíte z výpisu, jak se pohyboval stav najetých kilometrů, zda došlo k výrazným opravám apod. Pokud naopak k pravidelnému servisu nedocházelo a ve výpisu uvidíte prázdná místa, je koupě auta tak trochu koupě zajíce v pytli. Auto mohlo stát roky v garáži a nic mu není, ale také nemuselo. Bez záznamů se nemáte o co opřít.

Tip: Zkontrolujte si auto: Autotracer Cebia vs. VinCheck vs. autoDNA

Pozor na dovoz ze zahraničí

Koupit si auto z dovozu není samo o sobě nic špatného ani rizikového. Je ale dobré vědět, čeho se vyvarovat. Pokud kupujete auto z dovozu už v České republice, a navíc od někoho, kdo jej evidentně vlastnil jen krátce, není to dobrý signál.

Současným trendem ve stáčení tachometrů je totiž stočení kilometrů ještě v zahraničí. Pak je vůz dovezen do České republiky, zavezen na STK, která zaznamená falešný stav tachometru, a vůz je následně prodán nic netušícímu zájemci. Pokud tedy při prověření vozu zjistíte, že jediným údajem o stavu tachometru je tento, může to být varovný signál.

Nekupujete kradené auto?

Běžným podvodem je také snaha přeprodat kradené auto. V takovém případě se dostanete do velmi nešťastné situace. Vy jako nic netušící zájemce auto koupíte a v dobré víře v něm jezdíte. Když však policie vaše auto vypátrá a zjistí, že bylo kradené, bez náhrady vám ho zabaví. A vám nezbývá než se soudit o náhradu škody s podvodníkem, od kterého jste auto koupili.

Částečně se tomu dá předejít prověřením auta v databázi odcizených vozidel ČR. Abyste si auto mohli prověřit, musíte zadat alespoň jeden z těchto údajů:

  • registrační značka,
  • VIN číslo,
  • číslo podvozku,
  • číslo motoru.

Bohužel ale tento systém umí odhalit jen vozy kradené na území ČR. Pokud bylo vozidlo ukradeno jinde a následně dovezeno do ČR, do systému se hlášení o krádeži nedostane.

Tip: Zkoušíte se vyhnout placení za parkování? Stejně si vás dohledají a postihu se nevyhnete

Nevisí na vozidle dluh?

Před koupí si také prověřte, jestli na autě ještě nevisí nesplacený leasing. Protože se v minulosti do technického průkazu zapisoval pouze držitel vozidla, a nikoli majitel, může docházet k situacím, kdy kupujete vůz od držitele, ale ne majitele. Tím je leasingová společnost. Pamatujte na to při sepisování kupní smlouvy a vyžádejte si, aby její součástí byla i deklarace, že prodávající je jediným vlastníkem vozidla a na vozidle nejsou žádné dluhy.

Podobná situace může nastat, pokud kupujete auto od někoho, kdo je v exekuci. Pokud je auto zahrnuto do soupisu majetku, má exekutor právo ho zabavit. A že majitel auto mezitím prodal, nehraje pro exekutora žádnou roli. Před koupí si proto můžete majitele prověřit na webu exekutorské komory. Ta spravuje Centrální evidenci exekucí, což je veřejný seznam. A nelze než doporučit auto od osoby v exekuci nekupovat.

Kupujete auto od manželů? Vyžádejte si podpis obou

Pokud kupujete auto od manželů, je možné, že je vůz součástí společného jmění manželů. V takovém případě požadujte při prodeji souhlas obou manželů s prodejem vozu. Chybějící souhlas vás může stát nepříjemnosti v budoucnu.

Ze zákona je totiž nutné mít u společného majetku souhlas obou manželů. Pokud například manžel s prodejem vozu nesouhlasil nebo neudělil souhlas, může ho napadnout. Následně může podat žalobu a vůz bude do vynesení verdiktu soudem vzat do soudní úschovy.

Tip: Co dělat, když jste si koupili ojeté auto. Jak ho přepsat na sebe?

 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel