Jak postupovat při srážce se zvěří?

20.03.2023 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Srazili jste autem na silnici divokou zvěř? Označte řádně místo nehody a zavolejte Policii ČR. Se zvířetem nemanipulujte, může být nemocné. A určitě si ho neodvážejte, můžete z toho mít problémy.

Podle portálu nehod a statistik, které zveřejnila Česká kancelář pojistitelů, dlouhodobě přibývá nahlášených nehod motorových vozidel se zvěří. Například ve druhém čtvrtletí roku 2010 šlo jen o 897 nehod, ale ve druhém čtvrtletí roku 2022 už to bylo 4041 nehod. 

Roste také procentuální podíl nehod spojených se zvěří na celkové nehodovosti. Ve druhém čtvrtletí 2010 tvořily střety se zvířaty jen 4,8% podíl na všech hlášených nehodách. Ve druhém čtvrtletí roku 2022 šlo o 16% podíl. 

Zdroj: Shutterstock

Jak postupovat, když se nehoda stane i vám?

Pamatujte na to, že nejrizikovějšími časy jsou svítání a soumrak, takže pokud touto dobou jedete autem, buďte obezřetnější a zvíře na silnici spíše očekávejte. Zejména v místech, kde je silnice obehnaná vysokou trávou, v lesních úsecích, na úsecích mezi poli, případně tam, kde je umístěna výstražná dopravní značka „Zvěř“. 

Obezřetnost můžete projevit tím, že snížíte rychlost, kterou daným úsekem projíždíte. Ta totiž může mít vliv i na průběh případné nehody. Při rychlosti 50 km/h skončí zvíře většinou na předním skle nebo na kapotě vozu. Pokud jedete rychleji, hrozí, že zvíře prorazí sklo dovnitř vozidla a zraní vás či spolujezdce.

Pokud už ke srážce se zvířetem dojde, doporučuje se prudce brzdit a držet volat ve směru jízdy ve svém jízdním pruhu. Naopak snaha na poslední chvíli se zvířeti vyhnout může často vyústit v náraz do stromu u silnice nebo do protijedoucího auta. 

Bezprostředně po srážce zapněte výstražná světla, na silnici postavte varovný trojúhelník a zavolejte Policii ČR.

Tip: Jaké kroky je třeba podniknout po bouračce anebo srážce se zvěří?

Co vám řekne policie?

Policii volejte i v případě, že zvíře odběhne, i v případě, že máte pocit, že škoda na vašem vozidle je minimální. Zvíře může mít nějaká vnitřní zranění a může být nařízeno jeho dohledání. Policie ČR za tímto účelem kontaktuje místní myslivecké sdružení, které si dohledání zvířete vezme na starost.

Policie s vámi situaci probere a poučí vás, jak dále postupovat. Doptá se na podrobnosti o zraněném zvířeti, na podrobnosti vašeho případného zranění nebo zranění posádky vozu. A případně na nutnost přivolání záchranné služby. 

Následně kontaktujte asistenční linku vaší pojišťovny a případně pořiďte fotodokumentaci a videodokumentaci z místa nehody.

Tip: Na co se vztahuje povinné ručení?

Jak označit místo nehody

Následně místo nehody řádně zabezpečte a označte. Zabráníte tak případným dalším střetům, kdy si vás na silnici někdo nevšimne a nabourá do vašeho odstaveného vozidla.
Pokud došlo k nehodě v místě, kde je ale nutné obnovit provoz, případně vyprostit zraněné, musíte na místě vyznačit konečné postavení vozu jako u běžné nehody.

Tip: Jak postupovat při dopravní nehodě v zahraničí?

Co s mrtvým zvířetem?

Pokud zvíře po srážce uhynulo, doporučuje se s ním nijak nemanipulovat. Může mít parazity či být jinak nemocné a kontaktem se zvěří se můžete infikovat. Nebo nemusí být mrtvé a naopak ještě poraní vás.

V žádném případě si zvíře nesmíte odvézt s myšlenkou, že na srážku nikdo nepřijde a vy jste přišli zdarma k masu ze zvířete, které „nikomu nepatří“. I takové zvíře někomu patří, nejčastěji právě místnímu mysliveckému sdružení. Odvoz zvířete by mohl být brán jako přestupek proti majetku nebo jako krádež. 

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ