Plánujete dovolenou v Evropě se psem? Pohlídejte si pas a očkování

23.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Na dovolenou se psem do zahraničí vyrazit můžete, ale musíte mu zařídit mezinárodní průkaz. Kromě toho musí mít i čip a všechna očkování, která daná země vyžaduje.

Vyrazit na letní dovolenou se psem láká každoročně více turistů. Nemusí zvířeti zařizovat hotel či hlídání po dobu své nepřítomnosti, nestrachují se, jestli se mu daří dobře, a navíc má řada lidí psa jako člena rodiny a na dovolené ho postrádá. Vycestovat po Evropě se psem není v dnešní době nic složitého. Jen je potřeba si pohlídat formality a mít v pořádku doklady.

Zdroj: Shutterstock

Razítko jen od ověřeného veterináře

Ať už se psem vyrážíte jen na sousední Slovensko, nebo až do Řecka, vždy musíte mít k předložení i jeho mezinárodní průkaz pro malá zvířata. Ten vám musí vystavit soukromý veterinární lékař schválený Krajskou veterinární správou.

Kromě toho si pohlídejte, že daný veterinář správně zapsal a uvedl veškeré body, jinak můžete mít na hranicích potíže. Kontroluje se:

  • informace o majiteli psa,
  • datum narození psa,
  • popis psa,
  • barva a další rozpoznatelné rysy,
  • informace o označení zvířete,
  • informace o očkování.

Je tedy potřeba si před odchodem ověřit, že veterinář uvedl vše správně, aby byl pas platný.

Tip: Se psem autem: Na zadní sedačce, v kufru, ale vždy bezpečně

Tetování už prakticky neplatí

Většinou se setkáte s tím, že pes musí mít čip. Tetování už je uznáváno jen v případě, že k němu došlo před 3. červencem 2011 a je stále dobře čitelné. 

V některých státech už navíc neuznávají ani tato tetování. Pokud tedy chcete vyrazit s vaším psím dědečkem do zahraničí a spoléhat jen na tetování místo čipu, raději si ověřte, že váš vybraný stát tetování stále uznává. 

Tip: Cestujete se psem? Nezapomeňte ho v autě zajistit a registrovat čip

A co očkování?

Naprosto nezbytným a základním očkováním je to proti vzteklině, to musí mít v pasu vyznačeno každé zvíře. Pak záleží, jaká očkování vyžadují státy, přes které budete projíždět, a stát, do kterého míříte.
Setkat se můžete například s povinností naočkovat psa proti echinokokóze, případně s žádostí o odčervení zvířete. Pamatujte na to, že vždy musí zákrok provést schválený veterinář a zapsat vám tento úkon do pasu pro psa. Jinak se na psa hledí, jako by dané procedury neabsolvoval.

Tip: Co vše zajistit domácím mazlíčkům, než s nimi vyjedete na dovolenou do zahraničí?

Koho nechat do pasu zapsat?

Do psího pasu se nechte určitě zapsat vy jako jeho majitel. Pokud si nejste jisti, zda vždy budete se psem cestovat vy, a existuje možnost, že pes bude cestovat i bez vás, nechte do průkazu zapsat i další osoby, například manželku, přítelkyni, děti apod.

V takovém případě ale raději těmto lidem podepište ještě plnou moc, aby neměli na hranicích problémy. Součástí této plné moci by měla být i informace o tom, že souhlasíte a dáváte svolení k tomu, aby daná osoba psa na zahraniční cestě doprovázela. A takto připravte plnou moc pro každého jednotlivce, kterého necháte do mezinárodního průkazu pro malá zvířata zapsat.

Tip: Máte doma zvíře? Víte, kolik stojí jeho léčba a vylomeniny?

Kde takový pas platí?

S takto vystaveným mezinárodním průkazem pro malá zvířata můžete vycestovat do všech států EU, tedy:

Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

V ostatních evropských zemích může průkaz platit také, ale zároveň mohou vyžadovat specifické podmínky. Je potřeba se před cestou informovat u jejich zastupitelských úřadů. A pozor, některé země mohou omezovat rasy psů, kterým povolí vstup, pokud je považují například za nebezpečné plemeno.


Tip: Zájem o pojištění domácích mazlíčků roste. Veterinární náklady u středně velkého psa se za jeho život vyšplhají až na statisíce

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel