Prodáváte auto? Nezapomeňte zrušit povinné ručení a nahlásit změnu v registru

17.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Při prodeji auta je potřeba správně načasovat zrušení povinného ručení a přepis na nového majitele. Špatné načasování nebo neřešení situace bohužel dopadá na vaši hlavu.

Rozhodnete se pořídit si lepší auto a to staré prodat. Vyvěsíte tedy inzerát a do pár dní se najde kupec. Působí seriózně a vy máte radost, že jde vše rychle. Sepíšete smlouvu, kupec zaplatí a s autem odjíždí. Celá situace tím pro vás končí a vy se můžete v klidu probírat nabídkami na auta a vybírat, které si koupíte. Nebo ne?

Tip: Co vše pojímá přepis ojetého vozu? Ušetřit lze čas i peníze

Zdroj: Depositphotos

Nezapomněli jste nahlásit změnu v registru vozidel?

S prodejem auta se pojí ještě několik formalit, jejichž vyřizování sice není příjemné, ale nevyřízení vás může stát v extrémním případě i statisíce korun.

Kromě sepsání kupní smlouvy, převzetí peněz a předání auta je ještě potřeba se s novým majitelem vozu dohodnout, kdo z vás nahlásí změnu majitele na registru vozidel. Pokud se nedomluvíte a necháte situaci volně plynout, může se stát, že to neuděláte ani vy, ani kupující.

Pak jdou ale veškeré problémy za vámi. Hrozí vám, že jakožto stále oficiálnímu majiteli vozu vám budou například chodit pokuty za parkování, ačkoli vy už s autem dávno nejezdíte. Pokud nebude nový majitel platit povinné ručení, bude Česká kancelář pojistitelů po vás požadovat příspěvek do garančního fondu na nepojištěné vozidlo. Jste přeci majitel. A pokud někdo s autem způsobí nehodu, náhrada škody jde za vámi jako za majitelem uvedeným v registru.

Doporučuje se proto si tento krok pohlídat, a pokud chcete mít jistotu, nahlaste tuto změnu na registru vozidel vy. Kupující vám za tím účelem musí podepsat plnou moc. Nebo zajděte na úřad společně.

Tip: Co dělat, když jste si koupili ojeté auto. Jak ho přepsat na sebe?

Od září se proces zjednoduší

Od 1. září 2023 se navíc celý proces zjednoduší díky novele zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Od září bude možné, aby dosavadní vlastník či provozovatel a nový vlastník či provozovatel podali žádost každý zvlášť. Musíte se však domluvit, kterému úřadu budete žádost adresovat. Platit totiž bude podmínka, že obě žádosti musí obdržet stejný úřad.

Tip: Plná moc k přepisu vozidla musí být vždy úředně ověřená. Co vše by měla obsahovat?

Kdy ukončit povinné ručení?

V době prodeje vozu pravděpodobně stále platí povinné ručení, které jste si k němu sjednali vy. Je ale potřeba, aby si kupec sjednal své povinné ručení sám na své jméno. Převést vaše povinné ručení na kupujícího bohužel není možné.

Doporučuje se ale ukončit povinné ručení a předat vozidlo až v momentě, kdy je v registru vozidel provedena změna na nového majitele. To souvisí i s předáním vozu.

V den prodeje a ideálně v den předání vozu by si měl nový majitel sjednat povinné ručení sám na sebe. Můžete se proto jako původní majitel s kupujícím domluvit na konkrétním datu, ke kterému vy povinné ručení zrušíte a on si jej sjedná. V tento den zároveň provedete i prodej vozu a následně jeho přepis.

Tip: Jak je to se smlouvou při nákupu ojetého auta?

Kupující si povinné ručení sjednat musí

Ve chvíli, kdy doběhne vaše povinné ručení, je už na novém majiteli, aby si sjednal vlastní. Pokud to neudělá, riskuje pokutu za provoz nepojištěného vozidla. Kromě toho může v případě nehody platit škodu až do výše 300 000 Kč. Navíc po něm bude Česká kancelář pojistitelů vyžadovat příspěvek za nepojištěné vozidlo.

Pokud ale správně a včas vyřešíte vaše záležitosti s vozem spojené, jsou to už starosti nového majitele.

Tip: Co dělat při registraci nového auta

 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel